начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Клевета

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Клевета

Мнениеот danylily » 16 Мар 2013, 13:27

Здравейте,
На 04.08.2011г., бившата ми съпруга подаде жалба в СРП срещу мен. В нея тя твърди, че и ограничавам режима на виждане със синът ни и злоупотребявам с алкохол. В показанията на синът ми е видно, че той не е съгласен с нейните упреци, като завършва с " Майка ми каза, че ако я предам няма да ми помага". От този текст става ясно, че майката се опитва да сугистира детето.
Въпросът ми е мога ли да подам тъжба за клевета или обида по НК при положение, че е минало толкова дълго време?
Предварително благодаря!
danylily
Младши потребител

Re: Клевета

Мнениеот svedo » 16 Мар 2013, 14:22

Изхождайки от наказанията, предвидени в чл.146-148 от НК (не зная подробности и съответно не мога да определя в коя от хипотезите попадате освен, че се касае за позорно обстоятелство - употреба на алкохол), давността съгласно чл.80 ал.1 т.5 и ал.3 от НК е 3 години от извършването ( евентуално от узнаването,ако не сте научили веднага) или ако деянията са няколко(т.е. имаме продължавано престъпление)от края на последното от тях.Т.е. във Вашия случай, ако приемем за дата на извършването тази, на която е подадена жалбата срещу Вас - давността не е изтекла.Наказателното дело в този случай е от частен характер и производството започва след сезиране на съда по местоизвършване на деянието (подсъдно е на районен съд) с частна жалба.Възможна е и хипотезата за обида и клевета в идеална съвкупност( с едно деяние са извършени 2 престъпления).НДЧХ нямат досъдебна фаза и за това в жалбата до РС трябва максимално ясно и конкретно да се посочат фактите и обстоятелствата, без да се прави правна квалификация на деянието(за това си има съд) за да не бъде отхвърлена жалбата като неоснователна.В конкретния случай следва да представите и съответните доказателства - свидетелски показания и то на поне 2-3 свидетели - най-добре колеги и съседи(роднините и приятелите имат по-малка тежест ,имайки предвид близките отношения между вас).Казано в резюме:
1.Напишете си жалбата като имате предвид т.2
2.Намерете си най-добре 3-4 съседи или колеги с добро име в обществото,желателно е да работят на по-висока позиция и на по-авторитетна работа и длъжност.
3.Преди да си подадете жалбата хубаво си помислете дали просто не искате да "натриете носа" на "бивш съпруг/а" или търсите справедливост...и чак тогава подайте жалбата.Успех!
svedo
Нов потребител

Мнениеот danylily » 16 Мар 2013, 14:51

Не помня кой чл. беше но текста му е в този смисъл : Ако до 6м. от узнаване за престъплението не е подаден сигнал ..., следувателно не може да са повдигне обвинение след 6м..
danylily
Младши потребител

Мнениеот danylily » 16 Мар 2013, 15:04

danylily написа:Не помня кой чл. беше но текста му е в този смисъл : Ако до 6м. от узнаване за престъплението не е подаден сигнал ..., следувателно не може да са повдигне обвинение след 6м..

Раздел III
Частен тъжител

Лице, което може да участва като частен тъжител

Чл. 80. Пострадалият от престъпление, което се преследва по тъжба на пострадалия, може да повдига и да поддържа обвинение пред съда като частен тъжител. След смъртта на лицето това право преминава върху неговите наследници.

Тъжба

Чл. 81. (1) Тъжбата трябва да бъде писмена и да съдържа данни за подателя, за лицето, срещу което се подава, и за обстоятелствата на престъплението. Към тъжбата се прилага документ за внесена държавна такса.

(2) Тъжбата трябва да бъде подписана от подателя.

(3) Тъжбата трябва да бъде подадена в шестмесечен срок от деня, когато пострадалият е узнал за извършване на престъплението, или от деня, в който пострадалият е получил съобщение за прекратяване на досъдебното производство, на основание че престъплението се преследва по тъжба на пострадалия.

