начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Казус, записване на трудовата борса: задължително ли е ?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус, записване на трудовата борса: задължително ли е ?

Мнениеот burlaka » 19 Фев 2013, 02:08

Здравейте! Пред интересен казус съм поставен.
Напускам работа по мое желание ( доброволно ). По закон имам право на минимална борса 4 месеца.
Въпросът ми е: Задължително ли е абсолютно веднага да се записвам на трудовата борса, т.е.
Искам след като напусна работа да пробвам за 2 месеца в чужбина да си намеря работа. Съответно ако се запиша на борсата няма как да присъствам за подпис ежемесечно, въпреки, че разбрах има възможност с Електронен Подпис. Искам след 1 март да замина за 2-3 месеца в чужбина имам идея и възможност при приятели да пробвам да намеря работа, НО ако не стане, има ли възможнст като се прибера да се запиша на борсата и тези 4 месеца да си ги ползвам или като цяло ще имам ли право на борса въобще.
През последните 11 години съм работил без прекъсване в един и съща фирма с непрекъснати нито веднъж осигуровки.
burlaka
Нов потребител

Re: Казус, записване на трудовата борса: задължително ли е ?

Мнениеот TheOldMan » 19 Фев 2013, 02:20

Щом имаш пари за самолетен билет, явно не си опрял до социалните помощи. Смисъла на подписа е това - да те разкарат така, че ако си на работа да те уволнят щото отсъстваш.
А сега сериозно - мисля че можеш да се запишеш и по-късно в бюрото по труда, но няма да получиш парите за "изпуснатото" време. Презумпцията е че щом си имал нещо по-важно от това да се редиш на безкрайните опашки, значи тия мизерни пари не са основното за теб.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот burlaka » 19 Фев 2013, 15:30

Днес от НОИ ми казаха, че мога да имам прекъсване до 6 месеца ... без да губя право на борса. Но времето за което аз не съм се записал на борсата да речем 3те месеца в които няма да ме има .. ще ми влязат за базата изчисление на полагащото се "обещетение" така да го нарека. Т.е те взимали 24 месеца назад за база на изчисляването и съответно 21 месеца на пълната ми заплата която съм получавал от фирмата + 3 месеца на минимална заплата 310 лв. В случея от първия ми въпрос това е Все тая. Но ако след 3те месеца сменя члена на освобождаване, тогава ще ми се полагат повече месеци и от ( по мои сметки и закона който чета) 9 месеца 6 ще са на пълна заплата от база, а останилите 3 на минимална работна заплата ... при изплащането на борсата ..

Още нещо ако сменя члена за освобождаване сега от 1ви март ... и се запиша на борсата .... 1 месец ходя на подпис а следващите два поради някакви обстоятелства отсъствам от странта ( на гости в чужбина в рамките на 2 месеца ) разбрах че може да се използва Електронен Подпис. Как да разбера законо мога ли да съм на борсата тези два месеца да отсъствам и съответно да използвам Електрония ми подпис който притежавам и с него да се разпиша за тези 2 месеца а после пак редовно ще си ходя на място ... :?
burlaka
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 20 Фев 2013, 15:02

Недейте да подвеждате човека.

burlaka, имаш законов срок, в който трябва да се регистрираш в бюрото по труда и той е 7-дневен след прекратяване на трудовото правоотношение.

При регистрация след този срок, губиш правото на обезщетение, независимо от прослуженото време преди това.
Ходенето и подписването при тях е след регистрацията, която трябва да стане до 7-мия ден след прекратяване на трудовия ти договор.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот todorka_80 » 21 Мар 2013, 15:54

Здравейте,моят съвет е да не се записвате веднага на борсата.Ако си платите на някой работодател да ви води на работа един месец,и след това да ви съкрати по член ,който ви дава възможност за пълна борса.Може да е например намален обем на работа и т.н.Можете да се възползвате от пълна борса.Дано съм ви била полезна и да не късен моя отговор.
todorka_80
Нов потребител

Назад към Трудово право