начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Бременност по време на срочен ТД

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Бременност по време на срочен ТД

Мнениеот venaldi2535 » 19 Мар 2013, 08:47

Здравейте на всички отворили и заинтересували се от моята тема!Моля ,за съвети относно създалата се ситуация!
Назначена съм в частна фирма на трудов договор с 6 мес.изпитателен срок.При неразположение след първия месец на работа и мед.преглед се установи,че съм бременна.Беше ми издаден болничен лист въз основа опасност от аборт.Поставена съм в ситуация да избирам да запазя първата си бременност или да направя аборт и работя.
При връчване на болничния лист и разговор с работодателя ми в предвид състоянието ми същия ми каза,че ще прекрати ТД,тъй като служителя от който той има нужда не може да отсъства поради спецификата на работата.
Страхът ми произлиза от това,че ще остана без работа и ТД ,които да ми гарантират някаква сигурност по време на бременността и отпуск по майчинство.
Моля,дайте ми съвет как трябва и е редно да постъпя!
venaldi2535
Нов потребител

Re: Бременност по време на срочен ТД

Мнениеот sunrise » 19 Мар 2013, 08:58

Предполагам, че срокът за изпитване е договорен в полза на работодателя. В този смисъл той е свободен да Ви освободи от работа , без да Ви даде обяснения или да посочи основание. Закрилата по чл.333 КТ също не Ви закриля, защото основанието по което ще Ви освободят е друго, невключено в него.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот m_angelov » 19 Мар 2013, 09:34

Според мен е правилно да си излезеш в болничният поради бременност да си износиш плода и дай боже да се радваш на едно хубаво дете. От поста ти предполагам, че нямаш необходимият осигурителен стаж, за да ползваш майчинство /поправи ме ако греша/, но какво пък полагати се социалното маичинство, все е нещо. Не прави компромиси със себеси, а даже още по малко и с детенцето ти, бъдещо ако го оставиш. Споменатият работодател явно не е твоят човек, защото все пак би ли желала да работиш за чавек, който не проявява разбиране, към жена в такова деликатно състояние, в каквото си ти. Да трудно се гледа дете с малко пари , но едва ли ще си първата справила се с тази задача. Трудно се намира и работа, но по-добре компромис с работата отколкото с детето. Защото и забременяването не във всички случай е лесна задача, сега не си го искала - станало е, за вбъдеще ще си работила, ще си успяла, ще имаш средства и ще пожелаеш да забременееш, но дали ще стане, тогава, когато ти го искаш... божа работа. Пари се изкарват, колкото и трудно да е станало, да си родител /отговорен/ е още по трудно, но по-значимо. Все пак ти си решаваш с кое ще направиш компромис, но този работодател не е твоят човек /според мен разбира се/..
Успешен ден!
m_angelov
Младши потребител

Мнениеот venaldi2535 » 19 Мар 2013, 10:42

Имам осигурителен стаж.В продължение на 4 години периода м.05-м.09 работя на срочен ТД при един работодател в сферата на хотелиерството/и предстоящия сезон отново съм поканена да работя там/.Непосредствено след изтеклия летен сезон 2012г.бях регистрирана на ТБ и 4 месеца получавах обещетение за безработица.Веднага след това бях назначена на последното раб.място на ТД с изпитателен срок за 6 месеца
/към момента на болничния лист имам отработен 1 месец по ТД/.
Лекуващият ми гинеколог казва,че поради съъстоянието ми е твърде вероятно да прекарам бременността си в болнични/в леч.заведение и дом.лечение/.
Моля да ми отговорите,в случай на последователни болнични листи и неподписване на Заповедта за освобождаване мога ли да продължа бременността и отпуска за раждане и отглеждане на детето до 1 год.
Или другият вариант-да подпиша Заповедта за освобождаване и да разговарям със сезонния си работодател и той да ме назначи и оттам да изляза в болнични и помайчинство
venaldi2535
Нов потребител

Мнениеот m_angelov » 19 Мар 2013, 11:02

Чл. 48а. КСО - Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.
Това е периода, непосредствено преди излизането Ви в отпуска /болничният/ за раждане - 45 дни преди термина насрочен от наблюдаващият гинеколог. От написаното правя заключението, че сте работили сезонно и така и сте се осигурявала, след това сте ползвали и обезщетение за безработица най-вероятно в минимален размер и срок, поради недостатъчният период на осигуряване. м.5-м.9 + 4м. обезщетение = на 9м. осиг. стаж :arrow: вероятно имате прекасване в осигуряването и е възможно пак да не отговаряте на условията за майчинство. Но тъй като фактите са много, както и неизвесните, най-добре е да си направите справка в НОИ, за да видите как е осигурителният Ви статус и имате ли прекъсвания на осигуряването, които биха довели до неотговарянето Ви на условията за получаване на майчинство. И едва след това след като последното бъде изяснено може да се обмисли как да процедирате, за да получите обезщетение и то в по-голям размер. Но първо проверете, за да не се окаже, че упражненията ще са напразно..
m_angelov
Младши потребител

