начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Форумно участие

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Форумно участие

Мнениеот purelove » 12 Апр 2013, 19:31

Здравейте.,Бързам да опомена, че аз не съм юрист (а медик). Правната материя ми е абсолютно непозната. Тук ме доведе желанието ми ако е възможно да ме консултирате :) откъде точно бих могла да почерпя информация за следния случай.
Възникна следния казус : Пожелах да ми бъдат изтрити профилът и участията/коментарите в един форум. Технически опцията била изпълнима. Но на този етап лицето администратор ми отказва, с аргумента , че числеността на коментарите ми надхвърля 500 и щяла да се изгуби логическата последователност в дискусията . Какви са моите права в случая ? Имам ли право да изисквам това ? Във секцията "правила" в конкретния форум няма опомената точка, в която да се твърди, че регистрираните потребители нямат това право.
Такъв казус едва ли са разглеждали в съда ( смешно дори звучи..). Но покрай нашумелите форумни полета , надявам се ще съм полезна за доста потребители ! Явно не си знаем правата . Да сме наясно поне в такива ситуации за какво иде реч. Ще се радвам ако ме посъчетвате как да постъпя!
Благодаря :)
Аватар
purelove
Нов потребител

Re: Форумно участие

Мнениеот doc03 » 13 Апр 2013, 00:20

Един не много добър съвет - опитай едно по едно. Става, докато не те усетят и не ти забранят опциите за триене и промяна. Така редуцирай до под 500 и тогава пак попитай ... админ :-)
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 13 Апр 2013, 01:06

Наистина изскането на даден потребител за изтриване на всички негови постове е доста ... непроятна задача за тези, които поддържат дадения форум. не става въпрос за чисто техническото изпълнение, това е много лесно. Въпроса е че ако тези постове са логическа част от някаква интересна дискусия липсата им ще доведе до ... доста объркване в смисловата последователност на диалозите.
Има и малка техническа трудност при доста от програмите, които "управляват" самия форум - цитатите от дадени постове са част от поста на цитиращия, и ще останат дори и потребителия и всички негови писаници да бъдат изтрити. Кеша на Гугъл и други търсачки пък са съвсем извън "юрисдикцията" на администраторите...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 13 Апр 2013, 01:19

Чистата любов, всички тези неща, вероятно ги знае.
Предполагам, че пита какви доводи, от ... правен :-) характер да ползва пред администратора.
Преди време, един човек наложи мнение, че всичко, което не е забранено, е разрешено ... малко сгреши тогава, ама ... :wink:

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот purelove » 13 Апр 2013, 01:49

Зравейте, чистосърдечно Ви благодаря за светкавичната реакция.
Правилно е забелязал doc03 - важна ми е чисто теоричнатата трактовка с възможните интерпретации чия всъщност е собствеността на въпросните мнения, предвид това че съм ги споделила в частен форум. Авторските текстове, публикувани на чужда територия от самия автор, предостъпват ли собствеността по линията потребител-администратор? Т.е. собственост на администратора ли са вече и това прави ли ме безгласна буква ?
Бих желала да опозная правната страна на въпроса. В противен случай без ясно дефинирани доводи и аргументи, тезата "моето си е мое" ..., дрънчи на кухо.
Всичко останало, което споделяте, е така. Но за мен е важно да се опра на някакви правни тълкувания. В протичен случай ситуацията придобива характер на "виртуално скърцане със зъби" и дуалиране със словестни шпаги. Пазарлъците при мен не вървят :) Затова искам да се информирам , за да знам в правото ли съм си да настоявам.
Аватар
purelove
Нов потребител

Мнениеот doc03 » 13 Апр 2013, 10:42

Я ...... :roll:
.... е, аз не съм толкова фотогеничен :)

