начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Топлофикация със задна дата

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Топлофикация със задна дата

Мнениеот zdrzdr » 16 Мар 2013, 17:33

Здравейте. Софийски градски съд (втора инстанция) ме осъди за заплатя задължения на топлофикация София за 5 годишната давност. Т.е. трябва да плащам задължения за 5 години назад. 3 седмици след това по молба на омбудсмана върховния касационен съд реши, че давността за топлофикация е 3 години. Сега трябва да отивам при съдя изпълнител да се договарям с него да плащам. Интересува ме дали това решение на върховния касационен съд важи със задна дата и има ли смисъл да започна дело за задълженията за 2 години от тези 5, за които съм осъден?

Благодаря.
zdrzdr
Нов потребител

Re: Топлофикация със задна дата

Мнениеот nk7702n » 16 Мар 2013, 17:42

zdrzdr написа:Здравейте. Софийски градски съд (втора инстанция) ме осъди за заплатя задължения на топлофикация София за 5 годишната давност. Т.е. трябва да плащам задължения за 5 години назад. 3 седмици след това по молба на омбудсмана върховния касационен съд реши, че давността за топлофикация е 3 години. Сега трябва да отивам при съдя изпълнител да се договарям с него да плащам. Интересува ме дали това решение на върховния касационен съд важи със задна дата и има ли смисъл да започна дело за задълженията за 2 години от тези 5, за които съм осъден?

Благодаря.

Да, необходимо да заведете гражданско дело, давността не се прилага служебно. Ангажирайте колега, щом е изтекла 5 - годишна погасителна давност.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот zdrzdr » 16 Мар 2013, 18:13

nk7702n написа:
zdrzdr написа:Здравейте. Софийски градски съд (втора инстанция) ме осъди за заплатя задължения на топлофикация София за 5 годишната давност. Т.е. трябва да плащам задължения за 5 години назад. 3 седмици след това по молба на омбудсмана върховния касационен съд реши, че давността за топлофикация е 3 години. Сега трябва да отивам при съдя изпълнител да се договарям с него да плащам. Интересува ме дали това решение на върховния касационен съд важи със задна дата и има ли смисъл да започна дело за задълженията за 2 години от тези 5, за които съм осъден?

Благодаря.

Да, необходимо да заведете гражданско дело, давността не се прилага служебно. Ангажирайте колега, щом е изтекла 5 - годишна погасителна давност.

Е аз съм осъден вече да заплатя за 5 години назад и то на втора инстанция след доста дълго съдене (на първа ме осъдиха на 3 години, но втора инстанция реши 5). 3 седмици след като ме осъдиха ВКС прие, че давността е само 3 години и трябва да се тълкува винаги 3 години (но вече бях осъден на 5). Идеята ми е дали при това положение това решение на ВКС променя вече взето съдебно решение и дали има смисъл да влизам пак в дело. Мисля че се казваха правни норми със задно действие тези, които важат назад във времето.
Последна промяна zdrzdr на 16 Мар 2013, 18:17, променена общо 1 път
zdrzdr
Нов потребител

Мнениеот Melly » 16 Мар 2013, 18:17

nk7702n написа:

Благодаря.

Олееее. 8) Абе, Надкеееее, ти добре ли си? Изобщо дали схвана човекът какво пита, а! :roll:

Чек`й да ти разясня - то това е срамота, ама поне питащият да може за себе си да извлече правилния отговор.

Значи, има влязло в сила съдебно решение, с което е признато между страните по него съществуване в полза на Топлото вземане в съответно установен размер. Тълкувателното решение относно кратката 3-годишна давност за вземания по периодични задължения няма обратна сила.
Още по-малко, въз основа на този акт може да се иска отмяна на влязло в сила решение. Такъв филм в чл.303 и сл. ГПК не се прожектира. Тоест, за питащия пътищата за пререшаване на този въпрос са безметежно прекъснати. До тук - каквото е установено - това дължите.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот zdrzdr » 16 Мар 2013, 18:18

Melly написа:
nk7702n написа:

Благодаря.

Олееее. 8) Абе, Надкеееее, ти добре ли си? Изобщо дали схвана човекът какво пита, а! :roll:
Чек`й да ти разясня - то това е срамота, ама поне питащият да може за себе си да извлече правилния отговор.

Значи, има влязло в сила съдебно решение, с което е признато между страните по него съществуване в полза на Топлото вземане в съответно установен размер. Тълкувателното решение относно кратката 3-годишна давност за вземания по периодични задължения няма обратна сила.
Още по-малко, въз основа на този акт може да се иска отмяна на влязло в сила решение. Такъв филм в чл.303 и сл. ГПК не се прожектира. Тоест, за питащия пътищата за пререшаване на този въпрос са безметежно прекъснати. До тук - каквото е установено - това дължите.

