начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Резерват-правен казус

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Резерват-правен казус

Мнениеот tsavkov » 19 Фев 2013, 13:49

Здравейте!
Преподавател съм в Лесотехническия университет и нямам много тангенти с правото! Възникна един въпрос около обявяването на първата защитена територия в България - става дума за резерват Силкосия, който според литературни данни е обявяне с Постановление 8485/29.06.1933 г. В държавен вестник аз не успях да намеря това постановление...Как да се ориентирам в кой брой държавен вестник е публикувано? И следват ли последователно номерата на постановленията? Благодаря предварително и се извинявам за лаически поставения въпрос!
tsavkov
Нов потребител

Re: Резерват-правен казус

Мнениеот bird_of_paradise » 19 Фев 2013, 22:18

Имам подозрения литературните ви източници да не са съвсем коректни в номерата, защото в закона за защитените територии пише, че резервата е обявен с две поредни заповеди и едно ПМС, както следва:
1. Силкосия, с. Кости
Заповед № 1046/ 23.VII.1931г.
Заповед № 8455/ 29.IV.1933г.
ПМС 13188/ 20.IХ.1934г.

Когато прочетох за с. Кости се сетих, че имах познат юрисконсулт, който обслужваше местното ДГС ( вече е в друг географски регион) и в този ред на мисли предлагам първо да питате там( все ще имате някой студент, който работи в него :) ) - да ви направят фотокопие на посочените писмени доказателства, ако ги имат, макар да съм скептична, заради годината на самите актове и/или да ви насочат от къде бихте могли да го изискате.
Бихте могъл да опитате и тук - http://www.archives.government.bg/10-%D ... 0%BA%D1%82 понякога може да ви изненадат с резултатите.
Както и в централната библиотека в столицата.
:roll: за повече не се сещам в момента, но всеки е свободен да допълни.

Колкото и да не ми се иска ще призная, че в МЗХ цари такава анархия, че абсолютно нищо не биха могли да ви дадат от там, но все пак- не пропускайте и тази възможност.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Re: Резерват-правен казус

Мнениеот tsavkov » 19 Фев 2013, 22:26

Привет! Първият документ (не е заповед, а Постановление....) гледал съм го в Държавен вестник, но в него съгласно тогава действащия закон за горите (1925 г.) чл. 20 се определя Държавната гора "Горна Еленица-Силкосия" като "предмет на горското стопанство". Освен това номера на постановлението е "10346", грешката е в другите, цитирали са грешно и се е систематизирала грешката...втория документ не успях да намеря, защото при мен имаше източник от тогавашно Министерство на земеделието и държавни имоти и там фигурираше пак Постановление, но 8485 от 29.06.1933....за третия документ - не знам. Благодаря ще опитам да поровя още!
tsavkov
Нов потребител

Назад към Общи дискусии