1. Има ли давност или етап/фаза от съдебното производство (надвнесената недължимо държавна такса е платена за образуване на производство по дело на първа инстанция, а сега делото е на трета инстанция, но няма все още произнасяне на ВКС), при която да не може да се поиска от съда недължимо надвнесената държавна такса за образуването на производство да бъде върната на основание чл. 4б от Закона за държавните такси?
2. Определението, с което компетентният съд оставя без уважение молбата за връщане на недължимо надвнесената държавна такса, подлежи ли на съдебен контрол?
Според мен подлежи, но в определението не се казва нищо по въпроса - нито, че не подлежи на обжалване, нито пред кого може да се жали и в какъв срок. Такъв текст не съществува. Отделно, на мен това определение официално не ми е пращано!?!
- Дата и час: 28 Ное 2024, 19:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Недължимо надвнесена държавна такса
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Недължимо надвнесена държавна такса
Здравейте,
определението, с което се оставя без уважение молбата Ви за връщане на недължимо платена такса, подлежи на съдебен контрол пред следващата инстанция (ако е районен съд - пред окръжен съд напр.), предвид че се касае за въпрос относно разноските по делото. Срокът тече от датата на получаване на съобщението за определението и е 1седмичен.
определението, с което се оставя без уважение молбата Ви за връщане на недължимо платена такса, подлежи на съдебен контрол пред следващата инстанция (ако е районен съд - пред окръжен съд напр.), предвид че се касае за въпрос относно разноските по делото. Срокът тече от датата на получаване на съобщението за определението и е 1седмичен.
- nmitova
- Потребител
В това е проблема, че не съм получил определението официално, а и знам, че нямат и намерение да ми го пращат! Отделно в определението липсва задължителния реквизит, да се посочи подлежи ли то на обжалване и, ако подлежи пред кого и в какъв срок. Разбрах за съдържанието му по неофициални канали!Така, че не знам дали мога да жаля без да съм получил определението официално, както и ако съдът поиска да докажа кога съм узнал за него, как да докажа, че съм се вместил в срока от 1 седмица!?!
- diw64
- Младши потребител
Можете да подадете частна жалба срещу определението, макар и да не Ви е връчено официално съгласно разпоредбите на ГПК.
- nmitova
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|