Здравейте.
Въпросът ми е, по какъв начин мога да напусна текущата си работа без да спазвам предизвестието от един месец. Има ли начин за това, при положение, че не виждам как мога да докажа некоректност от страна на работодателя си.
Има ли възможност ако пусна молба, примерно на 01.09. заедно с нея да пусна такава за неплатен отпуск до края на предизвестието. И по тоя начин, да започна новата си работа ведна след напускането си от настоящата. Също, има ли право работодателят ми да неуважи, молбата ми за неплатен отпуск.
Другият ми въпрос е. Имам ли право на обещетение за безработни, в случай, че съм напуснал доброволно или е "по взаимно съгласие".
- Дата и час: 26 Ное 2024, 20:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напускане без предизвестие
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Напускане без предизвестие
Ако не е уговорено друго в трудовия ви договор, можете да напуснете без предизвестие, но ще дължите обезщетение в размер на една брутна заплата. Неудобството, което ще създадете на работодателя е отделно...
Работодателя може да се съгласи на напускане по взаимно съгласие от датата на подаване на молбата, но това си е негово решение - може да се съгласи, може и не. Ако се съгласи - стискате си ръцете и кой откъде е. Никой на никого нищо не дължи.
Да, работодателя има право да не уважи молбата ви за неплатена отпуска "от утре".
Ако напуснете по взаимно съгласие или ви уволнят поради някаква ваша вина, имате право на минимално обезщетение в период от 4 месеца. Ако ви съкратят нещата в бюрото по труда са значително по-добри, особено ако имате някакъв несимволичен трудов стаж.
Работодателя може да се съгласи на напускане по взаимно съгласие от датата на подаване на молбата, но това си е негово решение - може да се съгласи, може и не. Ако се съгласи - стискате си ръцете и кой откъде е. Никой на никого нищо не дължи.
Да, работодателя има право да не уважи молбата ви за неплатена отпуска "от утре".
Ако напуснете по взаимно съгласие или ви уволнят поради някаква ваша вина, имате право на минимално обезщетение в период от 4 месеца. Ако ви съкратят нещата в бюрото по труда са значително по-добри, особено ако имате някакъв несимволичен трудов стаж.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Здравейте,
За да не отварям нова тема, ще попитам в тази.
Работя на срочен трудов договор в държавна администрация, всъщност съм назначена по една програма. Договорът е сключен на основание чл. 68, ал.1, т.1, във връзка с чл. 70, ал. 1 и 2 от КТ и чл. 12 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.
Намерих си работа, на която ми предлагат безсрочен договор, със срок на изпитване 3 месеца.
Доколкото разбрах мога да напусна настоящата си работа без предизвестие /а то е 3 месечно/ по чл. 327, ал.1, т.7
Въпросът ми е когато си подам молбата за напускане, трябва ли да представя някакви други документи - например новия трудов договор, той трябва ли да е регистриран в НОИ и с каква дата трябва да е ?
Предварително благодаря за отговора !
За да не отварям нова тема, ще попитам в тази.
Работя на срочен трудов договор в държавна администрация, всъщност съм назначена по една програма. Договорът е сключен на основание чл. 68, ал.1, т.1, във връзка с чл. 70, ал. 1 и 2 от КТ и чл. 12 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.
Намерих си работа, на която ми предлагат безсрочен договор, със срок на изпитване 3 месеца.
Доколкото разбрах мога да напусна настоящата си работа без предизвестие /а то е 3 месечно/ по чл. 327, ал.1, т.7
Въпросът ми е когато си подам молбата за напускане, трябва ли да представя някакви други документи - например новия трудов договор, той трябва ли да е регистриран в НОИ и с каква дата трябва да е ?
Предварително благодаря за отговора !
- bioleaves
- Нов потребител
Здравейте,
Имам питане относно напускане без предизвестие.
В отпуск по майчинство съм за отглеждане на дете до 2г. През следващия месец планирам детето ми - 1г.8м - да тръгне на ясли, а аз да започна нова работа.Искам да напусна сегашната си работа, но нямам възможност да спазя едномесечното предизвестие за напускане. Как точно бих могла да напусна по взаимно съгласие в тази ситуация? Какво да предприема, за да ме освободят от работа безпроблемно и да мога да получа средства, които ми се полагат за платения отпуск, който се е натрупал по време на майчинството?
В отпуск по майчинство съм за отглеждане на дете до 2г. През следващия месец планирам детето ми - 1г.8м - да тръгне на ясли, а аз да започна нова работа.Искам да напусна сегашната си работа, но нямам възможност да спазя едномесечното предизвестие за напускане. Как точно бих могла да напусна по взаимно съгласие в тази ситуация? Какво да предприема, за да ме освободят от работа безпроблемно и да мога да получа средства, които ми се полагат за платения отпуск, който се е натрупал по време на майчинството?
