Добър ден. Интересува ме какви последствия може да има, ако не подпиша допълнително споразумение, което работодателят ми представя, за да намали основната ми заплата?
Работя като учител. Намалението на заплатата ми ще дойде от непълен норматив часове (недостиг около 150 часа). Но училището е малко, изпълняваме и административна работа и каквото друго се сетите. Освен това директорът иска да стоим до 16.30 в училище. След като ще бъда с половин заплата, има ли основание да ме задължава да върша и административна работа наравно с останалите. Не че иначе е редно да вършим работата на непедагогическия персонал и директора, Но някак си е обидно да работиш за половин заплата, а задълженията ти извън часовете да са същите като на останалите, с пълна заплата. Благодаря за отговорите.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 19:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Допълнително споразумение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Допълнително споразумение
Не подписвайте. Проверете как фигурирате в щатното разписание (това не е Сп.-Обр. 1).
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
В момента съм на пълна катедра и така ще бъда до защитата на образеца, през септември-октомври. След това ще ми бъде предоставено това допълнително споразумение, тъй като часовете ми ще намалеят.
Та, предполагам, без да съм проверявала сега си фигурирам на пълен щат. Или нещо друго трябва да видя в разписанието? От 11 години насам,това ще е за първи път да имам непълна катедра. Но проучвайки как стоят нещата с други колеги,разбрах, че им се намаля заплатата и сключват допълнително споразумение.
Благодаря за съвета. А ако не подпиша, какво може да предприеме директора? Kакви ще са правните последствия, ако има такива? Zащото моралните са ми ясни- ще започне да ме "дебне" отвсякъде, да ме товари с повече задачи и т.н. Това вече го изпитах миналата година,след като си извоювах против нейното желание, но законно да ме назначи на длъжността "старши учител".
А без допълнително споразумените, по силата на някакви нормативни документи в образованието, може ли едностранно да ми намали заплатата, без да се подпиша?
Та, предполагам, без да съм проверявала сега си фигурирам на пълен щат. Или нещо друго трябва да видя в разписанието? От 11 години насам,това ще е за първи път да имам непълна катедра. Но проучвайки как стоят нещата с други колеги,разбрах, че им се намаля заплатата и сключват допълнително споразумение.
Благодаря за съвета. А ако не подпиша, какво може да предприеме директора? Kакви ще са правните последствия, ако има такива? Zащото моралните са ми ясни- ще започне да ме "дебне" отвсякъде, да ме товари с повече задачи и т.н. Това вече го изпитах миналата година,след като си извоювах против нейното желание, но законно да ме назначи на длъжността "старши учител".
А без допълнително споразумените, по силата на някакви нормативни документи в образованието, може ли едностранно да ми намали заплатата, без да се подпиша?
- pg123
- Нов потребител
Все пак, си проверете как фигурирате в поименното щатно разписание. ВАЖНО Е!
Задължение на работодателя е да Ви осигури работата, сл. НЕ може едностранно да Ви намали заплатата, ако нямате някакво конкретно провинение или ако няма съкращение на щата.
Няма законови последици. ДСТД е взаимен акт и всяка страна може да откаже да се подпише.
И накрая - "Сп.-Обр. 1 " е тотална измишльотина и няма НИКАКВА законова стойност. Ама шшшшт, да не чуе шефката Ви ...
Задължение на работодателя е да Ви осигури работата, сл. НЕ може едностранно да Ви намали заплатата, ако нямате някакво конкретно провинение или ако няма съкращение на щата.
Няма законови последици. ДСТД е взаимен акт и всяка страна може да откаже да се подпише.
И накрая - "Сп.-Обр. 1 " е тотална измишльотина и няма НИКАКВА законова стойност. Ама шшшшт, да не чуе шефката Ви ...
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
xaoc1973 написа:Все пак, си проверете как фигурирате в поименното щатно разписание. ВАЖНО Е!
Хаосът е любител-юрист и творенията му нямат нищо общо с правото. Имайте го предвид.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:xaoc1973 написа:Все пак, си проверете как фигурирате в поименното щатно разписание. ВАЖНО Е!
Хаосът е любител-юрист и творенията му нямат нищо общо с правото. Имайте го предвид.
А какво е Вашето мнение по повдигнатия въпрос, sunrise?
Ще помогнете ли на питащия или ще продължавате да се заяждате с мен?
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
Ами, моля тогава за професионално мнение с юридическа стойност, ако разбира се някой иска да ми помогне без да ме прати при колега на консултация. Много ще съм благодарна за компетентното Ви мнение! Искам да съм подготвена за момента, в който ми дадат допълнителното споразумение. Колкото мога чета закони и нормативни документи, но винаги има тънкости и вратички, известни само на специалисти. Същото е и в образованието.
