начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

МОЛЯ ЗА КОМПЕТЕНТНИ МНЕНИЯ

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

МОЛЯ ЗА КОМПЕТЕНТНИ МНЕНИЯ

Мнениеот vilianna_ » 28 Фев 2013, 17:52

Моля всички от форума, които имат поглед как реално стоят нещата с реализацията по професията в България да изкажат компетентните си мнения и да ми помогнат в избора ми. В момента завършвам бакалавърска степен по специалност Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред-криминалистика. Молбата ми е за мнения коя от посочените магистратури по долу е най перспективна, като подчертавам, че нямам връзки и познати които да ме уредят на работа по нито една от специалностите. Моля без мнения от рода на "зависи на теб какво ти харесва". Обръщам се към форума защото тук сте много интелигентни, начетени и компетентни хора и знам че повечето от вас имат поглед върху системата. Ще се радвам и на мнения коя от изброените специалности бихте записали Вие и коя според Вас въобще не си струва. Благодаря Ви предварително, за отделеното време. Съжалявам за дългия пост.
Магистърска програма: Морско право и логистика на сигурността
Професионална квалификация: Магистър по Защита на националната сигурност – Морско право и логистика на сигурността
Профил на специалността: Магистърската програма е насочена към задоволяване на съвременните потребности от висококвалифицирани специалисти по морско право и логистика. Морската логистика е основна част от съвременната транспортна логистика, тъй като около 80 % от международния икономически обмен се осъществяват с морски транспорт. Този вид транспорт се регулира от множество и разнообразни международни актове от универсален, многостранен, регионален и двустранен характер. В пряка връзка с тази регламентация се намират и националните законодателства на държавите, участващи в процеса. В съвременните условия на търговско мореплаване постоянно нарастват специфичните транспортни рискове, при които с подчертана опасност се проявяват рисковете, свързани с измами и терористични действия. Интерес към тези проблеми проявяват лицата, ангажирани с операциите по морската търговия (международна покупко-продажба и транспорт), както и застрахователите предвид повишената каско и карго щетимост.
Магистърска програма: Митническо разузнаване и разследване
Професионална квалификация: магистър по защита на националната сигурност
Профил на специалността: Съвместната магистърска програма на ВСУ "Черноризец Храбър" и Академията на МВР е разкрита през учебната 2003/2004 г. Тя е предназначена за подготовка на магистри по разкриване и разследване на митнически нарушения и престъпления. Успешно завършилите тази специалност имат възможност за реализация в държавната администрация.
Целта е подготовка на висококвалифицирани кадри, които са способни да изготвят и организират използването на рискови профили в разкриването на митнически нарушения и престъпления. На основата на детайлно познаване на наказателното право, наказателния процес, криминалистиката и криминологията и като отчитат особеностите на технологията на митническия контрол, студентите ще изградят способност за работа с органите на МВР и Агенция "Митници" и правосъдната система за предотвратяването, разкриването и разследването на митническите нарушения и престъпления. Особено внимание при обучението се отделя на базовите учебни дисциплини: Митнически и валутен режим на Република България и Европейския съюз; Технология на митническия и валутния контрол; Митническо и финансово разузнаване; Криминологичен и наказателноправен анализ на митническите престъпления; Разследване на контрабандни и валутни престъпления; Съдебни експертизи.
Магистърска програма: Право на европейския съюз и сигурност
Професионална квалификация: магистър по защита на националната сигурност
Профил на специалността: Международната магистърска програма "Право на Европейския съюз и сигурност" се организира от ВСУ "Черноризец Храбър" съвместно с Киевския университет по право към Украинската академия на науките, Република Украйна.
Обучението цели формиране на знания относно действащото право на Европейския съюз. Задачи на специалния модул са: прецизно овладяване на понятиен апарат, усвояване на методика за правен анализ на първичното и вторично право и формиране на навици за прилагане на източниците на правото на ЕС. Студентите получават знания, които им позволяват своевременно да разкриват и оценяват рискове, опасности и заплахи, свързани с европейската сигурност, развиват способности за вземане на обосновани решения в сферата на сигурността в Европейския съюз. Във връзка с това предизвикателства представляват: динамичното развитие на европейското право, необходимостта от навременна адекватна нормотворческа реакция на национално равнище и избор на правилен правен инструмент с оглед на разходите за реализация на правните актове на ЕС.
Магистърска програма: Съдебни криминалистически експертизи
Професионална квалификация: магистър по противодействие на престъпността и опазване на обществения ред
Профил на специалността: Магистърската програма "СЪДЕБНИ КРИМИНАЛИСТИЧЕСКИ ЕКСПЕРТИЗИ" обединява в единна методология криминалистическите експертизи, които са включени в предмета на обучение. Програмата е първата в страната. Предназначена е да подготвя специалисти по съдебни експертизи в наказателния, гражданския, административния и арбитражния процес. Чрез своите специални знания в различни области на науката, техниката или изкуството, компетентните, добре подготвени в теоретичен и практически аспект вещи лица съдействат на органите на досъдебното производство и съда за разкриване на обективната истина при разглеждане на делата. В съответствие със съвременните условия на обществена неудовлетвореност от състоянието на съдебната система и на обективната необходимост от повишаване нивото на професионалната подготовка на вещите лица е създадена магистърска програма "СЪДЕБНИ КРИМИНАЛИСТИЧЕСКИ ЕКСПЕРТИЗИ". Целта на програмата е да се подготвят компетентни специалисти за извършване на криминалистически експертизи
Специалност: Право
Образователно-квалификационна степен: "магистър"
Професионална квалификация: юрист
Профил на специалността: По специалността "Право" се обучават юристи, които могат да работят във всички области на правото – в съдебната система (съд, прокуратура, следствие), адвокатурата, нотариата, съдебно-изпълнителните служби, в публичната администрация и местното самоуправление, в търговски организации, служби за международно сътрудничество и др. Учебният план е разработен на основата на българския и чуждестранния опит в подготовката на юристи и е съобразен с българското законодателство. Включени са три блока дисциплини: задължителни, избираеми и факултативни. Осигурено е придобиването на задължителния минимум от правни знания и възможността студентите да се ориентират към желаната от тях специализация. Учебните програми по съответните дисциплини, реализиращи учебния план при изучаването на теорията, законодателството и правоприлагането, са изградени на принципите на интердисциплинарния и сравнително-правния подход. По време на следването студентите провеждат практика в община, прокуратура и съд. След успешното полагане на държавните изпити придобиват правоспособност за упражняване на юридическа професия след предвидения в Закона за съдебната власт задължителен стаж и положен изпит в Министерството на правосъдието.
vilianna_
Нов потребител

