начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Правен режим на детективските агенции

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Правен режим на детективските агенции

Мнениеот bludniq_sin » 28 Май 2013, 15:08

Интересно ми е някой има ли мнение за правния режим на детективските агенции в България и за това какви са им "правомощията" ако мога така да ги нарека. По случайност попаднахме на няколко обяви, в които се предлагат следните услуги:
-"* Имате нужда от проследяване на автомобила на Вашата половинка "
-"GPS устройства могат да се монтират практически на всичко което се движи, а проследяваща програма на почти всеки мобилен телефон или преносим компютър."
-"Детективска Агенция ******* разполага с детективи, технически образовани, експерти в скритото наблюдение. Можем да монтираме скрита техника за аудио и/или видео наблюдение във Вашия апартамент, автомобил, офис, или на друго, избрано от Вас място. "(например в дома на някой друг?)
-"Нашата детективска агенция е била често търсена и при събиране на информация за граждански и наказателни дела. Тук работата на детектива и на агенцията като цяло е от изключително значение. Детективът трябва да е изцяло наясно със закона и правилата за събиране на доказателства, обстоятелства и факти, за да имат те тежест в съда."?!?!?!

Това последното ме озадачи изключително много. Как събират доказателства за наказателни дела? Нали не се допускат доказателствени средства, които не са събрани или изготвени при условията и по реда, предвидени в НПК. А доказателствата и доказателствените средства не се ли събират и изготвят от съответните лица които участват в действията по разследването и съдебно следствените действия?

Освен това подслушването, наблюдението, проследяването не са ли не се ли осъществяват чрез специални разузнавателни средства и оперативни способи уредени в закон? А конституцията забравиха ли я? Така де .. прегледах и видях само 1 тема свързана с детективи, но там въпросите са други. Ще се радвам ако някой запознат сподели мнение относно дейността, която извършват детективските агенции и служителите им и до колко тя противоречи, е на границата, или е в пълно съответствие със закона.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Re: Правен режим на детективските агенции

Мнениеот nmitova » 30 Май 2013, 10:49

Здравейте, нямат изрична правна уредба, но както виждате - работят и се рекламират без проблем.
nmitova
Потребител

Re: Правен режим на детективските агенции

Мнениеот bludniq_sin » 31 Май 2013, 14:57

И аз не намерих и се чудех да не са приравнени на "нещо". Моето чудене идва именно от това как се рекламират и дали наистина извършват това, за което се рекламира, защото някой от услугите им според мен са в разрез със закона. Надявах се някой активен пеналист да ми обясни на кратко за това. Знам, че детективите често са свидетели по дела, по които са работили и съдът и прокурорът приемат с голямо доверие показанията им. Но ми е интересно как така събрани от тях материали могат да са доказателства в един наказателен процес а и другото с подслушванията и проследяването .. и те така ..
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Назад към Общи дискусии