ОБОСНОВКА НА ПРОЕКТА ЗА БЪЛГАРСКА КОНСТИТУЦИЯ
Преходът на бившите комунистически страни от тоталитарно към естествено съвременно развитие показа, че степента на безогледност на разграбване на прекалено одържавеното обществено богатство е правопропорционална на степента на обезроденост на управленската прослойка на съответната страна. А сравнена с другите, българската управленска прослойка несъмнено води в съревнованието по безогледност на разграбването. Затова сегашната набързо и далавераджийски скалъпена от нея конституция не отговаря на съвременните изисквания за перспективно развитие на българската държава. Затова благодарение на приетите след дворцовия преврат на 1989-11-10 решения и закони страната ни се разорява в мирно време и поради разграбване и разпродаване на безценица на общественото богатство ние за десетилетия се превръщаме на слуги и просяци, разчитащи само на милостиня.
По различни причини в сега действащите конституции по света, както и в последната ни конституция, преобладават тесни законови положения за сметка на положения, които определят техния дух. Затова тези конституции незадоволително отразяват връзката между нацията и държавата, която връзка играе все по-голяма роля в съвременното им развитие. Затова основните им положения не са добре формулирани и остават неразличими сред подробности.
За разлика от тях проектът за българска конституция още във въведението си ясно формулира върховната ни национална цел и как тя може да бъде постигната. В първия раздел на проекта Държава и граждани идеите на въведението се конкретизират на най-високо равнище от гледна точка на държавата, а във втория раздел на проекта Граждани и институции тези идеи са развити по-нататък от гледна точка на гражданите. Третото най-конкретно равнище на конституционната материя е изложено в последния най-голям раздел Устройство на държавната власт. Тук за пръв път е определена представителната власт на президента на републиката като съгласуваща и балансираща дейността на независимите от него и разграничени една от друга законодателна, изпълнителна, правна и местна държавни власти. Тази основна дейност на президента чудесно се съчетава с ролята му на жив символ на българската държава пред българската нация и пред целия свят. При това, прякото избиране на президента на Републиката му позволява равностойно да опонира на също така пряко избирания Парламент при решаването на големите национални проблеми. Така се разкриват предимствата на републиканската форма на държавно управление с балансирана власт на нейните граждани, която най-добре съответства на динамичното развитие на съвременните държави. Само при такова мащабно улавяне на конституционната материя всяка от петте държавни власти може да изкристализира в простия, ясен и всеобхватен вид, който те имат в предложения проект.
След като основателно махнахме определението "народен" от толкова много понятия, време е официално да наречем Парламент и онова, което в преносен смисъл наричаме "Народно събрание", при което следва да говорим за депутати в Парламента. Освен това трябва да признаем, че "Великото народно събрание" е вече отживелица. Както правят в повечето страни по света и ние бихме могли да приемаме налагащите се промени на конституцията с по-специална законодателна процедура и с евентуално национално допитване, когато тези промени са съществени. Заедно с това трябва да правим разлика между правната съдебна власт на правораздавателните органи в страната и правната арбитърна власт на най-висшия правен орган на страната, който не е правораздавателен съд, а представлява само арбитър в споровете между държавните власти. Ето защо вместо "Конституционен съд" той следва да се нарича Конституционен съвет, както правилно се нарича например във френската конституция.
Главното изискване за българската конституция е да изразява духа на българската нация в дадения исторически момент от нейното развитие. Изложението на конституцията трябва да бъде разбираемо и достъпно за всеки български гражданин. Заедно с основите на съвременното човешко общество и на българската държавност, всеки от нас трябва да усвоява от конституцията и азбуката на българското национално достойнство.
Пълният текст е на връзката
http://dox.bg/files/dw?a=37247c3fcb
- Дата и час: 01 Дек 2024, 13:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ПРОЕКТ ЗА БЪЛГАРСКА КОНСТИТУЦИЯ
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ПРОЕКТ ЗА БЪЛГАРСКА КОНСТИТУЦИЯ
Подобреният вариант на проекта е на връзката
http://dox.bg/files/dw?a=d7df156873
София, 2013-04-03 Христо Манев
Подобреният вариант на проекта е на връзката
http://dox.bg/files/dw?a=d7df156873
София, 2013-04-03 Христо Манев
- cfi11
- Младши потребител
Новият вариант на проекта е на връзката
http://mail.dir.bg/~cfi/Variant4.docx
Новият вариант на проекта е на връзката
http://mail.dir.bg/~cfi/Variant4.docx
- cfi11
- Младши потребител
Никой не се интересува от идеите на хора, които си мислят, че всичко започва от тях.