Списък-обазец № 1 е документ за образованието , но нямам представа каква юридическа стойност има. Вероятно има някаква все пак, на тази база се определя щата и едва след неговата защита директорът може да прави промени в шата, не преди това.
Списък-обазец № 1 е документ за образованието , но нямам представа каква юридическа стойност има. Вероятно има някаква все пак, на тази база се определя щата и едва след неговата защита директорът може да прави промени в шата, не преди това.
- pg123
- Нов потребител
Разсъждавам си сама. според наредба 1 за определяне на работните заплати, раздел 2, чл. 3. работната заплата не се определя само от нормата, аи от другите трудови задължения, така че намаляването на норматива, не би трябвало да е единствено основание за намаляване и на заплатата, нали? И може да стане само с мое съгласие,с лед като вече имам подписан индивидуален трудов договор и не ми се променят другите задължения и работното време. Права ли съм?
Чл. 3. Основната месечна работна заплата за педагогическия персонал е възнаграждение за изпълнението на нормата преподавателска работа и другите трудови задължения, присъщи за длъжността в съответствие с уговорената в индивидуалния трудов договор продължителност на работното време.
А според чл. 4,ал.2 само се допуска намаление, а не че е задължително. Правилно ли го разбирам?
Чл. 4. (1) Индивидуалните основни месечни работни заплати на педагогическия персонал при нормална продължителност на работното време се договарят в размери не по-ниски от определените в приложение № 1 по длъжностни нива.
(2) Изключения от минималните размери на основните месечни работни заплати на педагогическия персонал се допускат, когато:
1. лицето притежава висше образование с придобита образователно-квалификационна степен "бакалавър" по чл. 42, ал. 1, т. 1, буква "а" (професионален бакалавър по ...) от Закона за висшето образование (ЗВО) или не отговаря на изискванията за заемане на длъжността;
2. индивидуалната норма преподавателска работа на лицето е под установената минимална норма задължителна преподавателска работа.
Но пък ал. 4 гласи:
4) Когато в началото на учебната година се определи по-ниска индивидуална норма преподавателска работа от досегашната или по време на учебните занятия определената индивидуална норма се намали, основната работна заплата се намалява пропорционално на намалението на нормата.
Хм? Как се съвместяват в действие тази наредба и кодекса на труда? Кое е по-главното от двете?
Чл. 3. Основната месечна работна заплата за педагогическия персонал е възнаграждение за изпълнението на нормата преподавателска работа и другите трудови задължения, присъщи за длъжността в съответствие с уговорената в индивидуалния трудов договор продължителност на работното време.
А според чл. 4,ал.2 само се допуска намаление, а не че е задължително. Правилно ли го разбирам?
Чл. 4. (1) Индивидуалните основни месечни работни заплати на педагогическия персонал при нормална продължителност на работното време се договарят в размери не по-ниски от определените в приложение № 1 по длъжностни нива.
(2) Изключения от минималните размери на основните месечни работни заплати на педагогическия персонал се допускат, когато:
1. лицето притежава висше образование с придобита образователно-квалификационна степен "бакалавър" по чл. 42, ал. 1, т. 1, буква "а" (професионален бакалавър по ...) от Закона за висшето образование (ЗВО) или не отговаря на изискванията за заемане на длъжността;
2. индивидуалната норма преподавателска работа на лицето е под установената минимална норма задължителна преподавателска работа.
Но пък ал. 4 гласи:
4) Когато в началото на учебната година се определи по-ниска индивидуална норма преподавателска работа от досегашната или по време на учебните занятия определената индивидуална норма се намали, основната работна заплата се намалява пропорционално на намалението на нормата.
Хм? Как се съвместяват в действие тази наредба и кодекса на труда? Кое е по-главното от двете?
- pg123
- Нов потребител
xaoc1973 написа:sunrise написа:xaoc1973 написа:Все пак, си проверете как фигурирате в поименното щатно разписание. ВАЖНО Е!
А какво е Вашето мнение по повдигнатия въпрос, sunrise?
Ще помогнете ли на питащия или ще продължавате да се заяждате с мен?
За разлика от Вас, аз не твърдя компетентно откровено неверни неща. Затова и не винаги давам мнението си. Не е коректно да давате съвети в област,в която сте некомпетентна. Какво намаляване на работна заплата например, при "провинения"? То в КТ няма такъв термин.
Иначе, към питащата, с уговорката ,че не съм много запозната с конкретните факти: Работодателят не може да се отклонява от щатното разписание. При намаляване на норматива , съответно се намалява и работната заплата, освен ако с допълнително споразумение не съвместявате две длъжности. Тъй като твърдите,че изпълнявате и административна работа, залегнала ли е същата в длъжностната характеристика?
