начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Електронен подпис

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Електронен подпис

Мнениеот economix » 29 Юни 2013, 18:29

Нормално ли е да ми иска електронен подпис в Търговския регистър. Някои документи се отварят, за други иска подпис. Имаме подпис и е тестван на сайта на ТР. Но при справките не работи
Икономически анализи
economix
Младши потребител

Re: Електронен подпис

Мнениеот latinka » 30 Юни 2013, 15:59

Чл. 11 от Закона за Търговския регистър:

....
(2) Агенцията осигурява регистриран достъп до делото на търговеца.
(3) Достъпът по ал. 2 може да бъде предоставен в териториалните звена на агенцията след представяне на молба и документ за самоличност. Лицето, поискало достъп по електронен път, следва да се идентифицира чрез електронен подпис или чрез цифров сертификат, издаден от агенцията, а в случаите на служебен достъп - по реда на наредбата по чл. 12, ал. 4.

горното е различно от електронния подпис, който имате.
latinka
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 30 Юни 2013, 16:35

Да, през последната седмица наистина дава грешка при опит да се види документ, който не е в кръга на обявените. Компютърджиите им пак вземат кинти, без да са си свършили работата :mrgreen:
Латинке, не четеш това, което цитираш. Опциите са две: или т.нар. сертификат от АВ, или електронен подпис. Третата за служебния достъп въобще не я коментирам.
Повредата не е в телевизора на питащия, нито в другите. Предавателят се е смаренгясал :mrgreen:
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот latinka » 30 Юни 2013, 16:53

Прав си Ковачев, оппцията само с електронен подпис не съм я пробвала. Можеш да ме замериш с камък :-)

Ползвам си сертификата от АВ и до вчера не съм имала проблеми с достъпа и телевизора. Ти с електронен подпис ли влизаш? Четейки ал. 3, оставам с впечатление, че във всички случаи трябва да си си подал молба до АВ и да си минал през цялата процедурка, а не просто да си ползваш електронния подпис.
latinka
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 30 Юни 2013, 17:24

Цъ. Понеже често ми се случва да правя разни анализчета на разни дружества, ми се налага да гледам чат-пат някой протокол, някой отказ и т.н. С Мозила става така: отваря ти подпрозорец с надпис "автентикация", стартира там джави-мави, избираш си съответния сертификат за подписа, цъкваш пина и Мозилата крашва (компютърджиите им наистина са идиоти, честно). След това, като си се рестартира (само браузъра, не компютъра, все пак), отива там, вярно, пак трябва да стигнеш до тия документи, но като цъкнеш, вече си се отварят. Има следа, че ги гледа тоя с електронния подпис и това беше целта на тези промени.
Въпросът е, че в последната седмица просто дава грешка при подписване и си дотам. А точно сега пак правя едни анализчета и ми пречи. Иначе безпроблемно се подават документи или се прави тестово подписване.
Абе, компютърджии :mrgreen:
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 05 Юли 2013, 11:38

По въпроса с грешката с ел подписа при опит да се отвори документ - дано на някого е полезно:
От съпорта на ТР казаха, че това било, защото "новата джава имала много защити, трябва ви по-стара версия". Та, ако сте ъпдейтнали джавата със седмица - за това не става. Деинсталирайте я - старата версия и няма проблем. Току-що приключих с това упражнение и вече никакви грешки няма :lol:

П.П. Ей това е телефонът на съпорта - 02/9486 192
Последна промяна lexy21 на 05 Юли 2013, 12:26, променена общо 1 път
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 05 Юли 2013, 11:50

Супер си, Лекси!
При мен схемата също сработва по описания начин.
И все пак - да им го фейна в човчиците на тия от съпорта. Ме да си направят сайта така, че да не се блокира от тия защити бе, неграмотници мързеливи!!! :mrgreen:
П.П. Айдее, в анализите вече няма да минавам с: "поради софтуерен проблем на сайта на АВ-ТР... ала-бала... конкретните мотиви от отказа не могат да бъдат коментирани" (например) :wink:
П.П.П. На някои компютри може и да ви се наложи да махате седмица и да слагате шестица, която се дърпа от сайта на ТР, като на браузър Мозила може да ви рече "нЕмате плУгин", ама просто трябва да активирате на съответната място в настройките.
П.П.П.П. Предлагам модераторите да преместят темата в раздела за търговско право, може да е полезна за колегите.
ykovachev
Активен потребител

Назад към Общи дискусии