- kakova
- Нов потребител
Здравейте,
Моля за спешен съвет! Моя близка работи като продавач-консултант и си е пуснала предизвестието, което е за срок от два месеца, обаче не иска да изработи тези два месеца. Може ли да напусне без предизвестие с основание Чл. 327 ал. 1 т. 6 от КТ- продължаване на редовно обучение. С това основание ще си получи ли изработеното и невзетата отпуска (работодателя не е съгласен да я ползва отпуската сега)? Тъй като в длъжностната характеристика е материално отговорна ще има ли ревизия преди да напусне, може ли да я подведат под някаква отговорност заради напускане по този член?
Предварително благодаря!
Моля за спешен съвет! Моя близка работи като продавач-консултант и си е пуснала предизвестието, което е за срок от два месеца, обаче не иска да изработи тези два месеца. Може ли да напусне без предизвестие с основание Чл. 327 ал. 1 т. 6 от КТ- продължаване на редовно обучение. С това основание ще си получи ли изработеното и невзетата отпуска (работодателя не е съгласен да я ползва отпуската сега)? Тъй като в длъжностната характеристика е материално отговорна ще има ли ревизия преди да напусне, може ли да я подведат под някаква отговорност заради напускане по този член?
Предварително благодаря!
- p_d_m_88
- Нов потребител
Здравейте,
Имам необходимост да напусна сегашното си работно място без едномесечното предизвестие, което ми се изисква по договор. Ситуацията ми е следната: Работя в заведение. Започнах работа на 05.04.2013г (от тогава ми е и договора). Назначена съм по член 67 ал. 1, т.1 от ТК. Принципно все още нямам 6 месеца, но в договора ми е описано, че за прекратяване на договора трябва да подам 30 дневно предизвестие, пише още че други условия няма и че за неуредени в договора условия се прилагат разпоредбите на българския Кодекс на труда. Мога ли да се позова на това, че все още нямам 6 месеца трудов стаж във фирмата? Ако не, мога ли да напусна моментално на основание, че описаните условия в договора ми не се спазват от работодателя или казано по друг начин, да напусна на основание некоректност на работодателя - като некоректността се изразява в многократно пренебрегване на работните часове на ден написани в договора ми (вместо 8 часа, работя между 12 и 18 часа на ден), неправомерни удръжки - брутната ми заплата по договор е 430 лв, като както следва върху тези 430 лв удръжката за осигуровки трябва да ми бъде около 93 лв и чисто би трябвало да получавам 337 лв, но вместо тази нетна сума на мен ми се изплащат 260 лв, защото ми се удържат 100% от осигуровките. И всъщност някой знае ли коя е институцията, в която мога да се оплача от тези неправомерни удръжки, които са ми правени до сега?
Имам необходимост да напусна сегашното си работно място без едномесечното предизвестие, което ми се изисква по договор. Ситуацията ми е следната: Работя в заведение. Започнах работа на 05.04.2013г (от тогава ми е и договора). Назначена съм по член 67 ал. 1, т.1 от ТК. Принципно все още нямам 6 месеца, но в договора ми е описано, че за прекратяване на договора трябва да подам 30 дневно предизвестие, пише още че други условия няма и че за неуредени в договора условия се прилагат разпоредбите на българския Кодекс на труда. Мога ли да се позова на това, че все още нямам 6 месеца трудов стаж във фирмата? Ако не, мога ли да напусна моментално на основание, че описаните условия в договора ми не се спазват от работодателя или казано по друг начин, да напусна на основание некоректност на работодателя - като некоректността се изразява в многократно пренебрегване на работните часове на ден написани в договора ми (вместо 8 часа, работя между 12 и 18 часа на ден), неправомерни удръжки - брутната ми заплата по договор е 430 лв, като както следва върху тези 430 лв удръжката за осигуровки трябва да ми бъде около 93 лв и чисто би трябвало да получавам 337 лв, но вместо тази нетна сума на мен ми се изплащат 260 лв, защото ми се удържат 100% от осигуровките. И всъщност някой знае ли коя е институцията, в която мога да се оплача от тези неправомерни удръжки, които са ми правени до сега?