България си има Конституция и днес е денят на Конституцията
България си има Конституция и днес е денят на Конституцията
- neutralen
- Активен потребител
Господин neutralen,
Прав сте, че утвърдилите се на власт сегашни управляващи не искат да има нова Конституция и с цитираното от Вас Решение № 3/2003 на Конституционния съд добре са си вързали гащите да изключат такава възможност. Към това ще добавя и мнението, че и онези от тях, които говорят за нова Конституция не са в състояние да предложат необходимата КОРЕННО РАЗЛИЧНА от досегашната Конституция.
Ясно е, че без достатъчно голям натиск отдолу, обединен около проект за такава една коренно различна от досегашната Конституция, необходимата нова Конституция няма да стане. Както е известно, много по-лесно е да критикуваш и изобщо да отричаш, отколкото да кажеш КАК ТРЯБВА ДА БЪДЕ. С предложения ПРОЕКТ ЗА БЪЛГАРСКА КОНСТИТУЦИЯ се опитвам да поставя начало за създаване на необходимата коренно различна от досегашната Конституция.
Може само да съжаляваме, че дори по провокативната тема „Къде е проектът за нова Конституция“, в отговор на която също предлагам своя проект, други предложения за проекти няма. Вместо това има само отделни критични бележки и разбира се маса празни умувания дали ще има или няма да има нова Конституция. Нещо повече, освен Вашата забележка
„Никой не се интересува от идеите на хора, които си мислят, че всичко започва от тях.
България си има Конституция и днес е денят на Конституцията“
към темата „ПРОЕКТ ЗА БЪЛГАРСКА КОНСТИТУЦИЯ“ и двете бележки на господин Йорданов по моето предложение към неговата тема, други отзиви във Форума за него няма. При това и от трите отзива се вижда, че нито Вие, нито господин Йорданов сте си дали труда да погледнете самия проект, за да вземете по същество отношение към него.
Да се надяваме, че по-нататък все някой ще се намери да погледне самия проект и да направи критичните си бележки и предложения към него, а може би и сам да предложи свой подобен радикален проект, та въз основа на това и аз да мога по-успешно да подобрявам своя проект, което не преставам да правя.
Христо Манев
Прав сте, че утвърдилите се на власт сегашни управляващи не искат да има нова Конституция и с цитираното от Вас Решение № 3/2003 на Конституционния съд добре са си вързали гащите да изключат такава възможност. Към това ще добавя и мнението, че и онези от тях, които говорят за нова Конституция не са в състояние да предложат необходимата КОРЕННО РАЗЛИЧНА от досегашната Конституция.
Ясно е, че без достатъчно голям натиск отдолу, обединен около проект за такава една коренно различна от досегашната Конституция, необходимата нова Конституция няма да стане. Както е известно, много по-лесно е да критикуваш и изобщо да отричаш, отколкото да кажеш КАК ТРЯБВА ДА БЪДЕ. С предложения ПРОЕКТ ЗА БЪЛГАРСКА КОНСТИТУЦИЯ се опитвам да поставя начало за създаване на необходимата коренно различна от досегашната Конституция.
Може само да съжаляваме, че дори по провокативната тема „Къде е проектът за нова Конституция“, в отговор на която също предлагам своя проект, други предложения за проекти няма. Вместо това има само отделни критични бележки и разбира се маса празни умувания дали ще има или няма да има нова Конституция. Нещо повече, освен Вашата забележка
„Никой не се интересува от идеите на хора, които си мислят, че всичко започва от тях.
България си има Конституция и днес е денят на Конституцията“
към темата „ПРОЕКТ ЗА БЪЛГАРСКА КОНСТИТУЦИЯ“ и двете бележки на господин Йорданов по моето предложение към неговата тема, други отзиви във Форума за него няма. При това и от трите отзива се вижда, че нито Вие, нито господин Йорданов сте си дали труда да погледнете самия проект, за да вземете по същество отношение към него.
Да се надяваме, че по-нататък все някой ще се намери да погледне самия проект и да направи критичните си бележки и предложения към него, а може би и сам да предложи свой подобен радикален проект, та въз основа на това и аз да мога по-успешно да подобрявам своя проект, което не преставам да правя.
Христо Манев
- cfi11
- Младши потребител
Уважаеми г-н Манев,
По никакъв начин не съм искал да ви засегна, а само да ви накарам да помислите дали другите държави толкова пъти са си сменяли Конституцията.
