начало

Европрокуратурата прати на съд бизнесмен за опит за измама за 2 млн. евро в Конго Европрокуратурата прати на съд бизнесмен за опит за измама за 2 млн. евро в Конго

Обещетение при прекратяване на ТД от работодател

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обещетение при прекратяване на ТД от работодател

Мнениеот velchev70 » 04 Мар 2013, 11:57

Здравейте,
Търсих във форума , но не открих необходимата ми информация.
Предстои ми прекратяване на безсрочен ТД от страна на работодателя. В договора пише, "че работодателя може да прекрати ТД в срока на изпитание, който е три месеца. Ако това не се случи, договора се счита за безсрочен. Служителя дължи 3 месечно предизвестие за прекратяване на договора" (б.а. включително и след като той стане безсрочен)
Въпросът ми е: Колко месечно предизвестие ми дължи работодателя и съответно колко месечно обещетение, ако прекрати договора преди да изтече срока на предизвестие. В КТ е упоменато, че " Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните при сключване на трудовия договор не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца."
Как да тълкувам това "не са уговорили по-дълъг срок". Важи ли в моя случай или изрично трябва да е написано "служителя и работодателя" ?
Благодаря предварително!
velchev70
Нов потребител

Re: Обещетение при прекратяване на ТД от работодател

Мнениеот xaoc1973 » 04 Мар 2013, 13:59

Задавате неточно формулиран въпрос, поради непълнота на подадената от Вас информация.
ТД със срок на изпитване не е безсрочен ТД!
Дайте целия ТД тук, заедно със запетайките.
Иначе, по принцип, ТД със срок на изпитване в полза на работодателя може да се прекрати по всяко време преди изтичане на изпитателния срок от страна на работодателя, без да дължи обезщетение.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот velchev70 » 04 Мар 2013, 19:42

Извинявам се за неточното цитиране. Ето текста от Трудовия договор:
"1.По всяко време, до изтичане на срока на изпитване, работодателя може да прекрати трудовия договор без предизвестие. Служителя може да прекрати трудовия договор с три месечно предизвестие, но не повече от оставащия срок на договора.
2. Трудовият договор се счита за окончателно сключен, ако не бъде прекратен до изтичане на срока за изпитване."
/Към настоящия момент договора е безсрочен т.е. сключен е преди 2-3 години./
Въпросът ми е колко месечно предизвестие ми дължи работодателя, според написаното в ТД?
velchev70
Нов потребител

Мнениеот xaoc1973 » 04 Мар 2013, 20:25

Налице е безсрочен ТД. КТ:
"Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните при сключване на трудовия договор не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца."
КТ има предвид срок, уговорен в КТД или в ТД, или в ДСТД.
Не визирате такава уговорка, сл. срокът е един месец.
Отделен е въпросът доколко е законосъобразно прекратяването на ТД от страна на работодателя.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот velchev70 » 04 Мар 2013, 20:56

Благодаря за отговора! :)
velchev70
Нов потребител

Назад към Трудово право