- Дата и час: 26 Ное 2024, 19:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Искам да съдя държавата
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
51 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Искам да съдя държавата
Здравейте!
Имам следния проблем. До 2009 година работих в заводите за тежко машиностроене в Радомир. За последната година завода ми дължи 8800 лева от неизплатени заплати. Заведох дело, което естествено спечелих, но от това не последва нищо. Освен тези пари дадох и 1300 лева на адвоката, което само увеличи загубите ми.
За тези 4 години се убедих, че не съществува никакъв законен начин да си взема парите. Чух че единствената възможност да се постигне някаква справедливост е като се осъди държавата. Ще Ви бъда много благодарен ако някой може да ми даде каквато и да било информация по въпроса, а също и да ми препоръчате адвокат способен да се заеме с такова дело.
Предварително благодаря на всички!
Имам следния проблем. До 2009 година работих в заводите за тежко машиностроене в Радомир. За последната година завода ми дължи 8800 лева от неизплатени заплати. Заведох дело, което естествено спечелих, но от това не последва нищо. Освен тези пари дадох и 1300 лева на адвоката, което само увеличи загубите ми.
За тези 4 години се убедих, че не съществува никакъв законен начин да си взема парите. Чух че единствената възможност да се постигне някаква справедливост е като се осъди държавата. Ще Ви бъда много благодарен ако някой може да ми даде каквато и да било информация по въпроса, а също и да ми препоръчате адвокат способен да се заеме с такова дело.
Предварително благодаря на всички!
- rizoff
- Младши потребител
Re: Искам да съдя държавата
Адвокатът, на който дадохте 1300 лева, какво мисли по въпроса?
Изпълнително дело срещу завода/правоприемника му, имате ли? Ако да, какво се случва там?
Изпълнително дело срещу завода/правоприемника му, имате ли? Ако да, какво се случва там?
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Не съм наясно с правната терминология, затова надявам се ще ме извините ако звуча неграмотно.
Има изпълнително дело срещу завода, имам съдебно решение (или както там се казва, не съм вкъщи и не мога да погледна документите) завода да ми изплати 8800лв плюс лихвите, плюс разноските по делото. Имаше и съдия изпълнител, беше описано имущество на фирмата и беше насрочен търг. После по някакъв начин търга беше отменен. Имаше и втори търг и се повтори същото. Адвоката ми е безсилен да направи друго, просто не разполага с други механизми да накара фирмата да плаща.
А за дело срещу държавата този адвокат не се чувства компетентен, няма опит в тази област.
Има изпълнително дело срещу завода, имам съдебно решение (или както там се казва, не съм вкъщи и не мога да погледна документите) завода да ми изплати 8800лв плюс лихвите, плюс разноските по делото. Имаше и съдия изпълнител, беше описано имущество на фирмата и беше насрочен търг. После по някакъв начин търга беше отменен. Имаше и втори търг и се повтори същото. Адвоката ми е безсилен да направи друго, просто не разполага с други механизми да накара фирмата да плаща.
А за дело срещу държавата този адвокат не се чувства компетентен, няма опит в тази област.
- rizoff
- Младши потребител
При условие, че имате изпълнителен лист, образувано е изпълнително дело, но заводът не плаща, нямате основания да съдите държавата.
Все пак максималната защита, която сте могъл да получите от съда, сте я получил с осъдителното решение и издадения въз основа на него изпълнителен лист.
Оттук нататък заводът като частно лице не си изпълнява задълженията към вас (има значение дали е в ликвидация/несъстоятелност/процедури по оздравявнае на предприятието и т.н.) все неща, които юрист може да ви обясни лично и не са за форумите.
По това, което ми пишете, не виждам какви претенции бихте могли да имате спрямо държавата.
Все пак максималната защита, която сте могъл да получите от съда, сте я получил с осъдителното решение и издадения въз основа на него изпълнителен лист.
Оттук нататък заводът като частно лице не си изпълнява задълженията към вас (има значение дали е в ликвидация/несъстоятелност/процедури по оздравявнае на предприятието и т.н.) все неща, които юрист може да ви обясни лично и не са за форумите.
По това, което ми пишете, не виждам какви претенции бихте могли да имате спрямо държавата.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
От последното дело минаха 2 години, а завода продължава да не плаща.
Кой трябва да накара завода да си изплаща задълженията? Кой трябва да осигури справедливост на гражданите?
Колко струва един изпълнителен лист след като завода може да си позволи да не изпълни съдебното решение и от това не следва нищо?