- e_alexa
- Нов потребител
e_alexa написа:Здравейте,
Имам необходимост да напусна сегашното си работно място без едномесечното предизвестие, което ми се изисква по договор. Ситуацията ми е следната: Работя в заведение. Започнах работа на 05.04.2013г (от тогава ми е и договора). Назначена съм по член 67 ал. 1, т.1 от ТК. Принципно все още нямам 6 месеца, но в договора ми е описано, че за прекратяване на договора трябва да подам 30 дневно предизвестие - пише ли в чия полза е уговорен изпитателния срок по договора ви? Ако е на работодателя, значи ще трябва да си отработите предизвестието, но той има право да не го спази, ако реши да ви освободи в този срок. АКо нищо не пише - обикновено изпитателният срок е в полза и на двете страни. , пише още че други условия няма и че за неуредени в договора условия се прилагат разпоредбите на българския Кодекс на труда. Мога ли да се позова на това, че все още нямам 6 месеца трудов стаж във фирмата? Не. Ако не, мога ли да напусна моментално на основание, че описаните условия в договора ми не се спазват от работодателя или казано по друг начин, да напусна на основание некоректност на работодателя Не, защото нямате доказателства за това. (Измислили са го, няма как да докажете, че работите повече часове). - като некоректността се изразява в многократно пренебрегване на работните часове на ден написани в договора ми (вместо 8 часа, работя между 12 и 18 часа на ден), неправомерни удръжки - брутната ми заплата по договор е 430 лв, като както следва върху тези 430 лв удръжката за осигуровки трябва да ми бъде около 93 лв Не се знае колко трябва да ви бъдат удръжките, защото трябва да се види какъв стаж имате и за какви социални рискове сте осигурен(а). и чисто би трябвало да получавам 337 лв, но вместо тази нетна сума на мен ми се изплащат 260 лв, защото ми се удържат 100% от осигуровките. И всъщност някой знае ли коя е институцията, в която мога да се оплача от тези неправомерни удръжки, които са ми правени до сега? Ако имате съмнения, че нещо не е както трябва с осигуровките ви, направете справка в НАП и НОИ и при нарушения (вземете си писмен документ от справките), можете да напишете жалба в НАП - ще подпукат работодателя ви от проверки, но и той ще ви уволни със сигурност.
p_d_m_88 написа:Здравейте,
Моля за спешен съвет! Моя близка работи като продавач-консултант и си е пуснала предизвестието, което е за срок от два месеца, обаче не иска да изработи тези два месеца. Чл. 220 КТ - плаща си за неспазено предизвестие и кой от къде е. Може ли да напусне без предизвестие с основание Чл. 327 ал. 1 т. 6 от КТ- продължаване на редовно обучение - не може, ако е била студентка редовно и преди да започне работа. Ако пък е записала по време на работа, трябва работодателят й да е бил изрично съгласен тя да учи редовно. С това основание ще си получи ли изработеното и невзетата отпуска Изработеното трябва да си го вземе по принцип - то не зависи от обезщетението, което тя трябва да плати за неспазено предизвестие. За отпуската - плаща се от работодателя само при напускане, иначе се ползва. (работодателя не е съгласен да я ползва отпуската сега) значи ще й я плати при напускане, независимо от основанието за прекратяване на тр. договор? Тъй като в длъжностната характеристика е материално отговорна ще има ли ревизия преди да напусне зависи от работодателя, по закон няма такова задължение, може ли да я подведат под някаква отговорност заради напускане по този член - Ако е правила някакви "мушенгии", със сигурност Ако няма за какво да се притеснява, нека си живее живота?
Предварително благодаря!
kakova написа:Здравейте,
В отпуск по майчинство съм за отглеждане на дете до 2г. През следващия месец планирам детето ми - 1г.8м - да тръгне на ясли, а аз да започна нова работа.Искам да напусна сегашната си работа, но нямам възможност да спазя едномесечното предизвестие за напускане. Как точно бих могла да напусна по взаимно съгласие в тази ситуация? Пускате си молба за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие. (Писмено с вх. номер върху молбата и за вас). Чакате 7 дни след молбата и ако работодателят е съгласен, стискате си ръцете и довиждане. Плащат ви обаче отпуските, които не сте ползвали до сега (чл. 224 КТ).Какво да предприема, за да ме освободят от работа безпроблемно и да мога да получа средства, които ми се полагат за платения отпуск, който се е натрупал по време на майчинството?
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
здравеите искам да попитам работех като общ работник на плажа събирах пари от чадъри и ме обвиниха че несъм отчел едни пари аз им обясних писмено какво е станало и отчетах парите и им написах че напускам заради товa че ме обвиняват неправомерно това става на 06.09.2013г . Сега получавам писмо да представя писмено обяснение за извършено от мен нарушение на трудовата дисциплина по чл. 190, ал.1,т.2 от КТ неявяване на работа в течение на два последователни работни дни 09.09.2013г. и 10.09.2013г. Като съм обяснил вече какво да правя ако може за съвет. Благодаря предварително.
- knyaza
- Нов потребител
Очаквайте дисциплинарно уволнение. Имат право да Ви изискат, даже са длъжни писмените обяснения по съответния ред. Как така решавате и спирате да ходите на работа?
- sunrise
- Активен потребител
Понеже не сте си включили лични:Обяснението защо напускате не е предизвестие. То обикновено е тридесет дневно, а може и повече. Обясненията , които Ви искат касаят неявяването на работа или не отчитането на парите. И в двата случая не се касае за някакви, а за конкретни обяснения.
- sunrise
- Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|