начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Неплатен отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неплатен отпуск

Мнениеот eti1475 » 20 Авг 2013, 22:01

Налага ми се да поискам 1 ден неплатен отпуск, за да се явя на събеседване за нова работа.За да съм сигурна,че работодателят ми ще ме пусне, чл.160,ал.1 или чл.92,ал.2 от КТ трябва да напиша в заявлението си?
eti1475
Нов потребител

Re: Неплатен отпуск

Мнениеот borovinka » 21 Авг 2013, 09:46

Ха, кажете му на работодателя, че ще напускате приласкаващото лоно на службицата и не отпуск, ами шутове и дисциплинарно уволнение ще ви очакват. (Да не говорим за заплахите, подозренията и тънките финтове, шантажи и удари под пояса, срещу които ще тряба да се изправите). БГ работодателите са свадливи и заавистливи същества, не очаквайте разбиране и добросърдечно отношение от негова страна, ако разбере, че ще си търсите друга работа другаде.
Според мен въобще не споменавайте причините, поради които искате отпуска - просто напишете молба за отпускане на 1 (един) ден неплатен отпуск на дата ..... . Повече нищо не пишете, не посочвайте и правно основание от КТ.

Не пишете дали новата работа е в държавно учреждение (само там се провеждат конкурсите по смисъла на КТ) или при друг работодател в частна организация. И в двата случая по-добре е за вас да не разкривате картите си пред шефчо предварително.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот eti1475 » 21 Авг 2013, 12:52

Срочният ми договор изтича на 16 септември и работодателят сам ми заяви, че ако не желая да продължа да работя там( в случая държавно училище),цитирам "пазарът на труда е широк".Но както казвате "БГ работодателите са свадливи и завистливи същества" и не знам какво да очаквам.Благодаря за откровения отговор! :)
eti1475
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 21 Авг 2013, 13:11

Горното изявление на работодателя ви (в случая директора на общинско/държавно учебно заведение), по-скоро ми се струва, че следва да се тълкува като проучване на почвата (да види какви са ви нагласите и дали ще оставате на работа или да ви намери "цаката", за да ви отстранят).
Защо да му давате допълнителна информация като споменавате, че ще ходите на интервю за друга работа?

Разсъжденията ми са чисто житейски, а не правни в случая.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот eti1475 » 21 Авг 2013, 21:51

Ами така или иначе ще научи, че ще ходя на интервю, защото директорите на общинските училища се познават.Днес подадох документи за кандидатстване, а събеседването е на 3.09..Така че, ще се разбере.Дано само не отхвърли молбата ми за неплатен отпуск.Ще видим какво ще стане.
eti1475
Нов потребител

Назад към Трудово право