- sunrise
- Активен потребител
Не е залегнало нищо друго, освен длъжността "учител". Административната работа нис е възлага на основание КТ, не знам кой точно член е това,сега не ми се търси, че директорът има право да възлага несвойствена работа. Но нищо писмено не ни се възлага, всичко е устно и недоказуемо. Щом ще мис е намали заплатата съгласно норматива, тогава мога ли да отказвам останалите възложени ми не по длъжностна характеристика задачи след часовете?
- pg123
- Нов потребител
/Не, не можете/pg123 написа:Не е залегнало нищо друго, освен длъжността "учител"./Вие или не сте виждали длъжностна характеристика , или не казвате цялата истина.В нея се описват детайлно задълженията, а не пише само учител, това е трудов договор./ Административната работа нис е възлага на основание КТ, не знам кой точно член е това,сега не ми се търси, че директорът има право да възлага несвойствена работа./Няма такова основание в КТ. Не Ви се търси, а защо тогава питате нас, след като нямате желание за елементарно усилие? / Но нищо писмено не ни се възлага, всичко е устно и недоказуемо. Щом ще мис е намали заплатата съгласно норматива, тогава мога ли да отказвам останалите възложени ми не по длъжностна характеристика задачи след часовете?
- sunrise
- Активен потребител
Да, в длъжностната ми характеристика са описани задълженията ми като учител. Това имах предвид. Не са посочени задължения които мис е възлагат следобяд (да върша задълженията на секретаря и директора, да обобщавам данни и давам справки, искани от директора!, за които аз нямам нито компетенцията, нито достъп до данни).
Не съм юрист и затова питам вас.като няма в КТ, все някъде го има това, че директорът има право да възлага несвойствена работа, защото тя го цитира непрекъснато. Ако за Вас представлява трудност, защо отговаряте? Елементарни усилия прилагам, мисля, че си личи, но не ми се търсеше, защото мислих, че сте компетентни тук и знаете за какво става дума.
И защо не мога да отказвам нещо, възложено ми устно, което не ми влиза в задълженията, понеже някой който трябва да го свърши не го е свършил, а аз съм най-свободна в момента?
Да не говорим,че КТД директорът е длъжен да ни заплаща отделно провеждане на изпити, но не го прави и даже директно ни казва,че няма да ни плати!
Тя робовладелец ли е и аз неин роб ли съм, след като нямам право на нищо, че даже и да откажа това, което не ми влиза в работата?
Благодаря.
Не съм юрист и затова питам вас.като няма в КТ, все някъде го има това, че директорът има право да възлага несвойствена работа, защото тя го цитира непрекъснато. Ако за Вас представлява трудност, защо отговаряте? Елементарни усилия прилагам, мисля, че си личи, но не ми се търсеше, защото мислих, че сте компетентни тук и знаете за какво става дума.
И защо не мога да отказвам нещо, възложено ми устно, което не ми влиза в задълженията, понеже някой който трябва да го свърши не го е свършил, а аз съм най-свободна в момента?
Да не говорим,че КТД директорът е длъжен да ни заплаща отделно провеждане на изпити, но не го прави и даже директно ни казва,че няма да ни плати!
Тя робовладелец ли е и аз неин роб ли съм, след като нямам право на нищо, че даже и да откажа това, което не ми влиза в работата?
Благодаря.
- pg123
- Нов потребител
pg123 написа:Да, в длъжностната ми характеристика са описани задълженията ми като учител. Това имах предвид. Не са посочени задължения които мис е възлагат следобяд (да върша задълженията на секретаря и директора, да обобщавам данни и давам справки, искани от директора!, за които аз нямам нито компетенцията, нито достъп до данни).
Не съм юрист и затова питам вас.като няма в КТ, все някъде го има това, че директорът има право да възлага несвойствена работа, защото тя го цитира непрекъснато.(Не знам какво цитира, ама в КТ няма такова нещо. Хипотезите за това са много ограничени и никоя не покрива Вашия случай/.Ако за Вас представлява трудност, защо отговаряте? Елементарни усилия прилагам, мисля, че си личи, но не ми се търсеше, защото мислих, че сте компетентни тук и знаете за какво става дума. /Отговаряме,защото сме решили да помогнем "pro bono". Ако не желаете , спираме.Нужни са не елементарни усилия, а точно представяне на фактите, защото противно на мнението Ви , тук има много компетентни хора, но не сме и с гадателски възможности. А фактите са особено важни./
Тя робовладелец ли е и аз неин роб ли съм, след като нямам право на нищо, че даже и да откажа това, което не ми влиза в работата? /Имате правата гарантирани Ви от КТ и КТД. Борете се!/
Благодаря.
- sunrise
- Активен потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|