начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Съкращение след майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съкращение след майчинство

Мнениеот chouchou » 05 Мар 2013, 12:16

Здравейте,

Работя на безсрочен трудов договор, като в момента съм по майчинство. Междувременно във фирмата се извършват структурни промени и се създават звена в провинцията.

Въпросът ми е дали след приключване отпуска по майчинство имам защита като майка на дете под 3 г?

Или работодателят би могъл да ме съкрати или премести длъжността ми извън населеното място, в което съм работила до този момент?!

Благодаря предварително
chouchou
Нов потребител

Re: Съкращение след майчинство

Мнениеот latinka » 09 Мар 2013, 17:39

1. Да, генерално имате закрила по чл. 333 от КТ в хипотезите на прекратяване на трудов договор, посочени в същия член. Има и възможности обаче работодателят да прекрати трудовия Ви договор, в които закрилата не се прилага.
2. Работодателят не може да промени длъжността Ви или харакрета на изпълняваната от Вас работа едностранно. Единственото което може да направи едностранно е да увеличи заплатата Ви и да промени работното Ви място в рамките на мястото Ви на работа. Мястото на работа е посочено в трудовия Ви договор.Например ако мястото Ви на работа е посочено само като град, работодателят Ви може да промени работното ви място в рамките на този град.
latinka
Младши потребител

Re: Съкращение след майчинство

Мнениеот batzeto » 25 Мар 2013, 21:10

Здравейте, колеги!

Тъй като не намирам отговор по конкретно зададен въпрос по-рано ще си позволя да го видоизменя в тази тема, надявам се на отговор от ваша страна.
А именно: Възможно ли е съкращението по време на майчинство при безсрочен ТД, (в 10-тия месец от майчинството), при прекратяване на дейността на фирмата? И какво следва да бъде обезщетението в такъв случай, защото работодателя предлага 2 месеца такова? Защитена ли е майката от закона по някакъв начин и какво следва да предприемем?
Благодаря предварително!
batzeto
Младши потребител

Назад към Трудово право