Здравейте!
Бих искала да ви помоля за информация за възможностите за прекратяване на трудов договор поради неплащане по чл. 327, ал. 1 т. 2 от КТ във фирма, която е регистрирана в България, но е собственост на чуждестранен гражданин, който не живее в България. Договорът ми е срочен - за 1 година, като съвсем скоро изтече и беше удължен за още 1 година. Предизвестието ми за напускане е 3 месеца. Казаха ми, че при срочните договори не можело да е по-малко.
Фирмата няма офис, нито законен представител (управител) в България. Българските служители работят от дома си. Има външна българска счетоводна фирма, която се грижи за съставянето на трудовите договори, за назначения и освобождавания на служители, изплащане на заплати, внасяне на осигуровки и т.н. Малко преди да бъда наета, представител на фирмата беше за кратко в България и договорът беше уреден и подписан предварително от него и в последствие от мен в счетоводната фирма. Но след това на място ми казаха, че няма кой да подпише трудовата ми книжка и я задържаха до следващото посещение на собственика, който да я подпише.
Въпросът ми е къде трябва да подам заявлението си за напускане по чл. 327, ал. 1 т. 2 от КТ, при положение, че няма деловодство, в което да поискам входящ номер, нито управител, който да го приеме. Счетоводната фирма ли е мястото, където трябва да го занеса и от там ли да получа входящ номер? Мога ли да изисквам от счетоводителите да го приемат веднага и да му дадат входящ номер, без знанието и подписа на собственика? Необходим ли е въобще неговия подпис и какви документи трябва са ми издадат след това, за да прекратят договора ми? И какво да правя, в случай, че ми откажат да го приемат? Нямам никакъв начин да се свържа директно със собственика, нито относно заплатите ни, нито относно заявлението.
Разбрах също, че при прекратяване на договора по чл. 327, ал. 1 т. 2 работодателят дължи обезщетение. В какъв размер трябва да е то в моя случай?
След прекратяване на договора ми по този член имам ли право при регистрация в Бюрото по труда и НОИ да получавам обезщетение за безработица в размер на 60% от брутната заплата, а не минималния размер за 4 месеца? Не съм ползвала обезщетение за безработица в последните 3 години и отговарям на условията за получаване. Евентуалното получаване на обезщетение от работодателя има ли влияние върху правото на получаване на обезщетение за безработица?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 18:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на ТД - чл. 327 ал. 1 т. 2 в чуждестранна фирма
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Прекратяване на ТД - чл. 327 ал. 1 т. 2 в чуждестранна ф
Коя е фирмата и БУЛСТАТ й. Те със сигурност имат регистриран в БГ адрес.
- dobromirkd
- Потребител
dobromirkd написа:Коя е фирмата и БУЛСТАТ й. Те със сигурност имат регистриран в БГ адрес.
Да, имат, но нямам представа има ли някой там. Собственикът не живее в България.
- pdrosos
- Нов потребител
Коя е фирмата и БУЛСТАТ й, мога да опитам да проверя.
- dobromirkd
- Потребител
Добър ден!
Пиша Ви по казус с който не мога да се справя сам. На 19,03,2013 напуснах фирма в която работех 1г и 4м. постоянно ни бавеха заплатите и напуснах по чл.327 т.2. от КТ. Всичко си мина както тряба и в заповед за прекратяване на трудовото правоотношение пише да се изплатят на лицето обезщетения по ч.244, ал,1 от КТ и чл.221 от КТ. към днешна дата все още не са ми изплатили заплата за месец февруари и половината до 19,03,2013 и обезщетенията. В трудовия ми договор пише, че от 20-то до 30-то число на следващ месец изплащат за предходен, но пък по форумите намерих, че след като съм напуснал по този Член са длъжни веднага да ми изплатят всичко дължимо. Та въпросът ми е как мога да си взема парите от тях?И дали ще е удачно, ако им пратя писмо с ултиматум, че до 7-дневен срок не ми изплатят дължимото ще им изпратя Инспекция по труда? Моля посъветвайте ме какво да направя. Благодаря Ви предварително.
Пиша Ви по казус с който не мога да се справя сам. На 19,03,2013 напуснах фирма в която работех 1г и 4м. постоянно ни бавеха заплатите и напуснах по чл.327 т.2. от КТ. Всичко си мина както тряба и в заповед за прекратяване на трудовото правоотношение пише да се изплатят на лицето обезщетения по ч.244, ал,1 от КТ и чл.221 от КТ. към днешна дата все още не са ми изплатили заплата за месец февруари и половината до 19,03,2013 и обезщетенията. В трудовия ми договор пише, че от 20-то до 30-то число на следващ месец изплащат за предходен, но пък по форумите намерих, че след като съм напуснал по този Член са длъжни веднага да ми изплатят всичко дължимо. Та въпросът ми е как мога да си взема парите от тях?И дали ще е удачно, ако им пратя писмо с ултиматум, че до 7-дневен срок не ми изплатят дължимото ще им изпратя Инспекция по труда? Моля посъветвайте ме какво да направя. Благодаря Ви предварително.
- zorovv
- Нов потребител
zorovv написа:Добър ден!
Има един по-бърз начин. Пиши ми на e-mail: dobromir.k.d@abv.bg
- dobromirkd
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|