Да точно това питам дали може да го пререша, но по 3 годишната давност. Още не съм давал никакви пари. Благодаря.
zdrzdr
Нов потребител

Мнениеот Melly » 16 Мар 2013, 18:20

НЕ, не можете. За съжаление.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот zdrzdr » 16 Мар 2013, 18:24

Melly написа:НЕ, не можете. За съжаление.

Да благодаря много. И все пак ще пробвам и ще напиша какво е станало. В момента е 3 години и успея ли да влезна в дело няма как да оставят 5. Тези гниди от топлофикацията и хиените около тях трябва да се ритат до последно :wink:
zdrzdr
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 16 Мар 2013, 18:26

zdrzdr написа:

Да благодаря много. И все пак ще пробвам и ще напиша какво е станало. В момента е 3 години и успея ли да влезна в дело няма как да оставят 5. Тези гниди от топлофикацията и хиените около тях трябва да се ритат до последно :wink:

Сега Ви прочитам последния пост. Консултирайте се с колега адвокат, за да Ви прегледа документите относно фактологията кога, за какъв период от време, за какви точно суми сте осъден. Топлофикация завеждат за всеки период отделни дела. Именно по този начин ще бъдете наясно за кои задължения можете да предявите посочения иск. Приятен ден!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот zdrzdr » 16 Мар 2013, 18:28

nk7702n написа:
zdrzdr написа:

Сега Ви прочитам последния пост. Консултирайте се с колега адвокат, за да Ви прегледа документите относно фактологията кога, за какъв период от време, за какви точно суми сте осъден. Топлофикация завеждат за всеки период отделни дела. Именно по този начин ще бъдете наясно за кои задължения можете да предявите посочения иск. Приятен ден!

Е аз си имам адвокат просто питам за второ мнение. Никога не е излишно, а истината се ражда в диалога. И на Вас приятен да е
zdrzdr
Нов потребител

Мнениеот Melly » 16 Мар 2013, 18:30

Само един страничен въпрос, ако позволите. Бяхте ли представляван/а от адвокат в спора с Топлото, или действахте сам/а?

Допълвам: Писали сме едновременно, така че имам отговор на въпроса си. Изводите си запазвам за себе си.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот zdrzdr » 16 Мар 2013, 18:39

Melly написа:Само един страничен въпрос, ако позволите. Бяхте ли представляван/а от адвокат в спора с Топлото, или действахте сам/а?

Допълвам: Писали сме едновременно, така че имам отговор на въпроса си. Изводите си запазвам за себе си.

Да бях. А изводите са, че тези ку... от софийски градски са корумпирани. Друго обяснение аз не си давам на личното им тълкуване в ползата на монополист и в ущърб на гражданин. Ама тази държава ще страда 1 стотинка няма да види от мен и всичко ще си търси и събира по най-трудния начин. Сега ще ги видя как ще си събират парите като цялото съдене приключи. Много ще им се смея, защото това всичкото съм го премислил преди мнооого време още преди да им хрумне да ме съдят :lol: Семейство бели нахут и спи на земята е това ще намерят :lol:
zdrzdr
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 16 Мар 2013, 18:44

zdrzdr написа:
Melly написа:Само един страничен въпрос, ако позволите. Бяхте ли представляван/а от адвокат в спора с Топлото, или действахте сам/а?

Да бях. А изводите са, че тези ку... от софийски градски са корумпирани. Друго обяснение аз не си давам на личното им тълкуване в ползата на монополист и в ущърб на гражданин. Ама тази държава ще страда 1 стотинка няма да види от мен и всичко ще си търси и събира по най-трудния начин. Сега ще ги видя как ще си събират парите като цялото съдене приключи. Много ще им се смея, защото това всичкото съм го премислил преди мнооого време още преди да им хрумне да ме съдят :lol:

Пожелавам Ви успех! Смятам, че много неща оттук нататък по отношение на Топлофикация ще тръгнат в посока повече прозрачност и извеждане на светло на техните съмнителни начислявания на ТЕ и БГВ, изчисляването на т.н. технологични загуби, максимален специфичен разход на сградите и др. :)
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Melly » 16 Мар 2013, 18:48

zdrzdr написа:

