- Дата и час: 26 Ное 2024, 18:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Удръжки от заплата за получени пари за дрехи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Удръжки от заплата за получени пари за дрехи
Здравейте! Съобщиха ми, че ще ми бъдат направени удръжки от работната заплата за месец юни за взети пари за облекло. В началото на месец юли ще бъда освободена от работа поради завръщане на титуляра /работя по заместване/. Заплатата не ми е голяма и се оказва, че след удръжката няма да получа почти нищо. Притеснявам се, че ако възразя няма да ми оформят документите при напускане и няма да мога да се регистрирам като безработна в бюрото по труда. Въпроса ми е законно ли е това, как да процедирам, за да се защитя? В допълнение искам да споделя, че имам две малки деца.Благодаря за отделеното време!
- elialeksieva
- Нов потребител
Re: Удръжки от заплата за получени пари за дрехи
Здравейте ! погледнете НАРЕДБА за безплатното работно и униформено облекло Приета с ПМС № 10 от 20.01.2011 г.
Обн. ДВ. бр.9 от 28 Януари 2011г.
Обн. ДВ. бр.9 от 28 Януари 2011г.
- just__me
- Младши потребител
Благодаря ви много! Да разбирам ли, че съгласно тази наредба не трябва да ме карат да връщам пари, камо ли да ми удържат от заплатата, а трябва да върна просто самото облекло?!
Благодаря още веднъж!
Благодаря още веднъж!
- elialeksieva
- Нов потребител
elialeksieva написа:Здравейте! Съобщиха ми, че ще ми бъдат направени удръжки от работната заплата за месец юни за взети пари за облекло. В началото на месец юли ще бъда освободена от работа поради завръщане на титуляра /работя по заместване/. Заплатата не ми е голяма и се оказва, че след удръжката няма да получа почти нищо. Притеснявам се, че ако възразя няма да ми оформят документите при напускане и няма да мога да се регистрирам като безработна в бюрото по труда. Въпроса ми е законно ли е това, как да процедирам, за да се защитя? В допълнение искам да споделя, че имам две малки деца.Благодаря за отделеното време!
Съгласно чл. 14, ал. 1 от Наредбата за безплатното работно и униформено облекло работникът или служителят връща на работодателя предоставеното му работно и/или униформено облекло:
1. при прекратяване на трудовото правоотношение;
2. при преминаване на друга работа в предприятието, за която не е необходимо носенето на предоставеното облекло;
3. след приключване на работата в предприятието, когато е работник или служител в предприятие, което осигурява временна заетост;
4. след изтичане срока на износване.
Ако във Вашия случай работодателят вместо работно облекло Ви е предоставил пари, при прекратяване на трудовото правоотношение е необходимо да му върнете закупеното работно облекло. Ако не сте закупили такова, а сте използвали предоставените Ви средства за други цели Ви съветвам да върнете на работодателя един работен панталон и куртка, като му заявите, че това е ползваното от Вас работно облекло.
Ако не върнете работното облекло би се реализирала хипотезата на чл. 12, ал. 2 от Наредбата съгласно който, когато работното и/или униформеното облекло е загубено, унищожено или повредено по вина на работника или служителя, той носи имуществена отговорност по Кодекса на труда за остатъчната стойност на облеклото до изтичане на срока на износване.
- planinaot
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|