- Дата и час: 12 Дек 2024, 20:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем с разделяне на имот
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Проблем с разделяне на имот
Здравейте!Имам нужда от помощ,че вече 3-та година не можем да си разделим имота.Баба ми наследи къща в Варненска област с.Кичево с дворно място.Искаме да разделим дворът на две равни части с проект за застрояване в едната част...а в другата част си има къща където живее баба ми.Проблемът е че предишният собственик е "разрешил" на съседите да ползват 100 квадрата от имота на баба ми и точни тези 100 квадрата бъркат цялата работа.Наехме фирма за изготвяне на проект..замериха..направиха проекта и го внесохме в община Аксаково.Стигнахме до фаза окончателен проект,но от общината отказват...внасяхме какви ли не проекти поне 5-6 проекта...главният архитект на община Аксаково предложи и един от вариантите който е част от имота на съседите да се обособи като частен път..но и така отказват проекта..Нямали лице на пътя..че те и с нашите 100 квадрата пак си нямат лице на пътя...Като внасяме проекта пращат и писмо на съседите,но те не го подписват и последва отказ от общината с аргумент,че съседите са заинтересована страна и не участват в разглеждането на проекта...Задънена улица и това е...вече 3-та година а не можем да си разделим собствения имот..Моля за помощ..Благодаря!Прикачам снимки...
http://postimage.org/image/8h2wp9lq1/
http://postimage.org/image/6zids3v6v/
http://postimage.org/image/u914fvwf9/
http://postimage.org/image/8h2wp9lq1/
http://postimage.org/image/6zids3v6v/
http://postimage.org/image/u914fvwf9/
- dryn4o
- Младши потребител
Re: Проблем с разделяне на имот
В kab.bg въпросът Ви беше разискван. За съжаление Няма начин да препратя аудиторията тук към тамошните разисквания, тъй като ръководството на КАБ изтри целия стар форум заедно с всички разисквани теми, така че каквото съм казал там няма да го повтарям тук.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Ами, намирате ги тези съседи, намирате си адвокат, и едновременно с регулацията се прави и промяната на кадастъра, от където ще дойдат данните за размери и площи. Ей тъй, в тази последователност адвокат съседите геодезическа фирма и архитект:arrow: проект за ПУП и проект за изменение на кадастъра делбата и уреждането на сметките по регулация.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
dryn4o написа:Здравейте!Имам нужда от помощ,че вече 3-та година не можем да си разделим имота.Баба ми наследи къща в Варненска област с.Кичево с дворно място.Искаме да разделим дворът на две равни части с проект за застрояване в едната част...а в другата част си има къща където живее баба ми.Проблемът е че предишният собственик е "разрешил" на съседите да ползват 100 квадрата от имота на баба ми и точни тези 100 квадрата бъркат цялата работа.Наехме фирма за изготвяне на проект..замериха..направиха проекта и го внесохме в община Аксаково.Стигнахме до фаза окончателен проект,но от общината отказват...внасяхме какви ли не проекти поне 5-6 проекта...главният архитект на община Аксаково предложи и един от вариантите който е част от имота на съседите да се обособи като частен път..но и така отказват проекта..Нямали лице на пътя..че те и с нашите 100 квадрата пак си нямат лице на пътя...Като внасяме проекта пращат и писмо на съседите,но те не го подписват и последва отказ от общината с аргумент,че съседите са заинтересована страна и не участват в разглеждането на проекта...Задънена улица и това е...вече 3-та година а не можем да си разделим собствения имот..Моля за помощ..Благодаря!Прикачам снимки...
Като Ви погледнах прикачените документи, ми стана ясно, че сте пропуснали един съществен момент - консултация и участие на адвокат в изготвянето на документите. Може и 10 проекта да Ви изготви съответният проектант и пак да са налице пороци в процедурата и да не се одобри исканото изменение. В случая са налице именно такива пороци, които не са своевременно отстранени!
- nk7702n
- Старши потребител
Съседите казват,че били намерили свидетели,че тези 100 квадрата били платени..не са съгласни да ни ги върнат..нямат никаква бележка,че са платени...На скицата или на нотариалният акт пише,че няма уредени сметки по регулацията...Не можем да обжалваме тези откази от аксаково.В момента нито съседите имат скица на имота си нито ние..
