начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

защо да си изберем професионален домоуправител

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: защо да си изберем професионален домоуправител

Мнениеот todorb2000 » 09 Май 2011, 19:04

До toni_sf,
При мен се очертава ремонт на покрива, и трябва да се събират средства. Решил съм да не давам средства без оферта за ремонта на покрива от лицензиран строител. Миналата година го сторих, и не се получи нищо т.е. некачествено изпълнение. Дори да го решат без мен т.е. в мое отсъствие по една или друга причина, ще искам план-сметка на ремонта. Иначе пари няма да дам.
Ти как мислиш?
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител

Мнениеот toni_sf » 10 Май 2011, 01:46

Аз не мисля да ти кажа а знам как се прави ,събират се оферти от няколко такива който предлагат такава услуга ,взимат се оферти от тях и се събира Управителният Ви съвет и разискват офертите. След което се свиква ОС на всички собственици и се поканват тези фирми на кастинг та всяка една пред всеки собственик да се изкаже и всеки сам да прецени плюсовете и минусите и после на ОС си гласувате към коя да се обърнете да извърши този ремонт.И другото всяка една от фирмите да Ви представи на ОС проект на договора с които се обвръзва с този ремонт , защото Вие като страна по договора можете да сложите клаузи които са във Ваш интерес.И в интерес на всеки собственик да се вземе такова решение не се прави на едно ОС а поне на две най малко това го казвам от опит независимо колко е спешен ремонта.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 10 Май 2011, 09:12

toni_sf написа:Аз не мисля да ти кажа а знам как се прави ,събират се оферти от няколко такива който предлагат такава услуга ,взимат се оферти от тях и се събира Управителният Ви съвет и разискват офертите. След което се свиква ОС на всички собственици и се поканват тези фирми на кастинг та всяка една пред всеки собственик да се изкаже и всеки сам да прецени плюсовете и минусите и после на ОС си гласувате към коя да се обърнете да извърши този ремонт.И другото всяка една от фирмите да Ви представи на ОС проект на договора с които се обвръзва с този ремонт , защото Вие като страна по договора можете да сложите клаузи които са във Ваш интерес.И в интерес на всеки собственик да се вземе такова решение не се прави на едно ОС а поне на две най малко това го казвам от опит независимо колко е спешен ремонта.

Да, с две думи се разбрахме, но има сива икономика в управлението на нашата етажна собственост, а аз искам на светло да се работи.
И аз мисля като Вас, даже разгледох пазарните цени на ремонтите, но основно е предоставянето на няколко оферти и т.н....
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
todorb2000
Потребител

Мнениеот toni_sf » 10 Май 2011, 09:30

Най лесният начин е когато разберете ,че ще има ОС поканете фирма която се занимава с тази дейност и която сте си харесал да присъства и тя и на място и тогава ако има сива икономика тя лъсва веднага и съм сигурен,че и другите съсобственици ще скочат срещу това управление на този когото са избрали :D А защо е трудно да Ви предоставят оферти тези фирми идват на оглед замерват си изчисляват си на място и по имейл или на ръка се получава оферта.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 23 Юни 2011, 03:15

:D За пореден път се убеждавам, че няма компетентни по ЗУЕС :D АЛО юристите научете го
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 23 Юни 2011, 22:36

toni_sf написа::D За пореден път се убеждавам, че няма компетентни по ЗУЕС :D АЛО юристите научете го

Нема, Тони, нема.. :D Нашият юрист върви по отъпканата пътека. Малцина са тези, които са новатори в подхода си към съдебната власт.
todorb2000
Потребител

Мнениеот trando58 » 24 Юни 2011, 04:08

" Малцина са тези, които са новатори в подхода си към съдебната власт."
Тодореееее! ти "чуваш"ли се какво пишеш. :mrgreen:
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Юни 2011, 11:51

:D Незнам дали пише небивалици ,ама аз вече се убедих ,че наистина трябва нов подход към тази инстанция и в рамките на закона човек да се обоснове пред съда както трябва и това забелязах,когато човек защитава свойте позиции е много по убедителен от един адвокат който го представлява.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 24 Юни 2011, 15:10

E,тука вече зависи от това какъв е човекът и какъв е адвоката :)
trando58
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 24 Юни 2011, 20:36

trando58 написа:" Малцина са тези, които са новатори в подхода си към съдебната власт."
Тодореееее! ти "чуваш"ли се какво пишеш. :mrgreen:

Чувам се, даже оглушях.. :D
Зная, какво пиша, и съм наясно с някои проблеми, ако не с всичките. Не подценявам никого.
todorb2000
Потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Юни 2011, 21:42

:D Освен да публикувам едно питане на ЛС"Тони, я да те запитам аз теб, че отдавна те се гледаме у форума.
:roll: и тоя звяр си е купил апартамент във Варна и се чуди как да не си плаща :D и да има право до едно положение по закона ,но как да обясниш ,че по закона, е длъжен да плаща
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот todorst » 03 Юли 2011, 11:20

