Здравейте,
Нека ви обясня ситуацията набързо за да ви дам възможност за по-точен отговор.
На 23 години съм и имам 14 месеца трудов стаж. Работих на едно място малко повече от година, като след 6 месеца бях вече на постоянен трудов договор. Но нещата на работното място не ме устройваха, пуснах си едномесечното предизвестие и напуснах по взаимно съгласие.
Сега работя в друга фирма от няколко месеца. На изпитателен срок съм - 6 месечен договор в полза на работодателя. Хубаво ама шефа ми каза преди десетина дни че работата пада и ще трябва да ме освободи в средата на август.
Сега въпросът ми е има ли някакъв смисъл да се регистрирам в бюрото по труда или другаде, мога ли да получавам обезщетение и по кой член е най-добре да бъде освободен? Благодаря много!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 19:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имам ли право на обезщетение?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Имам ли право на обезщетение?
Щом си на ТД с изпитателен срок 6 м. в полза на работодателя, той може да те съкрати по всяко време без предизвестие. Можеш да се регистрираш в ДБТ и ще получаваш обезщетение за безработица 4 месеца.
Размерът му е 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица - чл. 54б, ал. 1 от КСО
Размерът му е 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица - чл. 54б, ал. 1 от КСО
- jimi66
- Младши потребител
Благодаря много за отговора!
А в случай че като ме съкрати ще имам трудов стаж 15 месеца, тогава минимално обезщетение ли ми се полага? Четох че дневния размер на обезщетението за безработица е 7, 20 лв. Това означава 7,20 лв Х работните дни в месеца или 7,20 лв. за всеки един ден - съботи и недели, което означава да речем 30 дни Х 7, 20 лв.?
Благодаря предварително!
А в случай че като ме съкрати ще имам трудов стаж 15 месеца, тогава минимално обезщетение ли ми се полага? Четох че дневния размер на обезщетението за безработица е 7, 20 лв. Това означава 7,20 лв Х работните дни в месеца или 7,20 лв. за всеки един ден - съботи и недели, което означава да речем 30 дни Х 7, 20 лв.?
Благодаря предварително!
- roumen_s
- Нов потребител
7, 20 лв. на ден е минималното обезщетение на ден.
Месечното обезщетение е броя работни дни в месеца x дневното обезщетение.
Гледа се осигурителния доход 24 м. назад. В твоя случай за 15 месеца трудов стаж ще се вземе среднодневния осигурителен доход. За другите 9 м. ще се вземе за база МРЗ за страната. Ако са те осигурявали през тези 15 м. върху доход по-висок от МРЗ, ще вземеш обезщетение над 7,20 на ден!
Месечното обезщетение е броя работни дни в месеца x дневното обезщетение.
Гледа се осигурителния доход 24 м. назад. В твоя случай за 15 месеца трудов стаж ще се вземе среднодневния осигурителен доход. За другите 9 м. ще се вземе за база МРЗ за страната. Ако са те осигурявали през тези 15 м. върху доход по-висок от МРЗ, ще вземеш обезщетение над 7,20 на ден!
- jimi66
- Младши потребител
Отидох в НОИ с всичко попълнено. Но сега ми искат и някакви УП-3, защото на някои места, където съм работил съм бил на 8, 6 и 4 часов работен ден и трябвало да ми се сметне осигурителния стаж, който е различен от трудовия. Това ще трябва да го направят счетоводителите на тези фирми, при които съм работил. А иначе мога ли по някакъв начин да си сметна какво би трябвало да е обезщетението, което трябва да получавам?
- roumen_s
- Нов потребител
Няма смисъл да се напъвате да смятате - НОИ ще свършат тази работа, след като им предоставите необходимите документи. Ако не сте доволен от изчисленото - правите си консултация със специалист и след това решавате дали да предприемате нещо. Ако имате желание, можете да предоставите документите на специалист за консултация и преди произнасянето на НОИ.
- rts
- Активен потребител
Искам само да попитам те искат да се изчисли осигурителния стаж тъй като той определя продължителността на обезщетението или защото стажа може да окаже влияние на размера на обезщетението?
- roumen_s
- Нов потребител
До 3 години осигурителен стаж имаш право на 4 месеца обезщетение.
Трябва да са те осигурявали във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването - независимо на колко часа си работил.
Часовете са от значение по-скоро за да се определи среднодневното ти възнаграждение и оттам 60% обезщетение за безработица. Минималното обезщетение е 7,20 на ден и ако си работил на 4 часа и ти установят например 6 лв. обезщетение на ден, автоматично ти се вдига на 7,20 на ден.
Трябва да са те осигурявали във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването - независимо на колко часа си работил.
Часовете са от значение по-скоро за да се определи среднодневното ти възнаграждение и оттам 60% обезщетение за безработица. Минималното обезщетение е 7,20 на ден и ако си работил на 4 часа и ти установят например 6 лв. обезщетение на ден, автоматично ти се вдига на 7,20 на ден.
- jimi66
- Младши потребител
Въпросът е в това че съм работил няколко месеца на 8 часа, няколко месеца на 6 и няколко на 4. И имам преди година и нещо на 2 часа. И заради това сега ме занимават да им нося глупавото УП-3. Няма ли начин да мина без него? А относно това, което jimi66 казва, в крайна сметка за какво са им часовете и осигурителния стаж, като могат да видят кой месец колко ми е била заплатата (осигуровките) и така да изчислят 60% от това. Звучи толкова просто, а ме карат да вадя документи за осигурителен стаж. Той няма как да е повече от 3 години, след като имам общ трудов стаж по-малко от 2 години.
Така че някой разбира ли защо на НОИ им трябва УП-3 (дали просто служителката на гишето се заяжда) и дали мога да мина без него по някакъв начин? Така или иначе взимат 60% от това на което съм бил осигуряван и воала - ето ми го обезщетението.
(По мои изчисления осигурителният ми стаж е една година. Това как би повлияло на обезщетението?)
Така че някой разбира ли защо на НОИ им трябва УП-3 (дали просто служителката на гишето се заяжда) и дали мога да мина без него по някакъв начин? Така или иначе взимат 60% от това на което съм бил осигуряван и воала - ето ми го обезщетението.
(По мои изчисления осигурителният ми стаж е една година. Това как би повлияло на обезщетението?)
- roumen_s
- Нов потребител
В трудовата ти книжка би трябвало да пише дали трудовия стаж е равен на осигурителния или не. В НОИ пък имат информация за осигурителния ти доход за всички месеци, през които си се осигурявал.
Има един ТД по ЧЛ. 114 КТ - до 40 часа на месец - при него не се плаща вноска за фонд Безработица - може когато си работил по 2 ч. на ден да си бил по този договор.
Най - добре си представи УП - 3, не съм компетентен да ти кажа дали служителката на гишето се заяжда.
Има един ТД по ЧЛ. 114 КТ - до 40 часа на месец - при него не се плаща вноска за фонд Безработица - може когато си работил по 2 ч. на ден да си бил по този договор.
Най - добре си представи УП - 3, не съм компетентен да ти кажа дали служителката на гишето се заяжда.
- jimi66
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|