начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Имам ли право на обезщетение?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имам ли право на обезщетение?

Мнениеот roumen_s » 23 Юли 2013, 19:52

Здравейте,

Нека ви обясня ситуацията набързо за да ви дам възможност за по-точен отговор.

На 23 години съм и имам 14 месеца трудов стаж. Работих на едно място малко повече от година, като след 6 месеца бях вече на постоянен трудов договор. Но нещата на работното място не ме устройваха, пуснах си едномесечното предизвестие и напуснах по взаимно съгласие.

Сега работя в друга фирма от няколко месеца. На изпитателен срок съм - 6 месечен договор в полза на работодателя. Хубаво ама шефа ми каза преди десетина дни че работата пада и ще трябва да ме освободи в средата на август.

Сега въпросът ми е има ли някакъв смисъл да се регистрирам в бюрото по труда или другаде, мога ли да получавам обезщетение и по кой член е най-добре да бъде освободен? Благодаря много!
roumen_s
Нов потребител

Re: Имам ли право на обезщетение?

Мнениеот jimi66 » 29 Юли 2013, 18:09

Щом си на ТД с изпитателен срок 6 м. в полза на работодателя, той може да те съкрати по всяко време без предизвестие. Можеш да се регистрираш в ДБТ и ще получаваш обезщетение за безработица 4 месеца.

Размерът му е 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица - чл. 54б, ал. 1 от КСО
jimi66
Младши потребител

Мнениеот roumen_s » 30 Юли 2013, 11:57

Благодаря много за отговора!

А в случай че като ме съкрати ще имам трудов стаж 15 месеца, тогава минимално обезщетение ли ми се полага? Четох че дневния размер на обезщетението за безработица е 7, 20 лв. Това означава 7,20 лв Х работните дни в месеца или 7,20 лв. за всеки един ден - съботи и недели, което означава да речем 30 дни Х 7, 20 лв.?

Благодаря предварително!
roumen_s
Нов потребител

Мнениеот jimi66 » 30 Юли 2013, 15:20

7, 20 лв. на ден е минималното обезщетение на ден.
Месечното обезщетение е броя работни дни в месеца x дневното обезщетение.
Гледа се осигурителния доход 24 м. назад. В твоя случай за 15 месеца трудов стаж ще се вземе среднодневния осигурителен доход. За другите 9 м. ще се вземе за база МРЗ за страната. Ако са те осигурявали през тези 15 м. върху доход по-висок от МРЗ, ще вземеш обезщетение над 7,20 на ден!
jimi66
Младши потребител

Мнениеот roumen_s » 06 Авг 2013, 17:14

Отидох в НОИ с всичко попълнено. Но сега ми искат и някакви УП-3, защото на някои места, където съм работил съм бил на 8, 6 и 4 часов работен ден и трябвало да ми се сметне осигурителния стаж, който е различен от трудовия. Това ще трябва да го направят счетоводителите на тези фирми, при които съм работил. А иначе мога ли по някакъв начин да си сметна какво би трябвало да е обезщетението, което трябва да получавам?
roumen_s
Нов потребител

Мнениеот rts » 06 Авг 2013, 17:57

Няма смисъл да се напъвате да смятате - НОИ ще свършат тази работа, след като им предоставите необходимите документи. Ако не сте доволен от изчисленото - правите си консултация със специалист и след това решавате дали да предприемате нещо. Ако имате желание, можете да предоставите документите на специалист за консултация и преди произнасянето на НОИ.
rts
Активен потребител

Мнениеот roumen_s » 06 Авг 2013, 18:14

Искам само да попитам те искат да се изчисли осигурителния стаж тъй като той определя продължителността на обезщетението или защото стажа може да окаже влияние на размера на обезщетението?
roumen_s
Нов потребител

Мнениеот jimi66 » 06 Авг 2013, 19:31

До 3 години осигурителен стаж имаш право на 4 месеца обезщетение.

Трябва да са те осигурявали във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването - независимо на колко часа си работил.

Часовете са от значение по-скоро за да се определи среднодневното ти възнаграждение и оттам 60% обезщетение за безработица. Минималното обезщетение е 7,20 на ден и ако си работил на 4 часа и ти установят например 6 лв. обезщетение на ден, автоматично ти се вдига на 7,20 на ден.
jimi66
Младши потребител

Мнениеот roumen_s » 06 Авг 2013, 19:36

Въпросът е в това че съм работил няколко месеца на 8 часа, няколко месеца на 6 и няколко на 4. И имам преди година и нещо на 2 часа. И заради това сега ме занимават да им нося глупавото УП-3. Няма ли начин да мина без него? А относно това, което jimi66 казва, в крайна сметка за какво са им часовете и осигурителния стаж, като могат да видят кой месец колко ми е била заплатата (осигуровките) и така да изчислят 60% от това. Звучи толкова просто, а ме карат да вадя документи за осигурителен стаж. Той няма как да е повече от 3 години, след като имам общ трудов стаж по-малко от 2 години.

Така че някой разбира ли защо на НОИ им трябва УП-3 (дали просто служителката на гишето се заяжда) и дали мога да мина без него по някакъв начин? Така или иначе взимат 60% от това на което съм бил осигуряван и воала - ето ми го обезщетението. :shock:

(По мои изчисления осигурителният ми стаж е една година. Това как би повлияло на обезщетението?)
roumen_s
Нов потребител

Мнениеот jimi66 » 06 Авг 2013, 19:58

В трудовата ти книжка би трябвало да пише дали трудовия стаж е равен на осигурителния или не. В НОИ пък имат информация за осигурителния ти доход за всички месеци, през които си се осигурявал.

Има един ТД по ЧЛ. 114 КТ - до 40 часа на месец - при него не се плаща вноска за фонд Безработица - може когато си работил по 2 ч. на ден да си бил по този договор.

Най - добре си представи УП - 3, не съм компетентен да ти кажа дали служителката на гишето се заяжда.
jimi66
Младши потребител

Назад към Трудово право