Добър ден. Имам следният казус и търся мнение по въпроса от юридическа гледна точка, как се процедира, какво се случва и т.н. Казусът е следният: лице е наето по гр.договор за срок от половин година. За всеки един от тези месеци е сключван отделен договор, с изключение на последният 6-ти месец. Това е установено след извършена проверка и изготвено становище от съответната държ.институция. Изплатена сума за този месец, през който е работено без договор, също няма.
Въпросите, които имам са:
1.Мога ли е да заведа дело, освен за работа без договор и неизплатената сума, и за прикрит трудов договор?!
2.Какво вкл. сумата при завеждане на дело?(Разгледах обстойно Тарифа№ 1 от ЗДТ.Само това ли е?)
3.Сумата по иска, може ли да е по-голяма от дължимото месечно възнаграждение и трябва ли да имам обоснование за това?
- Дата и час: 26 Ное 2024, 19:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Завеждане на дело
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Завеждане на дело
отворкин!
-
yaroslavova - Младши потребител
Re: Завеждане на дело
А какво пише в гражданския договор? От това зависят доста неща. Дело за прикрит трудов договор при тези факти няма как да заведете, освен ако не сте подписвали след заплахи и опрян пистолет в челото Що се отнася обаче до изработеното, то ако се обърнете към адвокат, ще ви обясни как точно и какво ще е необходимо.
- n6391
- Потребител
Ами знаете как се скл.гр.договор. Лошото при тях е, че нямат точно определена форма и съдържание, още повече, че са по ЗЗД.
Договорът ми съдържа...№, че фирмата представлявана от еди кой си като възложител и аз от друга страна като изпълнител сме се договорили аз да изпълня своите задължения в работа, те да ми предоставят всичко необходимо като материален актив и в срок до еди коя си дата да ми бъде изплатено съответно възнаграждение.
В отделен абзац е изписано , че договорът е съставен на основание чл.258-269, чл.280-292 вкл. от ЗЗД в два еднакви екземпляра като неразделна част от него са констативният протокол(приложение 1) и разписката(приложение 2). И това е целия договор.
Договорът ми съдържа...№, че фирмата представлявана от еди кой си като възложител и аз от друга страна като изпълнител сме се договорили аз да изпълня своите задължения в работа, те да ми предоставят всичко необходимо като материален актив и в срок до еди коя си дата да ми бъде изплатено съответно възнаграждение.
В отделен абзац е изписано , че договорът е съставен на основание чл.258-269, чл.280-292 вкл. от ЗЗД в два еднакви екземпляра като неразделна част от него са констативният протокол(приложение 1) и разписката(приложение 2). И това е целия договор.
отворкин!
-
yaroslavova написа:Мога ли е да заведа дело, освен за работа без договор и неизплатената сума, и за прикрит трудов договор?!
Каква е основна разлика между трудовия договора и гражданския
При трудовия има определено място на работа, работно време ....
При гражданския тези елементи напълно липсват - иска се само резултат, кога, как и къде ще бъде постигнат е без значение за възложителя.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Да, това го знам. Порових се, консултирах се допълнително. Решението дали тези няколко последователни гр.договори могат да се изтълкуват като прикрит трудов договор е само на ГИТ. Всеки случай се разглежда конкретно и трябва да се обърна към тях.
Благодаря на всички включили се!
Благодаря на всички включили се!
отворкин!
-
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|