начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Отпуск за сключване на граждански брак

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отпуск за сключване на граждански брак

Мнениеот mamairina » 18 Юли 2013, 18:20

Разбрах,че имам право да ползвам 2 дни отпуск за сключване на граждански брак.Въпросът ми е : Платен отпуск ли е? Или работодателят не е длъжен да ми плати а само да ме освободи?
Чета също ,че се урежда в Колективния трудов договор, той задължителен ли е за всяка фирма? Аз нямам представа какво пише в него.
Благодаря предварително!
mamairina
Нов потребител

Re: Отпуск за сключване на граждански брак

Мнениеот bird_of_paradise » 19 Юли 2013, 05:12

Добро утро :) . Тези дни трудовите питанки са актуални, явно.

Да започнем от там- във "фирмата" имате ли действащ КТД? ( надали, но не е невъзможно).
Ако отговорът е положителен - продължаваме с питането - плащате ли членски внос в израз на съпричастност към съответната синдикална организация? Защото ако не сте член- не ползвате благините.
Ако отговорът отново е положителен - трябва да сте се запознала с КТД срещу подпис от където знаете, колко време и какви пари ( пример- БКТД на отрасъл горско стопанство за 2012г. предвиждаше 3 дни отпуск и възнаграждение в размер по чл. 177 от КТ - чл. 35 от същия, тази година криза и чл. 27 звучи така- отпускът за сключване на брак е 2 дни, а възнаграждението е в размер на дневното възнаграждение, което получава към момента на събитието за всеки ден).

Ако някъде по-горе отговорът е отрицателен- прилага се правилото на чл. 157, ал.3 от КТ- по споразумение с работодателя ( обикновено плащат дневното възнаграждение, но нямат задължение- въпрос на човечност).

Въпреки изложеното: Честито! Радвайте се на щастието, защото явно сте намерила този, който е търсил вас :) . Останалото след време ще бъде история, която няма да помните.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Re: Отпуск за сключване на граждански брак

Мнениеот mamairina » 19 Юли 2013, 19:19

Благодаря за отговора и за пожеланията!
Членски внос не плащам ,КТД нямам спомен да съм подписвала,нямам и екземпляр в мен.В ТД обаче пише ,че с неуредици м/у страните се решават според КТД ?! :roll:
mamairina
Нов потребител

Назад към Трудово право