начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Нарушение на ЗЗЛД ли е?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нарушение на ЗЗЛД ли е?

Мнениеот fragile1234 » 07 Май 2013, 21:59

Здравейте,

Наскоро пуснах жалба в Столична община във връзка с незаконно преустройство в непосредствена близост до самия жилищен блок от мои съседи. Тоест, ако правилно се изразявам, жалбата е срещу самото преустройство, а не срещу конкретните лица, които са го извършили. Та днес разбрах, че се е случило следното:

Дошли са две проверяващи инспекторки от Общината на място и са разговаряли с мои съседи, като са им съобщили мои лични данни в качеството ми на жалбоподател, а именно: трите ми имена, мобилния ми телефонен номер и настоящия ми адрес, като са им казали, че ако желаят преустройството да остане в този му вид, то трябва да ме открият и да ме убедят да си оттегля жалбата, а те при наличието на недействителна (оттеглена) жалба ще си затворят очите за него. Както можете да очаквате, още в същия ден вкъщи пристигна неканена делегация от недоволни от моята жалба съседи, които се опитваха да ме убедят да оттегля.

Въпросът ми към Вас е имат ли право инспекторките да споделят тези мои лични данни на моите съседи и ако не, мога ли да сезирам Комисията за защита на личните данни за това нарушение при положение, че единствените доказателства, които имам за това, са свидетелски показания. Мога единствено да разбера имената на двете инспекторки, но не и на лицата, на които са разкрили личните ми данни.

Благодаря Ви!

Валентина Пенева
fragile1234
Младши потребител

Re: Нарушение на ЗЗЛД ли е?

Мнениеот nk7702n » 07 Май 2013, 22:43

При обработване и използване на личните данни от служителите на съответното учреждение следва да се спазват нормативните изисквания на ЗЗЛД, а именно :
Чл. 2. (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 91 от 2006 г.) Лични данни са всяка информация, отнасяща се до физическо лице, което е идентифицирано или може да бъде идентифицирано пряко или непряко чрез идентификационен номер или чрез един или повече специфични признаци.

(2) Личните данни трябва да:

1. се обработват законосъобразно и добросъвестно;

2. (доп. - ДВ, бр. 81 от 2011 г.) се събират за конкретни, точно определени и законни цели и да не се обработват допълнително по начин, несъвместим с тези цели; допълнително обработване на личните данни за исторически, статистически или научни цели е допустимо, при условие че администраторът осигури подходяща защита, като гарантира, че данните не се обработват за други цели с изключение на случаите, изрично предвидени в този закон;
nk7702n
Старши потребител

Назад към Общи дискусии