начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Осъден работодател

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Осъден работодател

Мнениеот shoshka89 » 08 Фев 2013, 12:01

Здравейте,
Имам един въпрос, осъдих работодателя си по 3 точки:
Плащане на обещетение за шест месечен период , възтановяване на работа, и всички разноски по делото и адвокатския хонорар (както си е реда...).
Въпроса ми е следният, решението го получих на 23,01,2013г. В него пише, че имат право да обжалват страните в двуседмичен срок, който изтече?
Те до колкото разбрах не са се явявали на заседания , както и не обжалват и не ме канят да се върна на работа ( не че ще стане) . Ако не получават съдебните документи какво става? Кога да очаквам да си получа възнагражденията? Трябва ли да се обърна към ЧСИ? И ако получа всичко задължително ли е да върна сумите които съм получавала като о-ния от бюрото по труда?

Много Ви благодаря , хубав ден :wink:
shoshka89
Нов потребител

Re: Осъден работодател

Мнениеот m_angelov » 08 Фев 2013, 12:30

Когато работодателят изплати полагащото Ви се обезщетение по 225 КТ за оставане без работа поради незаконното уволнение, то в такъв случаи изплатеното обезщетение за безработица се явява неоснователно получено от Вас и подлежи на възстановяване - 54е КСО. С акта на съдебното реш. се приема, че Вие не сте уволнявана, тъй като същото е признато за незаконно и няма да имате статут на лице останало безработно. По принцип работодателят е длъжен да се съобрази със съдебното реш. и да го изпълни след влизането му в законна сила. Редът е той да ви изплати обезщетението :arrow: да уведоми НОИ за стореното, като представи и съдебното реш. :arrow: НОИ ви приканват на база изплатеното обезщетение да възстановите сумата от обезщетението за безработица, тъй като реално за този период сте получила парите си от работодателя.
Последна промяна m_angelov на 08 Фев 2013, 13:00, променена общо 1 път
m_angelov
Младши потребител

Мнениеот shoshka89 » 08 Фев 2013, 12:46

m_angelov написа:Когато работодателят изплати полагащото Ви се обезщетение по 225 КТ за оставане без работа поради незаконното уволнение, то в такъв случаи изплатеното обезщетение за безработица се явява неоснователно получено от Вас и подлежи на възстановяване - 54е КСО. С акта на съдебното реш. се приема, че Вие не сте уволнявана, тъй като същото е признато за незаконно и няма да имате статут на лице останало безработно лице. По принцип работодателят е длъжен да се съобрази със съдебното реш. и да го изпълни след влизането му в законна сила. Редът е той да ви изплати обезщетението :arrow: да уведоми НОИ за стореното, като представи и съдебното реш. :arrow: НОИ ви приканват на база изплатеното обезщетение да възстановите сумата от обезщетението за безработица, тъй като реално за този период сте получила парите си от работодателя.

Благодаря за изчерпателия отговор, ами ако не го изпълнят въпреки ,че е в сила без право на обжалване?
И това ,че евентуално не са го получили?
shoshka89
Нов потребител

Мнениеот m_angelov » 08 Фев 2013, 12:58

Това с връчванено може да се окаже проблем от една страна, но предполагам, че има как адекватно да им баде връчен препис от решението. Те все пак са ви работодатели, това в повечето случаи предполага, че са ЮЛ със седалище, адрес на управление и т.н. а и предполагам че най-вероятно в съдебния процес са имали и адвокат техен процесуален представител. Ако правилно подразбирам касае се за скорощно решение, така че проявете доза тарпение да си доидат нещата на място. Работодателят няма изгода да не ви изплати обезщетението /освен ако е неразумен и упорит/, защото това води до редица отежняващи положението му обстоятелства. В поста споменавате, че имате присъдени разноски и адвокатски хонорар, в такъв случай ако много се заплетат нещата винаги можете да се обарнете към адвоката си за предприемане на действия да си съберете парите. Но все пак изчакаите да видите как ще се развият нещата, за да неприбарзате с някои ходове.
m_angelov
Младши потребител

