начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

задължения към банки на починал наследник

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

задължения към банки на починал наследник

Мнениеот ledieva » 16 Май 2013, 09:20

Здравейте,
казвам се Ели Здравкова, и по образование не съм адвокат, но ми се наложи да се сблъскам с правен въпрос. Това е казус всъщност, който засяга майка ми, но ние сме семейство и затова това е въпрос който се дискутира от семейството ми и засяга всички. Моля Ви за мнение и съвет, защото аз все пак не съм адвокат и тълкуванието на законите може и да ми е погрешно. Казуса ни е следният:
В началото на 2012 г. вуйчо ми почива. Единственият му пряк наследник е майка ми. През 2008 г. той изтегля кредит, но след плащане на няколко вноски той спира да го обслужва. През 2010 г., е осъден и доброволно подписва ИЛ за изплащане на задължението. Но и след това подписване той пак не си внася вноските. Единственото което има ( заедно с майка ми) е наследствена къща от родителите си. Но към нея след 2010 г. не са предприети действия, абсолютно нищо. Неговите задължения не са само към една банка, но го осъжда тази с големия кредит. След неговата смърт, едната банка търси майка ми, за неговите задължения, която прави отказ от наследство и тази банка прекратява действията срещу нея. От техен дядо, по майчина линия, имат наследствени имоти, но там не са само двамата наследници, а общо са 8. По-късно, през 09.2012 г. им се издава удостоверение за наследници на дядото, в което наред с останалите са вписани майка ми и вуйчо ми. Това се прави с цел да се продадат тези земи. Сключва се сделка за продажба на земите, в която се вписва името на майка ми, но не е записано че тя по тази сделка е и наследник на вуйчо ми. За съжаление при осъществяване на сделката, тя не е показала отказа си от наследство. Но в документа за продажба на тези земи, не фигурира никъде имате на вуйчо ми. На тази база, ЧСИ предприема действия за издаване на ИЛ за принудително изпълнение и събиране на задължението, като СИ е записала, че това е на основание чл. 429 ал.2 от ГПК. В постановлението си за конституиране на длъжник, тя конституира майка ми като длъжник, и смята,че с подписването на тази сделка за продажба на тези земи, тя е приела наследството на вуйчо на основание чл.49, а.2 от ЗН. ЧСИ посочва, Удостоверение за наследници, но без посочен номер, а единственото Удостоверение( документално ) е това за насленици на дядото. Сгрешена е и датата на смърт на майка и.
Затова и се обръщам за компетентно мнение и с молба за помощ. Действително майка ми нарушила ли си е отказа от наследство с тази сделка, правомерно ли действа ЧСИ, тъй като има възбрана върху тази наследствена къща и 1/2 апартамент от общото им жилище с баща ми. Той е притеснен, че ще му изземат жилището, и се съгласява да изплати пари, с които реално те двамата нямат нищо общо. Действието се развива в провинцията и 3-ма местни адвокати ни посъветваха да се споразумеем с банката и да ги изплатим тези пари. И всички се основават на тази сделка за продажба на земите на този дядо, по майчина линия, по която моята майка се явява като наследник на нейната майка. Ако моите родители, доброволно се подпишат да изплащат този заем, може ли да се направи нещо после все пак да си потърсим тези пари, като неправомерно взети. Могат ли да вземат общият им апартамент с баща ми, и правомерно ли я принуждават да плаща. Моля Ви за съвет и помощ. е-майл: ledieva@gmail.com
Благодаря Ви.
ledieva
Нов потребител

Re: задължения към банки на починал наследник

Мнениеот mucca » 21 Май 2013, 22:23

За жалост във вашия случай този договор за продажба на земите може да се счита за отказ от отказа от наследство т.е че майкави приема наследството на вуйчо ви. Не съм 100% сигурен, но мисля че банката е в правото си.
SEO услуги от Талов
mucca
Нов потребител

Мнениеот ledieva » 22 Май 2013, 07:42

Благодаря Ви за отговора.
ledieva
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 22 Май 2013, 08:03

Аз, пък, за разлика от преждеписалият не мисля, че е в правомощията на ЧСИ да прави тези констатации.
Има неща, които се разрешават единствено от съд при надлежно предявен иск от кредитор по реда на чл. 124 ГПК за привидност на отказа от наследство, какъвто не е предявен.
Отделно, че трябва да се чете под лупа тази сделка ( хич не вярвам да са написани ид. части на всеки от продавачите, респективно припадащите се части от продажната стойност, а отказът уголемява наследствената част на останалите наследници :wink: ), така щото .... всичко е възможно.
Взимате си книжата, ама всички документи за собственост на къщата, земите, продажбата на земите, отказа от наследство)съда е издал удостоверение за това), и каквото имате по това изпълнително дело и при адвокат от друг град.