Re: МОЛЯ ЗА КОМПЕТЕНТНИ МНЕНИЯ

Мнениеот borovinka » 28 Фев 2013, 18:02

Последното също ли се предлага като магистърска програма (2 или 3 години)?! :shock:
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот annato » 28 Фев 2013, 18:04

Не, разбира се. Нарича се магистърска програма, защото кандидатстването е с бакалавърска диплома и доста по-лесен кандидат-студентски изпит. Иначе си е 5 години, 3-те държавни изпита и т.н. Знаете, че юридическата професия е специално регулирана.
annato
Младши потребител

Мнениеот vilianna_ » 28 Фев 2013, 18:16

ДО borovinka. Правото се предлага като магистърска програма след ППООР- Криминалистика като се признават учебните дисциплини които се препокриват с правото а останалите които се различават се взимат в продължение на две години води се като продължаващо обучение излиза се с магистърска степен НО това важи само за завършили бакалавър по ППООР, ЗНС или в Симеоново. Просто се приравняват учебните планове тъй като 70 на 100 се препокриват дисциплините и се продължава обучението в специалност право като се вземат останалите 30. Надявам се да сте ме разбрали.
vilianna_
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 01 Мар 2013, 12:06

Разбрах ви, да. Благодаря за уточнението.
Не бих казала, че съм съгласна по този начин да се дава диплома за магистър по специалността "Право" по ред причини, които няма да изтъквам, защото не е за това темата. Освен това коя съм аз, че да давам акъл на университетите как да печатат едни дипломи и да събират едни такси от кандидат-магистри/магистрати/-те.

Щом последното съществува като вариант за вас, мисля, че е най-удачно да изберете него. С останалите избоени варианти за магистратури просто не съм достатъчно запозната, за да ви кажа каквото и да било. С програмата във ВСУ пък - още по-малко.

Успех!
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот bedsi » 14 Мар 2013, 14:54

Колеги, моля за мнения и препоръки, ако някой открие себеподобен в случая ми. Работя като юрисконсулт в търговско дружество, на трудов договор. Осъществявам процесуално представителство на дружеството. Имам вече доста спечелени дела и съответно присъдено юрисконсултско възнаграждение, започват вече да се събират сумите по изпълнителните дела, но ми отказват да ми ги изплатят, защото съм била на трудов договор и си остават в полза на дружеството, осчетоводяват си ги като приход, т.е обогатяват си се хората. Има ли вариант с допълнително споразумение към трудовия ми договор и съответно ако успея да се договоря с управителя да ми изплащат тези възнаграждения и съответно трябва ли да декларирам този доход и да плащам данък.