Мнениеот shoshka89 » 08 Фев 2013, 12:59

m_angelov написа:Това с връчванено може да се окаже проблем от една страна, но предполагам, че има как адекватно да им баде връчен препис от решението. Те все пак са ви работодатели, това в повечето случаи предполага, че са ЮЛ със седалище, адрес на управление и т.н. а и предполагам че най-вероятно в съдебния процес са имали и адвокат техен процесуален представител. Ако правилно подразбирам касае се за скорощно решение, така че проявете доза тарпение да си доидат нещата на място. Работодателят няма изгода да не ви изплати обезщетението /освен ако е неразумен и упорит/, защото това води до редица отежняващи положението му обстоятелства. В поста споменавате, че имате присъдени разноски и адвокатски хонорар, в такъв случай ако много се заплетат нещата винаги можете да се обарнете към адвоката си за предприемане на действия да си съберете парите. Но все пак изчакаите да видите как ще се развият нещата, за да неприбарзате с някои ходове.

Много благодаря :)
shoshka89
Нов потребител

Мнениеот xaoc1973 » 08 Фев 2013, 15:25

Парите са най-лесното в случая. Те се олихвяват с 10 пункта над ОЛП. Като прибавим и адвокатския хонорар за изпълнителното дело (който можете да поделите с адвоката си при желание) и парите за ЧСИ, сумата набъбва двойно, че и тройно. Затова често имате полза от забавяне на плащането.
По-важно е възстановяването с оглед на липсата на константна практика на ВКС за определяне на началния момент на 14-дневния срок, в който трябва да се явите на работа. Има решения, които приемат датата на вписване на решението (или влизането му в сила), а има решения, които приемат датата на получаване на уведомлението от съда.
Затова е добре редовно да отивате до съда и да следите дали решението е влязло в сила, веднага да си вземете уведомление и веднага да входирате при работодателя желанието си да работите. Това е! Другото е бял кахър.
Последна промяна xaoc1973 на 08 Фев 2013, 15:31, променена общо 1 път
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот shoshka89 » 09 Фев 2013, 02:06

xaoc1973 написа:Парите са най-лесното в случая. Те се олихвяват с 10 пункта над ОЛП. Като прибавим и адвокатския хонорар за изпълнителното дело (който можете да поделите с адвоката си при желание) и парите за ЧСИ, сумата набъбва двойно, че и тройно. Затова често имате полза от забавяне на плащането.
По-важно е възстановяването с оглед на липсата на константна практика на ВКС за определяне на началния момент на 14-дневния срок, в който трябва да се явите на работа. Има решения, които приемат датата на вписване на решението (или влизането му в сила), а има решения, които приемат датата на получаване на уведомлението от съда.
Затова е добре редовно да отивате до съда и да следите дали решението е влязло в сила, веднага да си вземете уведомление и веднага да входирате при работодателя желанието си да работите. Това е! Другото е бял кахър.

Благодаря много :) А ако не отида има ли последствия за мен, и какви :)?
shoshka89
Нов потребител

Мнениеот latinka » 09 Фев 2013, 23:47

да, има и се нарича чл. 325, ал. 1, т.2. от КТ: "... Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие:
...
2. когато уволнението на работника или служителя бъде признато за незаконно или бъде възстановен на предишната му работа от съда и същият не се яви да я заеме в срока по чл. 345, ал. 1;..." (двуседмичният срок, за който хаос1973 вече е обяснил)
latinka
Младши потребител

Мнениеот bradjasal » 17 Фев 2013, 12:40

Включвам се в темата със следния въпрос - ако след решение на първа инстанция по трите пункта на иска - отмяна на заповедта за дисциплинарно уволнение, изплащане на обезщетение за 6 месеца + всички лихви + хонорара на адвоката и възстановяване на работа, работодателят обжалва, но изплаща сумата (не съм получил жалбата им и нямам информация какво пише там). Означава ли това, че работодателят се е съгласил с един от пунктовете на иска, а именно този, който касае обезщетението, а не се съгласява с другите пунктове по иска - този за незаконно уволнение и за възстановяване на работа?
bradjasal
Младши потребител