- dryn4o
- Младши потребител
dryn4o написа:Съседите казват,че били намерили свидетели,че тези 100 квадрата били платени..не са съгласни да ни ги върнат..нямат никаква бележка,че са платени...На скицата или на нотариалният акт пише,че няма уредени сметки по регулацията...Не можем да обжалваме тези откази от аксаково.В момента нито съседите имат скица на имота си нито ние..
Ф`ащате се за ушите и си търсите читав адвокат от около Аксаково.
-
Melly - Старши потребител
dryn4o батенка послушай Melly , но знай че "читавия" адвокат е този който знае дали, къде и пред кого да обжалва
, а "читавия" архитект, знае че не може за един и същ имот да се прилага §8(2) точки 2 и 3 ПР на ЗУТ едновременно. Обърнал ти бях внимание върху забележката от приложения ПУП. Спомняш ли си?тези откази от аксаково
-
dryn4o,
Трябва да изпълните танца ТАНГО - стъпките са две напред и една назад!
Казано на обикновен език, като първа стъпка трябва да минете през съдебна фаза и да установите собствеността си. Втора стъпка - делба, и чак тогава се връщате назад - изготвяне на проект, където ви трябва архитект, чиито действия по внасяне и одобряване на проекта трябва да се контролират от адвоката ви.
Всяка една от стъпките има своите съществени детайли, но не тук е мястото да бъдат обсъждани.
И един жокер за десерт - недопустимо е установяване на плащането за уреждане сметки по регулация със свидетелски показания.
Мисля, че достатъчно ви осветлих.
Казано на обикновен език, като първа стъпка трябва да минете през съдебна фаза и да установите собствеността си. Втора стъпка - делба, и чак тогава се връщате назад - изготвяне на проект, където ви трябва архитект, чиито действия по внасяне и одобряване на проекта трябва да се контролират от адвоката ви.
Всяка една от стъпките има своите съществени детайли, но не тук е мястото да бъдат обсъждани.
И един жокер за десерт - недопустимо е установяване на плащането за уреждане сметки по регулация със свидетелски показания.
Мисля, че достатъчно ви осветлих.
-
Melly написа:dryn4o,
Казано на обикновен език, като първа стъпка трябва да минете през съдебна фаза и да установите собствеността си. Втора стъпка - делба, ...........................................................
Само за протокола!
По какво от оскъдните постове и приложените документи и графики, се разбира че става въпрос за установяване на спорна собственост и делба?
-
julyanvonemona написа:Melly написа:dryn4o,
Казано на обикновен език, като първа стъпка трябва да минете през съдебна фаза и да установите собствеността си. Втора стъпка - делба, ...........................................................
Само за протокола!
По какво от оскъдните постове и приложените документи и графики, се разбира че става въпрос за установяване на спорна собственост и делба?
...преди да започнете да мислите върху задачата, прочетете минимум 3 пъти условието й. ...
Та... Чети, Емонски, чети
-
.....
Но, да се върна на препоръката, която отправих към теб, а именно по повод поста ти.
Отговорът на въпроса ти се съдържа в условието на казуса!
Но, да се върна на препоръката, която отправих към теб, а именно по повод поста ти.
Отговорът на въпроса ти се съдържа в условието на казуса!
-
не е индиция за започнат или предстоящ делбен процес , а едностранно и най- вероятно неправилно разбиране за това което се случва. В същото това едностранно събщение а и в общинарските писъмца с подобни записи има съобщено и друго което прави равновероятно и нещо съвсем отделно....вече 3-та година не можем да си разделим имота...
...
-
-
dryn4o написа:Здравейте!Имам нужда от помощ,че вече 3-та година не можем да си разделим имота.
Не е така, уважаеми. Трета година не можете да си приведете имота в съответствие с документите за собственост, на което имате право ex lege. Не да го делите - това ще дойде после.
dryn4o написа:Баба ми наследи къща в Варненска област с.Кичево с дворно място.Искаме да разделим дворът на две равни части с проект за застрояване в едната част...а в другата част си има къща където живее баба ми.Проблемът е че предишният собственик е "разрешил" на съседите да ползват 100 квадрата от имота на баба ми и точни тези 100 квадрата бъркат цялата работа.