Права на частния тъжител
danylily
Младши потребител

Мнениеот danylily » 16 Мар 2013, 15:06

danylily написа:
danylily написа:Не помня кой чл. беше но текста му е в този смисъл : Ако до 6м. от узнаване за престъплението не е подаден сигнал ..., следувателно не може да са повдигне обвинение след 6м..

Раздел III
Частен тъжител

Лице, което може да участва като частен тъжител

Чл. 80. Пострадалият от престъпление, което се преследва по тъжба на пострадалия, може да повдига и да поддържа обвинение пред съда като частен тъжител. След смъртта на лицето това право преминава върху неговите наследници.

Тъжба

Чл. 81. (1) Тъжбата трябва да бъде писмена и да съдържа данни за подателя, за лицето, срещу което се подава, и за обстоятелствата на престъплението. Към тъжбата се прилага документ за внесена държавна такса.

(2) Тъжбата трябва да бъде подписана от подателя.

(3) Тъжбата трябва да бъде подадена в шестмесечен срок от деня, когато пострадалият е узнал за извършване на престъплението, или от деня, в който пострадалият е получил съобщение за прекратяване на досъдебното производство, на основание че престъплението се преследва по тъжба на пострадалия.

Права на частния тъжител

Това достатъчен мотив ли е да ми откажат престъпление по чл.146 и чл.148 от НК
danylily
Младши потребител

Мнениеот teogeo » 16 Мар 2013, 16:07

svedo написа:Изхождайки от наказанията, предвидени в чл.146-148 от НК (не зная подробности и съответно не мога да определя в коя от хипотезите попадате освен, че се касае за позорно обстоятелство - употреба на алкохол), давността съгласно чл.80 ал.1 т.5 и ал.3 от НК е 3 години от извършването ( евентуално от узнаването,ако не сте научили веднага) или ако деянията са няколко(т.е. имаме продължавано престъпление)от края на последното от тях.Т.е. във Вашия случай, ако приемем за дата на извършването тази, на която е подадена жалбата срещу Вас - давността не е изтекла.Наказателното дело в този случай е от частен характер и производството започва след сезиране на съда по местоизвършване на деянието (подсъдно е на районен съд) с частна жалба.Възможна е и хипотезата за обида и клевета в идеална съвкупност( с едно деяние са извършени 2 престъпления).НДЧХ нямат досъдебна фаза и за това в жалбата до РС трябва максимално ясно и конкретно да се посочат фактите и обстоятелствата, без да се прави правна квалификация на деянието(за това си има съд) за да не бъде отхвърлена жалбата като неоснователна.В конкретния случай следва да представите и съответните доказателства - свидетелски показания и то на поне 2-3 свидетели - най-добре колеги и съседи(роднините и приятелите имат по-малка тежест ,имайки предвид близките отношения между вас).Казано в резюме:
1.Напишете си жалбата като имате предвид т.2
2.Намерете си най-добре 3-4 съседи или колеги с добро име в обществото,желателно е да работят на по-висока позиция и на по-авторитетна работа и длъжност.
3.Преди да си подадете жалбата хубаво си помислете дали просто не искате да "натриете носа" на "бивш съпруг/а" или търсите справедливост...и чак тогава подайте жалбата.Успех!

Доста пространно сте развили въпроса. Но пък на мен ми се струва, че жалбата ще падне откъм съставомерност за клевета. И не само ми се струва, ами баш си е така. Прочетете повечко относно съставомерността на деянието "клевета".
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот svedo » 16 Мар 2013, 16:30

Явно става дума за чл.84 ал.1 от НК(за 6-те месеца), а аз съм имала предвид друго.Но ако деянието е извършено чрез няколко действия,като от последното не са минали 6мес. или успеете да докажете,че сте научили по-късно(доста тегаво занимание)- това Ви е вратичката за да не отхвърлят жалбата.А и е прав колегата,че съставомерността също "виси на косъм".Ако сте пропуснали срока по жалбата за обида и клевета и толкова много искате да да осъдите бившата или поне да вгорчите живота й - има и други варианти и при това напълно безплатни( става дума за престъпления от общ характер,за които е необходимо само да подадете жалба до РП):
1.по чл.143 ал.1 в хипотезите "да пропусне" и "заплашване",но жалбата трябва да се подаде от законния представител на детето
2.по чл.183 ал.1- но това,ако съдът след развода е предоставил на Вас упражняването на родителските права, а другия родител е осъден да изплаща издръжка
и остава да чакате, че тя пак ще каже в някой разпит,че прекалявате с "огнена вода" и после се връщаме на чл.146-148 от НК.Тогава ще си имате и "железни" доказателства - протокола за разпит и водещия разследването.
Но пак си помислете - заслужава ли си ..... Прави ми впечатление в последните години,че много хора използуват "безплатната държавна машина" на наказателното право да решават чисто граждански спорове -неплащане по договори,когато длъжника е търговец(култовия чл.227Б) , а се използува и за договори за наем,заем,изработка(поне такива доста съм срещала); лични и делови отношения между бивши съпрузи или съдружници(подведени под някой текст на НК от изобретателни юристи).Някои по-претоварени прокуратури пропускат детайлите в жалбата и когато вече се установи,че става дума за граждански спор(да, ама в наказателния процес жалбоподателя не внася държавни такси...)-делото се прекратява.И колко труд е хвърлен "на вятъра" от органите на досъдебното производство...
svedo
Нов потребител

Мнениеот danylily » 16 Мар 2013, 16:42

Благодаря ви за съветите!
danylily
Младши потребител

Мнениеот teogeo » 16 Мар 2013, 16:45

svedo написа:Явно става дума за чл.84 ал.1 от НК(за 6-те месеца), а аз съм имала предвид друго.Но ако деянието е извършено чрез няколко действия,като от последното не са минали 6мес. или успеете да докажете,че сте научили по-късно(доста тегаво занимание)- това Ви е вратичката за да не отхвърлят жалбата.А и е прав колегата,че съставомерността също "виси на косъм".Ако сте пропуснали срока по жалбата за обида и клевета и толкова много искате да да осъдите бившата или поне да вгорчите живота й - има и други варианти и при това напълно безплатни( става дума за престъпления от общ характер,за които е необходимо само да подадете жалба до РП):
1.по чл.143 ал.1 в хипотезите "да пропусне" и "заплашване",но жалбата трябва да се подаде от законния представител на детето
2.по чл.183 ал.1- но това,ако съдът след развода е предоставил на Вас упражняването на родителските права, а другия родител е осъден да изплаща издръжка
и остава да чакате, че тя пак ще каже в някой разпит,че прекалявате с "огнена вода" и после се връщаме на чл.146-148 от НК.Тогава ще си имате и "железни" доказателства - протокола за разпит и водещия разследването.
Но пак си помислете - заслужава ли си ..... Прави ми впечатление в последните години,че много хора използуват "безплатната държавна машина" на наказателното право да решават чисто граждански спорове -неплащане по договори,когато длъжника е търговец(култовия чл.227Б) , а се използува и за договори за наем,заем,изработка(поне такива доста съм срещала); лични и делови отношения между бивши съпрузи или съдружници(подведени под някой текст на НК от изобретателни юристи).Някои по-претоварени прокуратури пропускат детайлите в жалбата и когато вече се установи,че става дума за граждански спор(да, ама в наказателния процес жалбоподателя не внася държавни такси...)-делото се прекратява.И колко труд е хвърлен "на вятъра" от органите на досъдебното производство...

За да е налице клевета е необходимо от обективна страна разгласяването на позорни обстоятелства за другиго или да му се препише престъпление с цел да се повлияе отрицателно на обществената оценка, която това лице получава в средата, в която живее или работи. ВИЕ В СЛУЧАЯ КЪДЕ ВИДЯХТЕ ЕЛЕМЕНТА НА РАЗГЛАСЯВАНЕ??? Тази жалба ще стане достояние на силно ограничен кръг лица (прокурор, разследващ полицай или полицейски инспектор), а всички тези лица са служебни и като такива нямат право да изнасят информация, станала им достояние по повод изпълнение на служебните им задължения.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот danylily » 16 Мар 2013, 16:55

Разгласено е и в Отдела закрила на детето, където се наложи да сменя служителката, тъй като беше негативно настроена към мен. Интересувам се също, при положение, че в исковата си молба е изписала същите факти, а именно че прекалявам с пиене. Съдът тълкува ли се като надлежен орган и дали на базата на това, че пред съда е подала такива данни мога да повдигна обвинение за клевета?
danylily
Младши потребител

Мнениеот svedo » 16 Мар 2013, 17:08

Между другото попрочетох форумите и ми се изясни фактическата обстановка.Явно на таткото са му ограничили фактически контактите с детето след развода, като някой от мотивите е бил "огнената вода".Колко обичайно за БГ действителността.Зная за случаи , в който таткото ,недоволен от съдебното решение по развода, базирано на същия мотив, потрошил някои вещи ,собственост на майката, че като капак и на свидетели по делото,някои от самите свидетели или техни роднини(ами, като го нямало Иван,набил Драган).Така,че я си подайте жалба по чл.296 ал.1 от НК- за неизпълнение на съдебно решение по гражданското дело(ако имате основания,естествено) и си кротувайте в очакване държавното правосъдие да си свърши работата, за да не се случи това, което е станало с някои от онези привърженици на "личното правосъдие" - от жалбоподател и свидетел,станал обвиняем .Защото ако нямате достатъчно и стабилни доказателства Ви грози жалба от "бившата" срещу Вас по чл.286 отНК.
svedo
Нов потребител

Мнениеот teogeo » 16 Мар 2013, 17:13

svedo написа:Между другото попрочетох форумите и ми се изясни фактическата обстановка.Явно на таткото са му ограничили фактически контактите с детето след развода, като някой от мотивите е бил "огнената вода".Колко обичайно за БГ действителността.Зная за случаи , в който таткото ,недоволен от съдебното решение по развода, базирано на същия мотив, потрошил някои вещи ,собственост на майката, че като капак и на свидетели по делото,някои от самите свидетели или техни роднини(ами, като го нямало Иван,набил Драган).Така,че я си подайте жалба по чл.296 ал.1 от НК- за неизпълнение на съдебно решение по гражданското дело(ако имате основания,естествено) и си кротувайте в очакване държавното правосъдие да си свърши работата, за да не се случи това, което е станало с някои от онези привърженици на "личното правосъдие" - от жалбоподател и свидетел,станал обвиняем .Защото ако нямате достатъчно и стабилни доказателства Ви грози жалба от "бившата" срещу Вас по чл.286 отНК.

Там пък още по-зор се пробива.

Именно съзнанието на субекта на престъплението (съпругата), че приписва престъпление на лице, което е невинно, очертава престъплението по чл.286 от НК, като тежко посегателство срещу правосъдието (твърдяното набедяване). Имаше практика на ВКС по материята и тя е железна. Ха, върви и доказвай "съзнанието на субекта, че приписва престъпление на невинен"...
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот djimana » 01 Сеп 2013, 18:45

Преди около два месеца, съпругата ми започна да ме клевети, пред децата ми. Твърди че нейни колежки твърдят че имам извънбрачна връзка. Поради този факт семейството ни е пред разпад. Любовница не съществува що се касае от моя страна. Мога ли да заведа дело за клевета и каква е процедурата. Евентуално мога ли да заведа иск срещу съпругата си, т.к тя ме оклевети пред децата ми в прав текст, като заявява че няма да назове имената от които е чула тази клевета? Благодаря предварително за отделеното време..
djimana
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 02 Сеп 2013, 10:46

Англичаните в такива случаи имат една поговорка:
"Каквото става в семейството, си остава в семейството".

Приложима е в описаните тук случаи на 100%.

Успех на всички обидени и огорчени от поведението на бившите или настоящи "врагове в леглото". :mrgreen:
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Общи дискусии