Мнениеот latinka » 17 Фев 2013, 16:57

Съдът може да е постановил предварително изпълнение на решението и работодателят да е платил доброволно с цел избягване на допълнителни разходи по принудителното изпълнение. Във всички случаи фактът, че е заплатил присъденото обезщетение не означава, че работодателят е съгласен с решението и не може да го обжалва пред горна инстанция в неговата цялост, в това число и по отношение на присъденото обезщетение.
latinka
Младши потребител

Мнениеот bradjasal » 19 Фев 2013, 07:17

Благодаря за отговора на latinka! Вчера отидох лично в съда, за да проверя как стоят нещата "на място". Уви, ударих на камът. Лелката там рови, мрънка нещо, накрая ми каза, че преписката я няма, но не знае защо!!!! :mrgreen: уникално, но в бг стил...Нищо не ми остава освен да "подвия опашка" и да чакам...Не можах да разбера каква жалба е подал бившият ми работодател до втората инстанция и дали имам някакви други права след като обезщетението ми е платено до стотинка, но аз искам и да се върна на работа...не толкова защото искам да работя с тях и за тях, но просто за да се знае, че не може да се постъпва така с хората и да бъдеш ненаказан мръсник, та дори и в нашата безправова държава...
И въпросът ми е дали и кога мога да си подам молба да ми се издаде съобщение, че мога да заема отново предходната си позиция, като нямам информация какво е развитието по делото.
bradjasal
Младши потребител

Мнениеот latinka » 23 Фев 2013, 17:01

bradjasal написа:преписката я няма, но не знае защо
- няма начин да не знае защо... може делото да е на доклад при съдията (в следвствие на подадена вуззивна жалба например), да е архивирано (защото е влязло в сила)... представляваше ли Ви адвокат по това дело? обърнете се към него да извърши справка дали решенето на съда е обжалено от работодателя или е влязло в сила. ако е влязло в сила, съдът следва да Ви издаде документ и в 14 дневен срок да се върнете на работа (като заявите тази си готовност пред работодателя в писмен вид и се снабдите с доказателство, че работодатеят е получил това писмено ваше изявление - най-добре входящ номер от деловодството). От друга страна може съобщения да са изпращани и на адреса на адвоката Ви.
latinka
Младши потребител

Мнениеот bradjasal » 24 Фев 2013, 16:34

Много благодаря latinka. Наистина лелката в деловодството вдигаше рамене за втори път и ми каза, че не знае къде е преписката, тъй като при нея не било отбелязано...Тук съм без думи, тъй като 55 години живея в тази държава и нищо вече не може да ме изненада...Тази справка направих, тъй като адвокатът ми също не можа да ми даде повече информация и реших да попитам лично. Това, което разбрах е, че има въззивна жалба, но това, което искам да разбера, на практика остава "тайна" за мен, а фактите са следните:
- има жалба
- няма влязло в сила решение
- имам преведена до стотинка сумата по исковата ми молба, включително сумата за хонорара на адковата
- липса на преписка и никой не може да ми каже къде е и кога мога да се запозная с нея
- нямам информация какво се обжалва и кога мога да си подам молба в съда за издаване на документ, с който мога да се върна на работа

Latinka, ще съм изключително благодарна, ако ми дадеш съвет какво да направя - направо съм с вързани ръце. Отговорът на адвоката е - ще чакаме. Но толкова години все чакам за нещо и наистина не мога да си обясня как мога да разбера къде съм аз в това чакане...
Благодаря!
bradjasal
Младши потребител

Мнениеот n6391 » 24 Фев 2013, 16:47

Сега наистина ще почакате - трябва да получите, чрез адвоката си, жалбата и в законовоустановения срок да отговорите.
n6391
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 24 Фев 2013, 17:58

n6391 написа:Сега наистина ще почакате - трябва да получите, чрез адвоката си, жалбата и в законовоустановения срок да отговорите.

Това е вярно, както и останалото написано в темата, но се питам- кога магистратите, и деловодителите в съда, ще изпълняват норми от задължителен за тях характер?