В същност кое Ви притеснява - че някой може да ползва мненията Ви като вид интелектуална собственост, или личният момент, че просто искате да се "махнете" от там, а те не дават ? Ако е първото, то бъдете сигурна, че това, в което сте вложили знание, мисъл и умения, вече е безцеремонно заграбено от някой друг. Ако е второто - зависи изцяло от администраторите. По принцип мотивите за отказа им са темите и логическата връзка между мненията, тъй като при заличаване на Вашите, тези на останалите остават да висят доста странно в "нищото".
Няма невъзможни неща. Сайтът за администратора е както за Вас е един word документ, в който пишат едновременно двама или повече юзъри, един след друг - "аз, ти, той" и така, надолу, един след друг. Само че за юзърите документът е защитен срещу определени промени, докато админа има абсолютно всички опции за редактиране. Може да заличи една буква, цяло мнение, определена тема (лист) от документа. Както и да изтрие целия документ. Въпрос на добра воля и желание.
Ако им излезете с мотива "мненията са си моя собственост", дори и да изтъкнете юридически мотивирани доводи, може и да се конфронтирате, а това няма да е в плюс за "крайната цел". Така че опитайте с другия подход, чисто личния, и се осведомете за възможностите. Обикновено администраторите на форумите си имат друго постоянно занятие и това, което искате им отнема доста от свободното време.
А е факт, че да изчезнете без следа и спомен за това, че сте участвала в даден форум - няма да успеете.
Така че - всеки може да решава дали да остави или да заличи. Защо не опитате първо лично да заличите определени мнения, които прецените ? Мисля, че войната с админа, дори и с позволени :) оръжия не е подходящ вариант.

П.П. Интересно, защо темата е в "Гражданство" ? :)

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 13 Апр 2013, 11:48

purelove написа:Здравейте.,Бързам да опомена, че аз не съм юрист (а медик). Правната материя ми е абсолютно непозната. Тук ме доведе желанието ми ако е възможно да ме консултирате :) откъде точно бих могла да почерпя информация за следния случай.
Възникна следния казус : Пожелах да ми бъдат изтрити профилът и участията/коментарите в един форум. Технически опцията била изпълнима. Но на този етап лицето администратор ми отказва, с аргумента , че числеността на коментарите ми надхвърля 500 и щяла да се изгуби логическата последователност в дискусията . Какви са моите права в случая ? Имам ли право да изисквам това ? Във секцията "правила" в конкретния форум няма опомената точка, в която да се твърди, че регистрираните потребители нямат това право.
Такъв казус едва ли са разглеждали в съда ( смешно дори звучи..). Но покрай нашумелите форумни полета , надявам се ще съм полезна за доста потребители ! Явно не си знаем правата . Да сме наясно поне в такива ситуации за какво иде реч. Ще се радвам ако ме посъчетвате как да постъпя!
Благодаря :)

Сега прочитам темата. Доколкото правото да се изразява мнение е свободно и е основно право, регламентирано от чл. 39 ал.1 от Конституцията, смятам, че дали ще изразиш мнение или ще го изтриеш в един момент, не би следвало да бъде ограничавано от никого, пък бил той и администратор на сайта или някой друг. Има предвидени ограничения на това право отново в Конституцията : Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността. Естествено е, че когато човек пише в един сайт, трябва да се съобрази с ОУ на сайта, но не смятам, че в тези клаузи на посочения от Вас сайт са включени такива ограничения колко мнения да има човек , за да може да ги изтрие. Така че, не би трябвало да съществуват подобни ограничения. Отделен въпрос е този какъв подход трябва да използвате, за да се разберете по доброволен път с администратора.
Според мен, би следвало чисто човешки да изложите мотивите си защо искате да си изтриете мненията и да разчитате на съпричастност и разбиране, за да се реши въпросът.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот doc03 » 13 Апр 2013, 13:09

Не съм съгласен, че следва да се мотивира желанието за изтриване на мненията.

Форумите са като стена за залепване на мнения. Трябва ти разрешение за да лепиш, като имаш и наложени ограничения, поместени в правилата на форума. Не мисля, че следва да се мотивираш, ако решиш да си скъсаш залепеното листче, така че никой повече да не го чете.
По друг начин стои въпросът, когато помолиш управителя на ... съоръжението за лепене, да ти махне листчетата, включително и тези отдолу, под другите, а и тези, заради които други са лепили на същата стена. Коства труд, а и му се разваля изгледа на стеничката :-) . Също така, ако ако си добър ... лепач :P , освен лепачи, привличаш и зяпачи, които помежду твоите листчета зяпкат и другите листчета, а някои даже си ... късат телефончета от рекламките наоколо :wink:

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 13 Апр 2013, 13:11

Четете си внимателно ОУ за ползване на услуги, предоставени от съответния сайт.
Ето, в тези на лекс бг е записано, че
7.6. ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право по всяко време по своя собствена преценка да прекрати използването на предоставяните от ЛЕКС.БГ Услуги, като дезактивира предоставянето им от Потребителския си профил или друга посочена за целта интернет страница или прекрати регистрацията си на Уебсайта LEX.BG, съответно преустанови използването на Услугите по т. 2.2. От момента на прекратяване на регистрацията, а за нерегистрираните ПОТРЕБИТЕЛИ – от момента на преустановяване ползването на услугите по т. 2.2., договорът между страните се счита за автоматично прекратен, а ЛЕКС.БГ спира достъпа на съответния ПОТРЕБИТЕЛ до Потребителския му профил и има право да спре достъпа до и да изтрие от сървърите си цялото разположено от него Потребителско съдържание в съответствие с т. 14.2. от настоящите Общи условия. Дезактивирането на предоставяне на определени Услуги не води до прекратяване на договора.

ХІV. ПРЕКРАТЯВАНЕ И РАЗВАЛЯНЕ НА ДОГОВОРА
14.1. Освен в случаите, предвидени в настоящите Общи условия, договорът между страните се прекратява и при настъпване на някое от следните обстоятелства:
а/ преустановяване на дейността на ЛЕКС.БГ или прекратяване на поддържането на Уебсайта LEX.BG;
б/ взаимно съгласие на страните за прекратяването;
в/ други предвидени в закона случаи.
14.2. В случай на прекратяване на договора между страните на каквото и да е основание, ЛЕКС.БГ има право да спре незабавно достъпа на съответния ПОТРЕБИТЕЛ до потребителския му профил, да прекрати регистрацията му и да изтрие от сървърите си цялото разположено от него Потребителско съдържание, при спазване на изискванията на приложимото законодателство. В случай на прекратяване на договора ЛЕКС.БГ не носи отговорност за претърпени вреди и пропуснати ползи от ПОРЕБИТЕЛЯ или трети лица, настъпили вследствие на спирането на достъпа на ПОТРЕБИТЕЛЯ до потребителския му профил, прекратяването на регистрацията му, изтриването на разположеното от ПОТРЕБИТЕЛЯ Потребителско съдържание от сървърите на ЛЕКС.БГ, както и вследствие предоставянето на информация или изпълнение на разпореждания на компетентните държавни органи.

Има право, но няма насрещно задължение да го направи. Клаузата е неравноправна.
Това извинение с техническата невъзможност е нелепо, защото само с две кликвания админа може да заличи регистрацията ви, както и всичко, което сте оставила за бъдните поколения. :)
И, идва на преден план- "загубата на смислова нишка в темата", ако ви се заличат мненията, който проблем е на предоставящия услугата, не и на ползващия я потребител. С мненията си правите сайта, на който са разположени мненията ви по-атрактивен от търговска гледна точка ( защото гугъл отчита посещаемостта и прави по-продаваеми услугите на самия форум- вижте лекс: преди години бе строго специализиран форум, сега тук можете да прочетете информация от това, как да се обезкосмите трайно, или отслабнете мечтано, до информация как да теглете кредит :lol: ), защото самото ви влизане в него, респективно отговорите по ваши мнения повишават броя на кликванията в този сайт ( нищо не разбирам от тази чисто техническа страна на въпроса, простете, но някой грамотен да ме поправи). Накратко- собственикът на сайта печели от вашите влизания, писане, отговори и прочее :) .
Имате неформален ( и ненаименован според мен) договор, по силата на който те ви предоставят безвъзмездно правото да ползвате предоставени от тях услуги ( терен да поствате мненията си). Няма норма, която да указва, че вашето мнение, макар и разположено в техния сървър ( сайт, не знам точно) става тяхна собственост, ерго- от правна страна не виждам пречка да искате да ви бъде заличено потребителското съдържание на мненията ви.

До тук добре- от тук насетне става сложно като как да намерите механизъм да ги принудите да направят това, което искате. Съд или някоя особена юрисдикция ( КЗП) - трябва сериозно да се мисли по този въпрос.
За да не влизате в такива размисли- започвайте с гумичката, ако позволява системата.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот purelove » 13 Апр 2013, 23:56

Сърдечно Ви благодаря :D Преди няколко часа осъществих видео връзка с двама адвокати и една с лична кореспонденция. Запознах ги и с вашите становища по въпроса :D Изкоментирахме всички възможности. Надявам се "тежката дума" да бъде взета от позицията на интелигентния и трезвомислещ човек :) И предложенията във вариант Б да останат с нереализиран статут :lol:
Писах на "администраторката. Дори си позволих "нахалството" да ви цитирам ,с цел илюстрация на основната мисъл, а и съм фен на конструктивния изказ :D (Надявам се да нямате нищо против :oops: )
Дано усилията си заслужават ! Ако ли не - ще бъда адвокат на собствените си интереси както аз си знам :wink:
Поздрави
Аватар
purelove
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 14 Апр 2013, 00:09

doc03 написа:Не съм съгласен, че следва да се мотивира желанието за изтриване на мненията.

Форумите са като стена за залепване на мнения. Трябва ти разрешение за да лепиш, като имаш и наложени ограничения, поместени в правилата на форума. Не мисля, че следва да се мотивираш, ако решиш да си скъсаш залепеното листче, така че никой повече да не го чете.
По друг начин стои въпросът, когато помолиш управителя на ... съоръжението за лепене, да ти махне листчетата, включително и тези отдолу, под другите, а и тези, заради които други са лепили на същата стена. Коства труд, а и му се разваля изгледа на стеничката :-) . Също така, ако ако си добър ... лепач :P , освен лепачи, привличаш и зяпачи, които помежду твоите листчета зяпкат и другите листчета, а някои даже си ... късат телефончета от рекламките наоколо :wink:

Всъщност, не съм писала, че мотивирането е изискуемо, просто начин за убеждаване на администратора, нищо повече. И на мен не ми харесват ограниченията в начина на изразяване на мнения или изтриването на такива. Не ми харесва и фактът, че винаги роля при взимането на решения относно това кое офтопик и кое не по темите, играе чисто и просто субективната преценка на дадения човек, който решава това. Да не говорим за случаите на злоупотреба с лични данни или информация за дадено лице и пътят за защита.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 14 Апр 2013, 01:01

С'я ... анонимноста в Интернет както е удобство, така е и недостатък.
Аз ако съм администратор ще ви разходя "от-до" по всички параграфи на който се сетя закон за да ви накарам недвусмислено да ми докажете, че точно вие сте потребителя написал тези мнения. Помислете си - можете ли абсолютно без съмнение да докажете че точно вие сте НАПИСАЛИ тези постове? Това, че споменавате лични данни не важи - аз мога да споделя доста "лични" данни за много хора. IP адреса също не е неоспоримо доказателство - може съседа (който "по чудо" ще знае туй-онуй за вас) да e хакнал рутера ви и да публикува мнения от вашия адрес.
Та ако админа се напъне, доказването на собствеността на даден пост може да се окаже абсолютно невъзможна задача. А докато не докажете пред съда авторството върху "интелектуалната собственост"... няма как да претендирате за разпореждане с нея.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 14 Апр 2013, 02:19

Всеки форум си има правила, друг е въпросът кой колко ги чете, когато отметва, че е съгласен с тях, когато се регистрира. Друг е въпростът и за това доколко някои от тези правила биха "издържали" при съдебен спор, още по-друг - какъв би бил този съдебен спор.
Както и да е - ако търсите тук универсална "правна машина" за случаи, подобни на Вашия - няма да я получите, просто, защото такава няма.
Отделно - никога не съм разбирала хора, които искат да си заличават тотално форумните мненията, сякаш в живота можеш да си върнеш думите назад без следа. Да ме прощават участниците в тази тема, които в този форум се опитват да правят същото. Не го разбирам и се съмнявам, че някога мога да го разбера.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 14 Апр 2013, 19:37

Theoldman, анонимността не е толкова сигурна, както я представяш, понякога възникват доста пречки за разкриване на това кой стои зад постовете, но това не означава, че е невъзможно установяването му.
Лекси, понякога човек влага повече от необходимото като емоции и усилия в определени дискусии и след това решава, че не е било нужно, че е положил напразни усилия, остава неудовлетворен от резултата или пък установява, че е е споделил прекалено много лични неща, което също е излишно. Ето ти разумни причини да изтриеш част от постовете си. Това не означава, че си променяш мнението или си връщаш думите назад. Просто така решаваш в един момент. Няма нищо нелогично и неразбираемо.
nk7702n
Старши потребител

Назад към Общи дискусии