Благодарство на всички, които се отзоват!!!
bedsi
Младши потребител

Мнениеот devva » 19 Мар 2013, 17:59

А ти честно ли си мислеше, че ще ти ги изплатят????? И ако да, що?
devva
Потребител

Мнениеот rts » 19 Мар 2013, 18:39

Споразумение към ТД в посочения смисъл е отличен вариант, стига Работодателят да се съгласи. В такъв случай, допълнителните суми са си доход, върху който се дължат осигуровки и данък, но доколкото сте по ТД и работодателят има задължението да удържа и внася и дължимите от вас осигуровки и данъци - няма да подавате данъчна декларация (щом нямате доходи извън тези по ТД).
Отделно - за размисъл отдавна поставяме въпроса, че е необходима промяна в ГПК във връзка с "полагащите се" адвокатски възнаграждения на ю.к. - лично мое мнение е, че не следва да има такова присъждане за ненаправен разход и сума, неподлежаща на изплащане на ю.к. (неоснователно обогатяване на фирмата), а ако е направен - следва да се докаже и основанието, на което е сторен (въпросното споразумение към т.д. на ю.к.).
rts
Активен потребител

Мнениеот devva » 20 Мар 2013, 10:29

Въпросът е спорен наистина и все пак аз клоня към тезата, залегнала в закона. Иначе всяко ЮЛ щеше да си наема адвокати, без да се набутва за ежемесечни заплати на юрисконсулти. Което пък води неминуемо до необходимостта от вписване в колегиите, за да може да работим, което няма как да бъде оправдано...
devva
Потребител

Мнениеот bedsi » 25 Апр 2013, 11:49

И все пак, редно или нередно в ГПК чл.78 ал.8 е залегнало, че се присъжда адвокатско възнаграждение в полза на ЮЛ, ако те са били защитавани от юрисконсулт. Защо трябва ЮЛ да получи нещо като приход, което реално не е направило преди това като разход. Плюс това в длъжностната характеристика на юрисконсулта не е заложено процесуално представителство, т.е. това се явява допълнително извън задълженията ми, ако не цялата присъдена сума би следвало поне процент от нея да се изплаща на юрисконсулта, тъй като естествено е, че не може само да се печели, т.е ще има и дела, по които дружеството ще е осъдено да заплати разноски на ответната страна. В моят случай до момента поне няма такива, тъй като работя в дружество със 100% държавно участие, изрядни сме, не дължим нищо, а и няма работници, които до момента поне да са завели трудови дела. Занимавам се повече със заповедни производства и после изпълнителни дела и общо взето там юрисконсултските възнаграждения са си в кърпа вързани, с една дума изкаравам на ЮЛ допълнително парички, според мен не е редно да е така. Парадоксите в България нямат край. Ако се защитава от адвокат няма уговорки, печелиш, не печелиш плащат предварително, пък после да си ги събират от длъжника, ако могат и има какво да му вземат, а при мен събираемостта е почти 90% от заведените изпълнителни дела. Другия вариант да не се ядосвам е просто да не искам от съда присъждане на юрк.възнагр., а забравих да спомена че за събрани около 250 000лв. имам бонус от 200 лв хахах, които все още са само на думи, защото гл.счети вдига много врява, т.е. незнам дали и тях ще ми дадат или ще успее на убеди шефа, че си взимам една мизерна заплатка, за това което върша,смешна работа, направете си вие сметка за тези 250 000лв колко пари като приход са влезли в дружеството, присъдени за юрк. възнагр.
bedsi
Младши потребител

Мнениеот n6391 » 25 Апр 2013, 14:32

Юрисконсултът е на трудов договор - при сключването му е знаел какво възнаграждение ще получава месечно. Това, че успява да спечели делата в полза на дружеството - чудесно, Въпрос на допълнително споразумение е да му бъдат изплатени допълнителни суми. Само дето не ми се вЕрва :mrgreen: . По тази логика ако загуби дружеството - ЮК ли ще изплаща :?:
n6391
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 25 Апр 2013, 14:48

bedsi написа:И все пак, редно или нередно в ГПК чл.78 ал.8 е залегнало, че се присъжда адвокатско възнаграждение в полза на ЮЛ, ако те са били защитавани от юрисконсулт. Защо трябва ЮЛ да получи нещо като приход, което реално не е направило преди това като разход.
Това питам и аз, ама трябва да се постави питането пред онези 240 калпачета в НС
...... Другия вариант да не се ядосвам е просто да не искам от съда присъждане на юрк.възнагр., .....

