Здравейте ! Става въпрос за много последователни нарушения на правата ми от работодателя. Те са следните:
-В трудовия договор,от който имам копие,пише че се сключва за срок от 6 месеца. Поисках копие на постоянния безсрочен договор,последващ според тях,което ми беше отказано!
-В ТД пише,че ми се полага 20 РАБОТНИ дни платен год. отпуск и че ще работя 8ч.дневно (40 ч. седмично). До момента за 8 месеца съм работила 8 или 16ч. месечно повече от уговореното. Относно платената ми год. отпуска съм ощетена с 6 календарни дни и отделно с над 50 лв. по-малка заплата. При полагаемата год.отпуска работодателя ми отнема 2 дена (почивни) на месец. В случая не ми разрешиха поисканата от мен отпуска,а ми я разрешиха 5 дена по-късно. Поради това отпуската ми се разкъса 5 дена от май и 5 дена от юни. и От двата месеца ми отнеха по 2 дена от почивните ми полагаеми и включиха съботата и неделята в тези 10 дена.
Според КТ аз реално ползвам 4 работни дни от полагащата ми се годишна отпуска,а те декларират 10 !!!
В пряк диалог с работодателя ми се каза: "...фирмата има вътрешен правилник и ти няма да го промениш. Ако не ти харесва си напиши молбата за напускане..."
Аз съм решена да си потърся правата пред Инспекцията на труда,но не съм наясно законово какво следва след подаване на жалбата.
-Имам ли право се запиша в Бюрото по труда за финансова издръжка след 7 месеца в тази фирма?
-Как следва да се прекрати трудовото правоотношение с този работодател и какво следва след пускане на жалба от моя страна срещу него?
- Дата и час: 26 Ное 2024, 18:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нарушават правата ми според КТ и имам нужда от съвет !
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Нарушават правата ми според КТ и имам нужда от съвет !
От поста ви става ясно, че най-вероятно сте сключили ТД със срок на изпитване. Според чл.71 ал.2 от КТ такъв договор, ако не се пракрати от една от страните след изтичане на срока за изпитване става постоянен. В тази връзка искането да ви дадат копие от постоянния ви ТД е неоснователно, защото такъв просто няма. Вие подписвали ли сте такъв, и ако да, защо тогава не поискахте копие? Другите неща за които пишете са доста срещана практика в частните фирми. НО трябва да сте наясно, че ако подадете сигнал в ИТ, то документално има голяма вероятност, това което казвате да не е така и инспекторите да констатират при проверка, че всичко е наред. Хубаво е да си спомните също какво точно сте подписвали.
- ipn_1975
- Младши потребител
ipn_1975 написа:В тази връзка искането да ви дадат копие от постоянния ви ТД е неоснователно, защото такъв просто няма. Вие подписвали ли сте такъв, и ако да, защо тогава не поискахте копие?
Е, как няма договор? Остава питащата да работи и без договор и съвсем ще "зарадва" Инспекцията.
- kulova
- Потребител
Не виждам никакви нарушения на КТ.
ipn_1975 е напълно прав.
kulova греши, защото в този случай няма задължение за ДСТД.
insp_diudiu_88 , първо си научете задълженията, а след това - правата. Ваше задължение е да имате екземпляр от ТД, но явно нямате. Ваше задължение е да сте чела вътрешния правилник на фирмата, но не цитирате с какво точно той Ви нарушава правата. А пък тези думи за отпуските ... нямам думи. Работодателят може въобще да не Ви даде отпуск, ако иска, макар и за известно време.
ipn_1975 е напълно прав.
insp_diudiu_88 , първо си научете задълженията, а след това - правата. Ваше задължение е да имате екземпляр от ТД, но явно нямате. Ваше задължение е да сте чела вътрешния правилник на фирмата, но не цитирате с какво точно той Ви нарушава правата. А пък тези думи за отпуските ... нямам думи. Работодателят може въобще да не Ви даде отпуск, ако иска, макар и за известно време.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
xaoc1973 написа:Не виждам никакви нарушения на КТ.
ipn_1975 е напълно прав.
"Кефиш мъ, шти звъннъъъъъъ"
- kulova
- Потребител
Аз започнах да се обърквам малко. Така:
Здравейте ! Става въпрос за много последователни нарушения на правата ми от работодателя. Те са следните:
-В трудовия договор,от който имам копие,пише че се сключва за срок от 6 месеца. Поисках копие на постоянния безсрочен договор,последващ според тях,което ми беше отказано! Питащият очевидно има копие от трудовия си договор. Не е ясно обаче дали договорът е срочен или посочените 6 месеца индикират изпитателния срок по чл. 70 КТ. Ако се касае за второто, договорът си е безсрочен, копие от него си имате и не следва да се подписва/ получава друго.
-В ТД пише,че ми се полага 20 РАБОТНИ дни платен год. отпуск и че ще работя 8ч.дневно (40 ч. седмично). До момента за 8 месеца съм работила 8 или 16ч. месечно повече от уговореното. А дали е уговорено също така, че е установено сумирано изчисляване на работното време и ако да - на какви периоди се правят изчисленията? Това може да е посочено в договора, в правилника за вътрешния трудов ред. Това би обяснило голяма част от изчисленията, които е прилагал работодателят. Относно платената ми год. отпуска съм ощетена с 6 календарни дни и отделно с над 50 лв. по-малка заплата плащано Ви е 50 лева по-малко от уговореното трудово възнаграждение или това е сумата, която би следвало да ви се дължи за извънреден труд, ако установим, че такъв е налице? . При полагаемата год.отпуска работодателя ми отнема 2 дена (почивни) на месец работодателят може да откаже да ползвате отпуск при определени условия, но тези дни не се "губят". В случай, че ползването им е било отказано, има механизъм, при определени условия, да ги ползвате без съгласието на работодателя . В случая не ми разрешиха поисканата от мен отпуска,а ми я разрешиха 5 дена по-късно. Поради това отпуската ми се разкъса 5 дена от май и 5 дена от юни. и От двата месеца ми отнеха по 2 дена от почивните ми полагаеми и включиха съботата и неделята в тези 10 дена. както казах по-горе, зависи как е определено изчисляването на работното време
Според КТ аз реално ползвам 4 работни дни от полагащата ми се годишна отпуска,а те декларират 10 !!! къде са декларирани тези 10 дни?
В пряк диалог с работодателя ми се каза: "...фирмата има вътрешен правилник и ти няма да го промениш. Ако не ти харесва си напиши молбата за напускане..."
Аз съм решена да си потърся правата пред Инспекцията на труда инспекцията на труда може да наложи санкция на работодателя ако установи нарушение на кодекса на труда, не съм сигурна какво точно очаквате от тях ,но не съм наясно законово какво следва след подаване на жалбата. нищо. след сигнал от Вас, те правят проверка и налагат съответните санкции на работодателя ако установят нарушение.
-Имам ли право се запиша в Бюрото по труда за финансова издръжка след 7 месеца в тази фирма? това целият Ви осигурителен стаж ли е за последните 15 месеца? Ако да - не
-Как следва да се прекрати трудовото правоотношение с този работодател примерно с предизвестие от Ваша страна и какво следва след пускане на жалба от моя страна срещу него? жалба къде и за какво?
- latinka
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|