п.п. обаче, на практика, не вярвам една от страните да е получила повече пари от другия продавач ( въпрос правен и на доказване) и пак стигаме до почтеността.... която не е на почит.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ledieva » 23 Май 2013, 08:02

Благодаря Ви за отговора и на bird_of_paradise. Последно питане, ако доброволно майка ми се съгласи да ги изплати, за да може да се вдигне запора над общото им жилище с баща ми, след това дали можем да повдигнем някакво обвинение, или въобще нещо да се направи, за да си върнем поне част от тези пари? Или приеме ли доброволно да ги плати( което направиха), тя си приема наследството и нищо не може да се направи? Интересното е, че през цялото време адвокатката на банката ни лъжеше, и вчера майка ми е получила известие от окръжният съд, че банката е предявила възражение към отказа от наследство на майка. А те миналата седмица вече доброволно се съгласиха да плащат.
Ако се вдигне запора над апартамента, и тя всичко прехвърли на баща ми, и двамата нямат общо недвижимо имущество, но не са разведени, а всичко е на негово име, то ако друг кредитор на починалия ми вуйчо, предяви претенция за дължимото, то могат ли да сложат запор над апартамента? Или слагат запор само над това което е на нейно име, или трябва да имат и развод?
При тази ситуация, в която изпадна семейството ми, и гледам правосъдната ни система и прилагането на законите в провинцията, се чудя в каква държава съм попаднала, и как е възможно ей така, в един слънчев ден, да ти почукат на вратата и за една седмица да ти се разруши всичко което си градил цял живот, заради някой друг (било близък или далечен роднина) и да не можеш да се защитиш. Това ЧСИ, как спят спокойно...
Благодаря Ви за отговора.
ledieva
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 23 Май 2013, 09:28

Интересното е, че през цялото време адвокатката на банката ни лъжеше, и вчера майка ми е получила известие от окръжният съд, че банката е предявила възражение към отказа от наследство на майка. А те миналата седмица вече доброволно се съгласиха да плащат.

A вие защо приемате съвети от адвоката на насрещната страна, с която имате коренно противоположни интереси? Не ви ли хрумна, че той може да защитава интереса на банката, която му е платила за това, а не да дава съвет, ползващ вас? С вашите 3-ма адвокати кога се свързахте - преди или след съвета на юк. на банката?
Твърде е възможно
банката е предявила възражение към отказа от наследство на майка
да е всъщност иск по чл. 124 ГПК за обявяване на привидност на отказа от наследство.

Райското птиче ви е посъветвала добре - вземете всички документи, с които разполагате и потърсете компетентен съвет в друг град, но побързайте, защото времето в момента не работи с вас.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 23 Май 2013, 14:23

ledieva написа:Или приеме ли доброволно да ги плати( което направиха), тя си приема наследството и нищо не може да се направи

:) Всичко е хубаво, но след като ВЕЧЕ Е ПЛАТЕНО от любов към кое точно поддържате темата свежа?

Ау, пропуснала съм нещо:
При тази ситуация, в която изпадна семейството ми, и гледам правосъдната ни система и прилагането на законите в провинцията, се чудя в каква държава съм попаднала, и как е възможно ей така, в един слънчев ден, да ти почукат на вратата и за една седмица да ти се разруши всичко което си градил цял живот, заради някой друг (било близък или далечен роднина) и да не можеш да се защитиш. Това ЧСИ, как спят спокойно..

`начи, трябва да сте честна- ситуацията, в която е семейството ви, е плод на собствените ви усилия в тази насока и заслуга за това правораздавателната институция от малкия - голям град няма. Рано или късно всеки си плаща за гяволъка( във вашия случай- рано).
Първо, имаме си отказ от наследство, за да се спасим от кредиторите. До тук добре- вс. е ок., но идва момента, където всичко се скофти, защото идва сгоден случай за продажба на наследствен имот и отказалия се поддава на изкушението с надеждата, че тази сделка ще остане свещена тайна само за посветените в нея :lol: . И всички останали са виновати, а за капак- проблеми в съня на съдебния изпълнител.
В кой свят живеете? 8)

Горното за размисъл през почивните дни.
А, инак, като юрист - съвет съм дала ( лошо, защото юристът казва, че може да се измъкне майката от тази каша), но като гледам времето си тече в сладки приказки и се оплитате все повече....
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ledieva » 28 Май 2013, 07:53

Благодаря Ви за отговорите.
" В кой свят живея...? ", ами определено не и в правилния.Но както и да е, наистина рано или късно възмездие има, за всички. В Бг много хора са си повярвали, наистина има разлика между малкия и големия град, изключително арогантни са в т.ч. и ЧСИ. Много мога да поспоря, но ще прекратя темата. Не държа темата да бъде поддържана свежа, нито да бъде разнищвана. Разбрах мненията, затова и Ви благодаря.
Пожелавам Ви успехи и хубав ден.
ledieva
Нов потребител

Назад към Общи дискусии