Чудесно- нямате задължение по ДХ да извършвате проц. представителство, нямате доп. споразумение за него, не разбирам защо престирате труд по ангажимент, който не сте поела, респективно- ще направите едно добро на всички ваши ответници, ако не претендирате този размер.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ch3oh » 25 Апр 2013, 14:55

Парадоксите в България нямат край. Ако се защитава от адвокат няма уговорки, печелиш, не печелиш плащат предварително, пък после да си ги събират от длъжника, ако могат и има какво да му вземат, а при мен събираемостта е почти 90% от заведените изпълнителни дела.

Чуждата кокошка - патка се вижда!
Защо не пробвате да излезете на улицата и да изкарате 5лв.?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот n6391 » 25 Апр 2013, 15:21

Интересно ми би било ако бяхте юрисконсулт в дружество, което не може да се радва на подобна събираемост пак така ли бихте мислили? Иначе е чудесно, че вършите работата си съвестно и успешно :) . Приемете го от добрата му страна - трупате безценен опит, без да носите персонална отговорност :wink: .
n6391
Потребител

Мнениеот devva » 25 Апр 2013, 18:00

Напълно съм съгласна с колегата адвокат. Имали сте късмета да попаднете в дружество, което явно има голяма събираемост, но защо заради това трябва да печелите вие? Като подписвахте ТД не бяхте ли наясно, че ще получавате месечно възнаграждение, каквото сте уговорили, и толкова? Тези "клиенти" (разбирайте ответниците по вашите искове), да не си ги намерихте сама, че си искате печалбата от делата?

Освен това силно се съмнявам, че процесуалното представителство е извън длъжностната ви характеристика. Ако е така, доста лошо за този, който я е писал. Защо му е необходим юрисконсулт тогава на ЮЛ?

А и сама казвате, че юрисконсултските са фасулска работа, т.е. не се пънете толкова над тях. Тогава защо следва да получавате нещо допълнително, като именно това си работите за възнграждение? А може би искате да попълвате заявления по 410 по цял ден и да взимате по 10к на месец. Е, да, ама няма как да стане ;) За отговорността, дето ю.к. изобщо не я носят, изобщо да не споменавам.
devva
Потребител

Мнениеот bedsi » 10 Май 2013, 09:25

Извинете колега devva, това за отговорността е смешна работа, бихте ли ми обяснил, каква отговорност носи адвоката в едно заповедно, след това изпълнително производство, а си получава присъдения му хонорар, нали така? Не сме тук да се плюем един друг и да злобеем, ясно е че пропуск в закона има, и не напразно точно този въпрос е залегнал в проекто закон за юрисконсулта http://parliament.bg/bills/39/554-01-32.pdf.
А относно това да излезна на улицата да изкарам 5лв.,това е към ch3oh, за това не се ходи на училище още 5 години след завършване на средно образование, за там други умения трябват :roll: , ако ти си изкарваш така парите на улицата, ок, успех ти желая, а аз, за да не излизам на улицата да си изкарвам прехраната, учих доста и продължавам да уча :lol:
bedsi
Младши потребител

Мнениеот devva » 10 Май 2013, 09:51

bedsi написа:Извинете колега devva, това за отговорността е смешна работа, бихте ли ми обяснил, каква отговорност носи адвоката в едно заповедно, след това изпълнително производство, а си получава присъдения му хонорар, нали така?

Получава хонорар, защото не получава възнаграждение. Вие искате хем да получавате хонорар, хем някой да ви плаща възнаграждение за едно и също нещо. А адвокатът, за разлика от вас, сам си е намерил клиентелата и я има един-два хонорара на месец, я не! Това имаше предвид колегата като ви каза да излезете на улицата и да изкарате 5 лв., ама вие и това не сте разбрала.

За протокола - юрисконсулт съм, въпреки че мога да се впиша. Щото още не ми стиска да изляза "на улицата", ей за това си седя на възнаграждението и не претендирам за нещо, което не ми се следва.
devva
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 10 Май 2013, 16:55

bedsi написа:Не сме тук да се плюем един друг и да злобеем, ясно е че пропуск в закона има, и не напразно точно този въпрос е залегнал в проекто закон за юрисконсулта http://parliament.bg/bills/39/554-01-32.pdf.

Е, ха, наистина ли го вярвате?
Ако ми посочите чл.5 т.8, то тя е поредното нормативно излишество, което не казва нещо неуредено.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот Pause » 10 Май 2013, 17:56

Според мен по подруг начин стои въпросът по Чл.78 ал.8 ГПК.Ако действително са направени разходи за процесуално представителсто от юрисконсулт и са поискани тогава му се дължат иначе само заплата.
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Общи дискусии