Не, не е това проблемът. Кой какво е "разрешил", по начин така, щото да не останат документни следи - това не е от особено значение. А и да е от значение (предвид евентуално владение, противопоставимо на правото Ви на собственост) - решението не е от компетенциите на общината, както Ви казаха разни хора тук, а и моя милост в несъществуващия вече професионален форум на архитектите.
dryn4o написа:Наехме фирма за изготвяне на проект..замериха..направиха проекта и го внесохме в община Аксаково.Стигнахме до фаза окончателен проект,но от общината отказват...внасяхме какви ли не проекти поне 5-6 проекта...главният архитект на община Аксаково предложи и един от вариантите който е част от имота на съседите да се обособи като частен път..но и така отказват проекта..
Ще го откажат, разбира се. В оня, несъществуващия вече форум, Ви беше обяснено каква точно манджа с грозде е сътворила наетата от Вас фирма. Бяха Ви дадени съвети и как да излезете от това неприятно за Вас положение.
dryn4o написа:Нямали лице на пътя..че те и с нашите 100 квадрата пак си нямат лице на пътя...
Това дали някой има, или няма, лице на пътя - в тясно, ама много тясно специалната хипотеза на §8 (2), т. 3 - е абсолютно без значение. В закона такава загриженост за добруването на ближния просто липсва.
dryn4o написа:Като внасяме проекта пращат и писмо на съседите,но те не го подписват и последва отказ от общината с аргумент,че съседите са заинтересована страна и не участват в разглеждането на проекта...
Ако това, което пишете по-горе, е вярно (а аз вярвам в доброто у човека - по дефиниция) - това означава, че тук ни спестявате информация, която може би е от съществено значение за обективна преценка. Съдейки по документите, които показвате - съседите Ви може и да са уведомявани, устно, или на приятелски начала, но не и по предвидения в закона ред. Просто още не сте стигнали дотам - общината не ще да преглътне манджата с грозде, и това си е!
dryn4o написа:Задънена улица и това е...вече 3-та година а не можем да си разделим собствения имот..Моля за помощ..Благодаря!Прикачам снимки...
Не е задънена улица - пътят, по който сте тръгнал(а) въобще не е улица. По-скоро едно безкрайно поле, засадено с марули.
-
vdggbg - Активен потребител
vdggbg, защо обясняваш нещата по същество?! Тук никой - включително и задалият въпроса- не се интересува от това. Преследва се внушение за безизходица! И един съвет от мен:
е типичен пример в това отношение.
Припомни си "homo homini lupus est", а на този фон и правилата за ловене на риби в мътна вода. В това отношение иначе принципно правилно посоченият път от Melly, а именно:(а аз вярвам в доброто у човека - по дефиниция)
Всяка една от стъпките има своите съществени детайли, но не тук е мястото да бъдат обсъждани.....(а защо)
е типичен пример в това отношение.
-
julyanvonemona написа:........
Всяка една от стъпките има своите съществени детайли, но не тук е мястото да бъдат обсъждани.....(а защо)
Защото този форум не е училище за мързеливи умове... като ... Не съм задължена да обосновавам мнението си и да соча относими към поставения в дадена тема въпрос норми от действащото законодателство. Въпрос на личен избор. Когато искам - посочвам норми, когато не искам - не посочвам норми.
С казаното се надявам да съм изчерпала по същество поставения по-горе въпрос "ЗАЩО ?".
-
Melly написа:...................................
Защото този форум не е училище за мързеливи умове... като ... Не съм задължена да обосновавам мнението си и..........
С казаното се надявам да съм изчерпала по същество поставения по-горе въпрос "ЗАЩО ?".
Melly!Да изчерпала си го, но ти предлагам:
Напиши нещо като своеобразен катехизис за това кое какво е в този форум. Кога кой и как следва да излага мисли и разбира се намери начин да стабилизираш правилото че единствено ти имаш право да казваш.
Въпрос на личен избор. Когато искам - посочвам норми, когато не искам - не посочвам норми.
За "мързеливите умове", само така ще има ред!
-
Емонски, предложението ти не се приема.
Дълго е да обяснявам защо не се приема. Тук в този форум не му е мястото.
Дълго е да обяснявам защо не се приема. Тук в този форум не му е мястото.
-
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|