Разбирате ли цялата абсурдност на ситуацията?
Кой трябва да накара завода да си изплаща задълженията? Кой трябва да осигури справедливост на гражданите?
Колко струва един изпълнителен лист след като завода може да си позволи да не изпълни съдебното решение и от това не следва нищо?
Разбирате ли цялата абсурдност на ситуацията?
- rizoff
- Младши потребител
borovinka написа:все неща, които юрист може да ви обясни лично и не са за форумите.
Това пък защо. Единствен ли е този гражданин, снабдил се с изпълнителен лист и чакащ да падне тавана на лятното кино. Нищо не може да му обясни лично, който и ще адвокат, само още един хонорар бадева. Няма справедливост и това е, зер завода си има също адвокат, къде по-класен. Прав е гражданина, да съди държавата, която не може да му осигури правосъдие. Но едва ли ще изскочи от тази трънка заек.
- fbr65
- Потребител
Очевидно съвет няма да получа. Тук вероятно се намират хора с юридическо образование. Искам да попитам тези хора : осъзнават ли колко струва българското правосъдие? Осъзнават ли до каква степен в България думата правосъдие е изпразнена от съдържание?
- rizoff
- Младши потребител
Намериха се хора с юридическо образование, които безплатно и напълно незаинтересовано да отговорят на въпроса ви, но явно не ви хареса отговора и по стара традиция започнахте да плюете по държавата/съда/адвокатите и всички по веригата.
Зададе ви се съвсем резонен въпрос - дали сте се сдобил с изпълнителен лист и образувано ли е изпълнително дело за вземането ви. Не дадохте отговор.
Само ще ви спомена, че ако не сте делегирали на ЧСИ правата по чл. 18 ЗЧСИ, колкото и да си чакате, сами парите няма да се съберат - иска се и процесуална активност от ваша страна - да направите искания за налагане на запор на сметките на дружеството, възбрана върху недвижимите имоти, негова собственост и т.н. - все неща, които, както споменах, ще ги знае адвокатът ви (ако имате такъв) и ако сте го упълномощил да ви води и изпълнителното дело, разбира се.
Ако го карате и на "сам войнът е войн", твърде възможно е нищо да не получите, защото при неизвършени действия по събиране на вземането в продължение на 2 години (а вие май не сте искал извършването на такива), законът казва, че ИЛ се обезсилва по право и изпълнителното ви дело ще бъде прекратено.
Никой, най-малко пък съдът, не ви е виновен, че бездействате.
Пак ви питам - каква е точно ситуацията при вас, защото от това, което описвате, нямате основания да съдите държавата. Правосъдието каквото е могло ви го е дало. Оттам нататък ваша грижа си е да се погрижите със законовите и процесуалните средства, които ви е дало съдебното решение, да си съберете вземането.
Поправям се - сега като чета, дал сте отговор, но неясен - не става ясно защо са били отменени насрочените публични продани. При ЧСИ ли е образувано изпълнителното дело? Направете лично вие справка при частния съдебен изпълнител, за да разберете защо е била отменена първата (и втората) продан. Поинтересувайте се, проявете малко активност. Иначе няма как парите да ви паднат наготово.
Зададе ви се съвсем резонен въпрос - дали сте се сдобил с изпълнителен лист и образувано ли е изпълнително дело за вземането ви. Не дадохте отговор.
Само ще ви спомена, че ако не сте делегирали на ЧСИ правата по чл. 18 ЗЧСИ, колкото и да си чакате, сами парите няма да се съберат - иска се и процесуална активност от ваша страна - да направите искания за налагане на запор на сметките на дружеството, възбрана върху недвижимите имоти, негова собственост и т.н. - все неща, които, както споменах, ще ги знае адвокатът ви (ако имате такъв) и ако сте го упълномощил да ви води и изпълнителното дело, разбира се.
Ако го карате и на "сам войнът е войн", твърде възможно е нищо да не получите, защото при неизвършени действия по събиране на вземането в продължение на 2 години (а вие май не сте искал извършването на такива), законът казва, че ИЛ се обезсилва по право и изпълнителното ви дело ще бъде прекратено.
Никой, най-малко пък съдът, не ви е виновен, че бездействате.
Пак ви питам - каква е точно ситуацията при вас, защото от това, което описвате, нямате основания да съдите държавата. Правосъдието каквото е могло ви го е дало. Оттам нататък ваша грижа си е да се погрижите със законовите и процесуалните средства, които ви е дало съдебното решение, да си съберете вземането.