Мнениеот m_angelov » 19 Мар 2013, 11:32

След кратка консултация със специалисти икономисти искам да коригирам предходно казаното, в частта касаеща непрекъснатия стаж за общо заболяване и майчинство, изглежда няма значение дали стажа се прекъсва или не и за колко време е събран е необходимо 12м. стаж за този риск без значение кога и как е събиран той. Това променя малко нещата и имате реалната възножност да си излезете в полагащият Ви се отпуск по маичинство. Но фактите които споделяте на пръв поглед не са малко и или е необходимо мега детаилно представяне на всички данни във форума или по скоро една среща със вещ счетоводител, който да прегледа всички документи и да Ви даде съвет как да постъпите.
m_angelov
Младши потребител

Мнениеот venaldi2535 » 19 Мар 2013, 11:48

Благодаря за съпричастността по темата!!!
С прекъсвания имам 2 години тр.стаж.Искам отново да се върнем да изкоментираме варианта-последователни болнични и неподписване на Заповедта за освобождаване решение ли е .Ако заповедта ми бъде изпратена от работодателя с обратна разписка по време на болнични.....
venaldi2535
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 19 Мар 2013, 14:11

venaldi2535 написа:Благодаря за съпричастността по темата!!!
С прекъсвания имам 2 години тр.стаж.Искам отново да се върнем да изкоментираме варианта-последователни болнични и неподписване на Заповедта за освобождаване решение ли е .Ако заповедта ми бъде изпратена от работодателя с обратна разписка по време на болнични.....

И да не я подпишете, има варианти как да Ви се връчи. По-скоро , мислете за другият работодател, но трябва да си прекратите болничните поне временно, защото ще излезе,че заобикаляте закона.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот m_angelov » 19 Мар 2013, 14:26

Колегата е прав има как да се връчи заповедтта и при условие, че вие се опитвате да осуетите това връчване. Необходимо е да имате прекъсване в болничните, за да започнете работа при другият работодател и венага след това можете да излезете отново в болнични поради естеството на бременността. Хубаво е да имате на хартия ден два отработени при новият работодател /повече също няма да е грешно/ и от тогава да излезете отново в болничен. Това е лесно реализуем вариант.
Извън темата.. при условие че фисическото Ви състояние Ви позволява ходете си на работа. Първо движението ще Ви е полезно и второ знаите, че като се роди бебето от началото няма да можете да мръднете никаде от него, поради специфичните му нужди и такива неща като обикновенни котакти с др. хора ще ви липсват, а и още повече по този начин ще ви се повиши и осигурителният доход, от който в последствие ще Ви се изчисли среднодневното парично обезщетение като майка.
m_angelov
Младши потребител

Мнениеот anito841 » 26 Юли 2013, 15:06

Здравейте, регистрирах се специално във форума, за да ви запозная с моя казус /подобен на потребителката/ и да помоля съвет. Започнах работа юни месец, назначена съм на срочен ТД /6мес./. Оказа се, че през май съм забременяла. Нещото, което ме успокоява е, че фирмата е голяма и липсата ми няма да се отрази. Казвам го в смисъл, че от август искам да си пусна болничен. Знам, че е рано, но там се разболях, естествено не мога да пия лекарства и сега се мъча и не искам да се повтори.45-дневния болничен мога да го взема на 20/12. Искам да попитам какви са възможностите да се възполвам от фирмата, целта ми не са парите, защото те така или иначе са смешни, а да съм на договор с цел да получавам 2 години майчинство. Ако от другия месец взема болничните, а те ми се полагат 180 дни /които са ми достатъчни/, могат ли да ме съкратят? Мога ли да изкарам срочния договор на болнични, пък като изтече да си ме уволнят? Извинявам се за невежестото си по въпроса, питала съм и други специалисти, но те дават все много заобикалящи и неконкретни отговори и понеже не съм толкова умна /очевиндо/ все още не съм наясно какво да правя. За това моля за конкретни стъпки какво мога да направя. Благодаря предварително. Вярвам, че тук ще открия отговорът :)
anito841
Нов потребител

Назад към Трудово право