Делото трябва да е в деловодството на разположение на страните, защото спорът явно е висящ ( след като има ВЖ), респективно този деловодител, който не може да отговори къде се намира цяло дело очевадно мястото му не е сред служителите на съда!
Не е имал знание човека да разбуни кошера, а го отсвирват с едното вдигане на рамене ( което не е извинително!).

Колегата няма какво да чака- да пуска молба до председателя на съда, респективно до административния секретар на съответния съд- има основание и за двете, в резултат на които бързо ще ви намерят делото и ще ви предоставят достъп до него.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот bradjasal » 27 Фев 2013, 13:19

много благодаря за съветите. не знам дали това да вдигаме патардия е полезен ход...
от друга страна това премятане с губене на време и пълна информационна тъмнина е също изнервящо...
По принцип има ли законоустановен срок, в който се дава становище на съдията по жалбата? И в какъв срок след нейното входиране трябва да получа копие от нея? Изобщо това със сроковете ми е супер неясно. И какво става, като съдията не си спази срока, а след това от страните се иска да го спазят?
bradjasal
Младши потребител

Мнениеот latinka » 28 Фев 2013, 23:30

разбирам Ви, но освен да висите на главата на деловодителката всек ден докато не "намери делото" нищо друго не може да се направи. щом има жалба и ако тя е редовна следва да получите копие от нея и в законоопределения срок да подадете отговор. Не изключвам варианта и делото да е загубено, което ми се е случвало, но все пак е рядко явление и се надявам това да не е Вашия случай. за деловодителката има два варианта - делото да е при нея и тя наистина да не може да го намери, в който случай я помолете да потърси; или делото да е на доклад при съдията. И в двата случая следва да има отбелязване в книгите, които са в деловодството какво се случва с това дело. Деловодителката преди да вдига рамене провери ли в книгите при нея къде е делото?
latinka
Младши потребител

Мнениеот bradjasal » 01 Мар 2013, 08:58

Здравейте latinka!
Отново благодаря за отговора. Вече съм в пълен шок - делото продължава да липсва.
Вече параноично мисля, че работодателят може и да е организирал "изчезване" на преписката и понеже ми е превел парите по обезщетението, така да си решава окончателно въпроса с възстановяването ми на работа.
Работодателят не е за подценяване и няма да се учудя, ако наистина е платил за такава "услуга" - изчезване на преписка...
Деловодителката гледа в монитора на компютъра и тогава на някакъв рафт и казва - "ами сигурно е на доклад..." Затова все пак питам дали това "доклад" е някакво разтегливо понятие, което често се използва в съда за мотаене или има някакъв законоустановен срок, в който протича този "доклад"?
И другият ми въпрос - има ли законоустановен срок аз да получа жалбата, която е входирана в края на м. декември и до този момент нито съм я получил, нито мога да я прочета?
bradjasal
Младши потребител

Мнениеот latinka » 01 Мар 2013, 18:05

законоустановен срок да получите жалбата няма, всичко зависи от бързината на съда/ деловодството. Нека адвоката Ви да намери и пита секретарката на съдията какво се случва (секретарките са на горните етажи, като на стаите където работят има табелки, указващи секретарките на кои състави са в съответната стая).
latinka
Младши потребител

Мнениеот todorka_80 » 21 Мар 2013, 15:46

Здравейте,пиша в тази тема,защото е сходна на моята.Аз спечелих на първа инстанция делото срещу бившия ми работодател- за обезщетение за три месеца,за възстановяване на работа и заплащане на адвокатските хонорари. Работодателят обжалва решението на съда,така че ще има втора инстанция. Въпросът ми е в тези 6 месеца,които трябва да ми бъдат платени,влиза ли и първият месец,в който получих от работодателя ми обезщетение по чл.225 за оставане без работа? Или започва да тече този срок след обезщетението по чл.225?Все пак за мен е важно да знам,защото от 1октомври съм без работа,ако броим срока от шест месеца-той изтича на 1.април,а ако не е-1.май. Знам,че има вратички от закона,според които работодателят може да бъде осъден и на повече от шест месеца. Някой знае ли как?Защото за моя работодател монополист, знам със сигурност,че ще обжалва докато може.Благодаря предварително за отговора.
todorka_80
Нов потребител

Следваща

Назад към Трудово право