Представете си - приемаме Конституцията, която предлагате. След няколко години се появява някой друг като вас, на когото не му харесва вашата Конституция и той предлага да приемем Нова Конституция. И така до безкрай.
Вие предлагате Петата поред Конституция - до сега имаме следните Конституции - Търновска, Димитровска, Живковска, и сега действащата Конституция.
Според мен правилния подход е действащата Конституция да бъде променяна, ако това се налага от някаква радикална промяна във възгледите на Обществото спрямо дадени отношения или институти.
ПП - връзките, които давате за вашия проект - не се отварят.
По никакъв начин не съм искал да ви засегна, а само да ви накарам да помислите дали другите държави толкова пъти са си сменяли Конституцията.
Представете си - приемаме Конституцията, която предлагате. След няколко години се появява някой друг като вас, на когото не му харесва вашата Конституция и той предлага да приемем Нова Конституция. И така до безкрай.
Вие предлагате Петата поред Конституция - до сега имаме следните Конституции - Търновска, Димитровска, Живковска, и сега действащата Конституция.
Според мен правилния подход е действащата Конституция да бъде променяна, ако това се налага от някаква радикална промяна във възгледите на Обществото спрямо дадени отношения или институти.
ПП - връзките, които давате за вашия проект - не се отварят.
- neutralen
- Активен потребител
Господин neutralen,
Не смятам, че сте искали да ме засегнете. Просто се опитвам да Ви обясня какво искам да направя с предлагания проект за коренно различна нова Конституция. А мотивите за това съм изложил в „ОБОСНОВКА НА ПРОЕКТА ЗА БЪЛГАРСКА КОНСТИТУЦИЯ“, която се чете и без да отворите самия проект. Него можете да го видите само през последната връзка http://mail.dir.bg/~cfi/Variant4.docx , която е трайна, защото първите две бяха краткотрайни – само по за две седмици.
Нашето неразбирателство се състои в това, че Вие не намирате за основателни представените от мен мотиви, при което оценявате усилията ми само като един каприз като казвате:
„Представете си - приемаме Конституцията, която предлагате. След няколко години се появява някой друг като вас, на когото не му харесва вашата Конституция и той предлага да приемем Нова Конституция. И така до безкрай.“.
Лошото е, че наистина все още няма „някаква радикална промяна във възгледите на Обществото спрямо дадени отношения или институти“, поради което ще продължаваме да си патим. Показателна за това е незрелостта на последните протести, които съвсем елементарно бяха разединени от сегашните управници и резултатът им е сведен до нула.
Христо Манев
Не смятам, че сте искали да ме засегнете. Просто се опитвам да Ви обясня какво искам да направя с предлагания проект за коренно различна нова Конституция. А мотивите за това съм изложил в „ОБОСНОВКА НА ПРОЕКТА ЗА БЪЛГАРСКА КОНСТИТУЦИЯ“, която се чете и без да отворите самия проект. Него можете да го видите само през последната връзка http://mail.dir.bg/~cfi/Variant4.docx , която е трайна, защото първите две бяха краткотрайни – само по за две седмици.
Нашето неразбирателство се състои в това, че Вие не намирате за основателни представените от мен мотиви, при което оценявате усилията ми само като един каприз като казвате:
„Представете си - приемаме Конституцията, която предлагате. След няколко години се появява някой друг като вас, на когото не му харесва вашата Конституция и той предлага да приемем Нова Конституция. И така до безкрай.“.
Лошото е, че наистина все още няма „някаква радикална промяна във възгледите на Обществото спрямо дадени отношения или институти“, поради което ще продължаваме да си патим. Показателна за това е незрелостта на последните протести, които съвсем елементарно бяха разединени от сегашните управници и резултатът им е сведен до нула.
Христо Манев
Последна промяна cfi11 на 24 Апр 2013, 00:13, променена общо 1 път
- cfi11
- Младши потребител
Последна промяна cfi11 на 11 Юни 2013, 08:36, променена общо 1 път
- cfi11
- Младши потребител
cfi11 написа:Господин neutralen,
Христо Манев
Вариант 5 е на връзката
http://mail.dir.bg/~cfi/Variant5.docx
Христо Манев
- cfi11
- Младши потребител
Христо Манев
Вариант 5 е на връзката
Христо Манев
- cfi11
- Младши потребител
Христо Манев
Вариант 5 е на връзката
Христо Манев
- cfi11
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|