Да бях. А изводите са, че тези ку... от софийски градски са корумпирани. Друго обяснение аз не си давам на личното им тълкуване в ползата на монополист и в ущърб на гражданин. Ама тази държава ще страда 1 стотинка няма да види от мен и всичко ще си търси и събира по най-трудния начин. Сега ще ги видя как ще си събират парите като цялото съдене приключи. Много ще им се смея, защото това всичкото съм го премислил преди мнооого време още преди да им хрумне да ме съдят :lol: Семейство бели нахут и спи на земята е това ще намерят :lol:

Провокирате ме да се доизкажа. Не оправдавам небезизвестен състав от СГС, който бълваше съдебните си актове без да зачита задължителната сила на произнесени от ВКС по реда на чл.290 ГПК решения по същия въпрос за давността в казусите "Топлото", но отправям упрек и към колегата, който е могъл/а и е бил/а длъжен/а да поиска спиране на производството до постановяване на Тълкувателното решение... Но по всичко личи (крайният неблагоприятен за вас резултат), че не го е сторил. 8) А е могъл и е бил длъжен...!

Толкова от мен.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 16 Мар 2013, 19:16

nk7702n написа:
zdrzdr написа:

Надкеееееееее, и ГПК-хоризонтите са ти мъгляви.
Човекът пита за "минало бешело време", а ти го отсФирваш в "бъдеще неустановено време". :lol: :lol: :lol:
Спри да излагаш гилдията. :evil:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 16 Мар 2013, 19:20

Бабо Мелке, ти като не можеш да водиш разумен диалог, вземи се научи. Постоянно хокаш хората, ми ти се излагаш като човек, пък не си разбрала, че човекът си сподели и за в бъдеще какво смята да прави. :mrgreen:
П.П. Май ти излагаш гилдията с твоето хашлашко поведение. :twisted:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Melly » 16 Мар 2013, 19:27

Пак нищо по същество на въпроса. Нищо не си разбрала - явно бавен ти е реотанът.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот zdrzdr » 16 Мар 2013, 21:19

Melly написа:
zdrzdr написа:

Провокирате ме да се доизкажа. Не оправдавам небезизвестен състав от СГС, който бълваше съдебните си актове без да зачита задължителната сила на произнесени от ВКС по реда на чл.290 ГПК решения по същия въпрос за давността в казусите "Топлото", но отправям упрек и към колегата, който е могъл/а и е бил/а длъжен/а да поиска спиране на производството до постановяване на Тълкувателното решение... Но по всичко личи (крайният неблагоприятен за вас резултат), че не го е сторил. 8) А е могъл и е бил длъжен...!

Толкова от мен.

Охо то да беше само това... но както и да е, сега не ми се говори. Некомпетентна е и това не и е първи/втори гаф. Сега го чувам това нещо. След като свърши съденето и на нея няма да и се размине. Ще я разнеса хубаво и по всички възможни канали за да не се прецака втори с нея. Кой знае още колко хора е увътрила с тъпотията си.
Последна промяна zdrzdr на 16 Мар 2013, 21:24, променена общо 1 път
zdrzdr
Нов потребител

Мнениеот zdrzdr » 16 Мар 2013, 21:23

nk7702n наздраве виждам че добре пивате още от рано :mrgreen:
zdrzdr
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 16 Мар 2013, 21:34

zdrzdr написа:nk7702n наздраве виждам че добре пивате още от рано :mrgreen:

Тук сте се объркал, но иначе за пропуските на колегата Ви съчувствам, ако наистина са налице. Не обичам да критикувам виртуално хора, чиято работа не познавам. Избягвам да го правя и реално, въпреки че оплакванията на хора от колеги са често явление, защото смятам, че не е етично. По - добре е да се постараеш да направиш необходимото и да помогнеш на човека, отколкото да клеветиш колегите.
Приятна вечер!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Melly » 16 Мар 2013, 22:11

Сега станА ли ясно каква е мисията ми, Надкееее. :lol: :lol: :lol:
Като не можеш да дадеш правилен отговор такъв, какъвто се очаква от питащите тук, по-добре мълчи. Ще допринесеш по-малка злина, отколкото да кажеш някаква глупост, та после питащите да казват - ей така ми казаха в Lex.bg - там са все юристи на ниво. 8)
Казват, че "на чужд гръб и сто тояги са малко", но е недопустимо адвокат да се "изцепва" неподготвен в дадена материя, особено с насоки по решаване на казус поставен от питащите тук юзъри.
Виж, да превръщаш форума в "селска седянка" - те бива. Нижеш празнословия- бол, подходящи единствено за "БГ мама" (да си призная не съм влизала в този форум, а и нямам никакво намерение занапред да надзърна дори), но такава слава му се носи.
Не си хаби усилията да ми отговаряш.
Достатъчно оспами и тази тема. :evil:
Аватар
Melly
Старши потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии