начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Въпрос от конституцията

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос от конституцията

Мнениеот hristinastamatova » 14 Мар 2013, 20:43

Здравейте,
Искам да ви попитам възможно ли е да се позовем на конституцията и да обявим партия за противоконституционна.
Например ако се съберат достатъчно подписи "(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция. "
и се подаде колективен иск или нещо подобно като се каже, че партията не е спазила своята предизборна платформа с което не е отговорила на долната алинея.
"3) Партиите съдействуват за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите. Редът за образуване и прекратяване на политически партии, както и условията за тяхната дейност се уреждат със закон. "
Значи след като партиите явно не представляват народа. Би трябвало да има лост с който народа да ги осъжда за лъжите и да може да ги заличава.
Ще се радвам ако коментирате въпроса ми.
hristinastamatova
Нов потребител

Re: Въпрос от конституцията

Мнениеот TheOldMan » 14 Мар 2013, 22:00

И като осъдите партията като правен субект - какво? Разпускат я (не е ясно по какъв начин ще стане) и те просто се пререгистрират под друго име. Защото спред същата конституция на гражданите е гарантирано правото да се сдружават.
А лоста го има - казва се "избори". По-големия лост "Протест" също върши работа.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот hristinastamatova » 14 Мар 2013, 22:09

като осъдим партията ако това въобще е възможно. тя няма да има право да участвува в избори. И на твърдия електорат ще му става все по-трудно да се ориентира за кой да гласува. А когата партията е в парламента би следвало част от държавните субсидии да се отрежат.
hristinastamatova
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 15 Мар 2013, 11:09

БКП -> БСП. Пресен пример - от около 25 години. Какво се промени?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот hristinastamatova » 15 Мар 2013, 13:07

Въпроса е дали има някакъв вариант да бъдат осъдени?
hristinastamatova
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 15 Мар 2013, 13:13

Единствената такваз "осъдена", е ОМО Илинден, ако помните.
ДПС-то го "оправдаха".
Това го "съди" Конституционният съд.
За подписки вариант няма.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот hristinastamatova » 15 Мар 2013, 13:20

А кой може да подаде иск или жалба до конституционния съд? Съжалявам, че съм толкова боса.
hristinastamatova
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 15 Мар 2013, 13:41

Пише го в чл. 150 от Конституцията, тук можете да я намерите и да прочетете. Вижте и чл. 149, ал. 1, т. 5.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот hristinastamatova » 15 Мар 2013, 14:40

Доколкото разбрах ако тръгнеш да съдиш някоя партия единстено Главния прокурор може да инициира дело.
Народното събрание се изключва. Министерски съвет и президента може и да станат ако тръгнеш срещу опозицията но едва ли. Касационния и административния съд доколкото разбирам са само в случай, че има несъответствие между законите и конституцията. И накрая остава само прокурора.
hristinastamatova
Нов потребител

Мнениеот necheva » 26 Мар 2013, 13:16

Здравейте! Съжалявам, ако не пиша в точната тема, но имам запитване по определен казус относно НПСС (национално представителство на студентските съвети).
Тъй като НПСС се води юридическо лице с нестопанска цел (ЮЛНЦ), а според закона - юридическите лица с нестопанска цел са сдружения и фондации. Нарушава ли Конституцията по глава първа, чл.12, (2) (Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии.) с участието си в тази дейност - http://dariknews.bg/izboritenanaroda ?
necheva
Нов потребител

Назад към Общи дискусии