Поправям се - сега като чета, дал сте отговор, но неясен - не става ясно защо са били отменени насрочените публични продани. При ЧСИ ли е образувано изпълнителното дело? Направете лично вие справка при частния съдебен изпълнител, за да разберете защо е била отменена първата (и втората) продан. Поинтересувайте се, проявете малко активност. Иначе няма как парите да ви паднат наготово.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Втората част на отговора ви "обезсилва" първата и всъщност я прави ненужна.
Всъщност и арогантността, която влагате в поста си също е ненужна, но това вероятно е характерно за професията ви.
В завода има представител на банката кредитор, който отменя всички насрочени търгове. Не знам по какъв закон и ред го прави, не съм специалист, но е факт, че никой от бившите над 100 служители спечелили дела срещу завода, досега не е взел и стотинка.
За каква точно активност говорите? Да продължавам да плащам на адвокати и СИ и да не получавам нищо? Докога?
Всъщност и арогантността, която влагате в поста си също е ненужна, но това вероятно е характерно за професията ви.
В завода има представител на банката кредитор, който отменя всички насрочени търгове. Не знам по какъв закон и ред го прави, не съм специалист, но е факт, че никой от бившите над 100 служители спечелили дела срещу завода, досега не е взел и стотинка.
За каква точно активност говорите? Да продължавам да плащам на адвокати и СИ и да не получавам нищо? Докога?
- rizoff
- Младши потребител
Като гледам ей тук е заровено кучето Заводът е в процес на ликвидация и има ликвидатор в дружеството (това е онова лице на банката, за което говорите). В такава ситуация трябва да си предявите вземането пред ликвидатора. Информирайте се отново при адвоката си ако той все още ви представлява.rizoff написа:В завода има представител на банката кредитор, който отменя всички насрочени търгове.
Да уточня - ако не сте предявил вземането си пред ликвидатора то не се губи, но нямате ликвидационен дял и не се знае какво ще остане за вас след като приключи ликвидацията! Действайте своевременно - ако решите, че е уместно и си струва платете отново на адвокат, за да не загубите повече отколкото сте склонен да отделите сега.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Уважаеми rizoff,
Нападките ви срещу borovinka са напълно неоснователни - тя е един от най-коректните участници във форума и винаги се опитва да помогне на питащите. Ако вие в случая не получавате отговор на въпроса си такъв, какъвто искате да получите, това е че отговорящите не са запознати с фактологията по казуса ви, за това следва да имате предвид, че тук във Форума може да получите насоки как да се реши казуса, а не самото решение. За целта следва да наемете адвокат, който да защитава интересите ви, след като сам не можете да се справите. Неблагодарността е много лош порок, може би най-лошият.
Нападките ви срещу borovinka са напълно неоснователни - тя е един от най-коректните участници във форума и винаги се опитва да помогне на питащите. Ако вие в случая не получавате отговор на въпроса си такъв, какъвто искате да получите, това е че отговорящите не са запознати с фактологията по казуса ви, за това следва да имате предвид, че тук във Форума може да получите насоки как да се реши казуса, а не самото решение. За целта следва да наемете адвокат, който да защитава интересите ви, след като сам не можете да се справите. Неблагодарността е много лош порок, може би най-лошият.
- neutralen
- Активен потребител
bludniq_sin написа:rizoff написа:Заводът е в процес на ликвидация и има ликвидатор в дружеството (това е онова лице на банката, за което говорите). В такава ситуация трябва да си предявите вземането пред ликвидатора. Информирайте се отново при адвоката си ако той все още ви представлява.
Да уточня - ако не сте предявил вземането си пред ликвидатора то не се губи, но нямате ликвидационен дял и не се знае какво ще остане за вас след като приключи ликвидацията! Действайте своевременно - ако решите, че е уместно и си струва платете отново на адвокат, за да не загубите повече отколкото сте склонен да отделите сега.
Благодаря за отговора, но поне официално завода не е в ликвидация.
- rizoff
- Младши потребител
neutralen написа:... За целта следва да наемете адвокат, който да защитава интересите ви, след като сам не можете да се справите. Неблагодарността е много лош порок, може би най-лошият.
Уважаеми Неутрални Господине,
изобщо четохте ли какво съм писал по-горе?
Говорите за най-коректните участници във форума, но честно казано освен чиновническо бездушие, аз в този форум друго не откривам. След 3 години разтакаване по адвокати и съдилища единственото което постигнах е, че загубите ми нараснаха от 8800 на 11000лева. При това аз съм човек относително образован и относително добре осигурен материално, човек който може да си позволи да наеме относително добър (респективно скъп) адвокат и частен съдебен изпълнител. И въпреки всичко резултата е кръгла нула...
А какво ще кажете Уважаеми Неутрални Господине, за онези нещастни хорица, които работят за по 300 лева месечно и които са докарани от същия този завод до състояние да не могат да си платят дори тока? Те как ще наемат скъпи адвокати и кой ще осигури справедливост на тях? Вярвам разбирате, че тези хорица са огромното мнозинство както в тоя завод така и в цялата ни нещастна държавица? Давате ли си сметка, че така нареченото Ви "правосъдие" е практически недостъпно за тях?
- rizoff
- Младши потребител
А Вие сега своя собствен интерес ли искате да защитите или просто си чешете езика? Както са Ви обяснили по-горе всеки конкретен казус е различен, причините за неуспялото ви изпълнително производство може да са от най-различен характер. Ние какво точно трябва да направим във форума - да хвърляме боб, карти или да гледаме на кафе?
И моля Ви се, бедни и неоправдани граждани винаги ще има, но това не е причина всеки един юрист сън да не спи от притеснение за тях. Вие като работехте в машиностроенето, да не би да ги снабдявахте с някакви услуги, щото освен от правосъдие, тези хора с по 300 лв. заплата и от други неща имат нужда... Аз например отдавна чакам да ми се резне една ламарина на покрива, ама ей на, никой не ще да го стори без да му платя. Странна работа...
И моля Ви се, бедни и неоправдани граждани винаги ще има, но това не е причина всеки един юрист сън да не спи от притеснение за тях. Вие като работехте в машиностроенето, да не би да ги снабдявахте с някакви услуги, щото освен от правосъдие, тези хора с по 300 лв. заплата и от други неща имат нужда... Аз например отдавна чакам да ми се резне една ламарина на покрива, ама ей на, никой не ще да го стори без да му платя. Странна работа...
- devva
- Потребител
А аз не знам на какъв език трябва да Ви говоря за да ме разберете...
Три години в опити да защитя собствения си интерес ми бяха достатъчни за да се убедя, че няма да стане и че
така нареченото Ви "правосъдие" просто НЕ РАБОТИ! Затова търся начин да съдя държавата, а не някой тарикат, който да ми дрънка врели-некипели и да ми прибере още някоя и друга хилядарка и да не свърши нищо.
Това с ламарината е много хубав пример. Веднага ще Ви намеря човек, който да свърши работата срещу нищожна сума. И забележете! Той ЩЕ СВЪРШИ РАБОТАТА, за която му плащате, за разлика от съдебната система.
И не забравяйте, че цялата съдебна система съществува (може би паразитира е по-точна дума) благодарение именно на данъците, които плащат точно тези "бедни и неоправдани (може би онеправдани?) граждани".
Три години в опити да защитя собствения си интерес ми бяха достатъчни за да се убедя, че няма да стане и че
така нареченото Ви "правосъдие" просто НЕ РАБОТИ! Затова търся начин да съдя държавата, а не някой тарикат, който да ми дрънка врели-некипели и да ми прибере още някоя и друга хилядарка и да не свърши нищо.
devva написа:И моля Ви се, бедни и неоправдани граждани винаги ще има, но това не е причина всеки един юрист сън да не спи от притеснение за тях. Вие като работехте в машиностроенето, да не би да ги снабдявахте с някакви услуги, щото освен от правосъдие, тези хора с по 300 лв. заплата и от други неща имат нужда... Аз например отдавна чакам да ми се резне една ламарина на покрива, ама ей на, никой не ще да го стори без да му платя. Странна работа...
Това с ламарината е много хубав пример. Веднага ще Ви намеря човек, който да свърши работата срещу нищожна сума. И забележете! Той ЩЕ СВЪРШИ РАБОТАТА, за която му плащате, за разлика от съдебната система.
И не забравяйте, че цялата съдебна система съществува (може би паразитира е по-точна дума) благодарение именно на данъците, които плащат точно тези "бедни и неоправдани (може би онеправдани?) граждани".
- rizoff
- Младши потребител
devva написа: Аз например отдавна чакам да ми се резне една ламарина на покрива, ама ей на, никой не ще да го стори без да му платя. Странна работа...
Нещо не разбирам. Ситуацията по-добре би се обяснила с "Платих да ми резнат една ламарина, ама не щат да ми я резнат"
rizoff написа:След 3 години разтакаване по адвокати и съдилища единственото което постигнах е, че загубите ми нараснаха от 8800 на 11000лева.
devva написа:И моля Ви се, бедни и неоправдани граждани винаги ще има, но това не е причина всеки един юрист сън да не спи от притеснение за тях.
Точно така. И аз ако бях адвокат, с по-голяма охота бих защитавал ответници на неоправданите граждани, защото те по-лесно биха се разделили, с част от това, което са получили неморално.
Последна промяна fbr65 на 11 Юли 2013, 11:32, променена общо 3 пъти
- fbr65
- Потребител
Доколкото разбирам съдебната система си е свършила работата, адвокатът Ви също. Делото е спечелено, решението е във Ваша полза и е влязло в сила. Дотук със съдебната система. Ако пари реално не могат да се съберат, причините са някъде другаде, но както натъртих по-горе ние няма как да знаем къде. Това Ви беше казано и по-рано и е точно така, друг е въпросът, че на Вас не Ви харесва.
ПП. "Онеправдани", да
ПП. "Онеправдани", да
- devva
- Потребител
Както казах още в заглавието "Искам да съдя държавата", не съдебната система.
Дори да Ви събера пълна информация къде, какво, защо не се е получило, това няма да промени нищо. Отново "мъдрия" Ви отговор (Вашия и на останалите Ви колеги) ще бъде "съдебната система си е свършила работата, адвокатът Ви също".
Дали една бумажка, наречена изпълнителен лист, е свършена работа е съвсем друга тема. Факт е, че в тая "държава", въпреки спечеленото дело, аз и хиляди като мен не можем да си получим изработените пари, върху които(ЗАБЕЛЕЖЕТЕ!) са платени данъци, т.е. "държавата" си прибира своето. Именно от това положение търся изход.
Дори да Ви събера пълна информация къде, какво, защо не се е получило, това няма да промени нищо. Отново "мъдрия" Ви отговор (Вашия и на останалите Ви колеги) ще бъде "съдебната система си е свършила работата, адвокатът Ви също".
Дали една бумажка, наречена изпълнителен лист, е свършена работа е съвсем друга тема. Факт е, че в тая "държава", въпреки спечеленото дело, аз и хиляди като мен не можем да си получим изработените пари, върху които(ЗАБЕЛЕЖЕТЕ!) са платени данъци, т.е. "държавата" си прибира своето. Именно от това положение търся изход.
- rizoff
- Младши потребител
Е, да де, ама съдебната система е част от държавата. От всичките Ви постове става ясно, че искате да съдите държавата, защото съдебната система (като част от нея) не си е свършила работата. Още в началото Ви беше казано, че нямате основание за това, защото държавата (чрез съдебната система) си е свършила работата и няма за какво да бъде съдена. Някой друг не си е свършил работата и някой друг може би следва да бъде съден, но фактите са недостатъчно, за да Ви насочим в единствено правилната посока. Ако и това не можете да разберете, аз лично се отказвам от "мъдрите" си отговори.
- devva
- Потребител
Само едно уточнение - искам да съдя държавата защото въпреки всички приказки за свършена работа, въпреки спечелените дела и издадените бумажки, въпреки пропиляните пари и време, аз не съм видял и една стотинка от дължимото.
Не разбирам какви точно факти очаквате. Мислите ли, че аз или адвоката ми, или който и да било външен човек знае какво става зад кулисите? Или пък кои точно са покровителите на собствениците на завода и им позволяват да правят каквото си искат? Фактите са това : Завода не плаща и няма начин да бъде накаран да плаща. Както казах, не съм единствен със спечелено дело и изпълнителен лист. Същото положение е и при всички останали и адвокатите са безсилни да направят каквото и да било.
Не разбирам какви точно факти очаквате. Мислите ли, че аз или адвоката ми, или който и да било външен човек знае какво става зад кулисите? Или пък кои точно са покровителите на собствениците на завода и им позволяват да правят каквото си искат? Фактите са това : Завода не плаща и няма начин да бъде накаран да плаща. Както казах, не съм единствен със спечелено дело и изпълнителен лист. Същото положение е и при всички останали и адвокатите са безсилни да направят каквото и да било.
- rizoff
- Младши потребител
51 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
|
|