до ТОНИ СФ, Моля посочи къде да ви изпратя информация за сградата, с оглед предварителна оферта, също и среща за уточняване и пр. наемане на професионален домоуправител По форума не е място за подробности.
todorst
Потребител

Мнениеот toni_sf » 05 Юли 2011, 12:32

На ЛС или на имейла toni_sf00@abv.bg.Стига да е в рамките където мога да покрия,че само да отварям офиси без покритие не си струва.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 14 Юли 2011, 22:24

do-todorst Нещо се бавиме или още е здраво валиден договора по чл 2 от ЗУЕС.А сега е и най удобното време да се направят огледи да се сметне действителноста какво е реалното и да се подаде реална оферта.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 10 Авг 2011, 08:10

С новите промени в ЗУЕС все по належащо става наемането на професионален домоуправител които да се грижи за ЕС и да поспре напъните на разни пропърти мениджмънти и фелисити управления на ЕС.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот todorb2000 » 05 Ное 2012, 14:57

Как да подходя?
Имаме самоуправство от собственици на близо 30 апартамента от 40 общо в етажната собственост. Собствениците от тези 30 апартамента са си заградили коридори от общите части с прегради от винкели с остъкления, като на два от етажите има преграждане с тухлена зидария.
todorb2000
Потребител

Мнениеот chadel » 05 Ное 2012, 16:57

Жалба до общината с копие до главния архитект и до началника на РДНСК. Не може обаче да е анонимна.
chadel
Потребител

Мнениеот korifey » 13 Яну 2013, 13:00

Така и не разбрах как да получа препис или копие от протокол на ОС, ако домоуправителят е недобросъвестен. Чл.16 (7) от ЗУЕС го задължава, но няма определен срок за това. Тоест, ако рече, след година ще ми го предостави или не. Междувременно не мога и правата си да потърся в съда, щото не знам какво пише в протокола и дали са спазени процедурите по ЗУЕС, та да се аргументирам. Та се чудя дали не може да се оспорят решенията на ОС в районния съд по презумпция, тоест без аргументи и да се изчака съдът да изиска по служебен път документацията. А може ли да се връчи искане за информация на домоуправителя с конкретен срок /1-2 седмици/ и ако не го спази да се заведе дело по чл.43 (2) ЗУЕС за отмяна на незаконосъобразен акт /в случая бездействие/ на домоуправителя? Ако има адвокати от Пловдив с опит в подобни дела, нямам нищо против платена консултация.
korifey
Младши потребител

Мнениеот todorb2000 » 27 Фев 2013, 04:35

При нашата етажна собственост/гр.Хасково, жк."Орфей", бл.11/ нещата са зле, от по-зле! Смени се управата на етажната собственост, но управителят/жена/ е предал документите на друго лице от етажната собственост, вместо да свика събрание, и да си подаде оставката.
Притежавам разписка от 4 януари, че са ми приели искане за копие на протокол, но нехаят!

Вашето мнение за излизане от положението!?
todorb2000
Потребител

Мнениеот rddamianov » 04 Мар 2013, 00:34

korifey написа:Така и не разбрах как да получа препис или копие от протокол на ОС, ако домоуправителят е недобросъвестен.
Чл.16 (7) от ЗУЕС го задължава, но няма определен срок за това. Тоест, ако рече, след година ще ми го предостави или не. Междувременно не мога и правата си да потърся в съда, щото не знам какво пише в протокола и дали са спазени процедурите по ЗУЕС, та да се аргументирам. Та се чудя дали не може да се оспорят решенията на ОС в районния съд по презумпция, тоест без аргументи и да се изчака съдът да изиска по служебен път документацията. А може ли да се връчи искане за информация на домоуправителя с конкретен срок /1-2 седмици/ и ако не го спази да се заведе дело по чл.43 (2) ЗУЕС за отмяна на незаконосъобразен акт /в случая бездействие/ на домоуправителя? Ако има адвокати от Пловдив с опит в подобни дела, нямам нищо против платена консултация.

Предполага се, че няма проблем да се даде копие от протокола, затова и няма срокове и т.н.
Предлагам да опишеш по-точно какъв е проблема (какво те притеснява в протокола) за да ти се даде мнение.

Ако е минал месец от ОС няма какво да оспорваш.

Чл. 40. (1) Всеки собственик може да иска отмяна на незаконосъобразно решение на общото събрание.
(2) Молбата се подава пред районния съд по местонахождението на етажната собственост в 30-дневен срок от оповестяването на решението по реда на чл. 16, ал. 7.
(3) Подаването на молбата не спира изпълнението на решението, освен ако съдът не постанови друго.
rddamianov
Нов потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Етажна собственост