Здравейте, много Ви моля да ми помогнете. Въпросът ми е какъв е срока за издаване на съдебно решение и съществува ли практика за подаване на жалба към председателя на съда във връзка с липсата на решение близо 3 месеца след датата, определена за издаването му. Става въпрос за трудово-правно дело с последно заседание през м. ноември и с определена дата за издаване на съдебно решение м. декември, но към момента липсва такова.
Ще бъда благодарна за всеки отговор. Благодаря предварително!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 17:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
срок за издаване на съдебно решение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: срок за издаване на съдебно решение
neli_28 написа:Здравейте, много Ви моля да ми помогнете. Въпросът ми е какъв е срока за издаване на съдебно решение и съществува ли практика за подаване на жалба към председателя на съда във връзка с липсата на решение близо 3 месеца след датата, определена за издаването му. Става въпрос за трудово-правно дело с последно заседание през м. ноември и с определена дата за издаване на съдебно решение м. декември, но към момента липсва такова.
Ще бъда благодарна за всеки отговор. Благодаря предварително!
Погрешно смятате че липсва произнесено решение до този момент. Напразно чакате да бъдете уведомена с нарочно съобщение от съда с приложен препис от решението.
Отивате в съда, искате от деловодителката на състава, който е гледал делото да ви посочи "срочната книга", прелиствате страниците й (те са разграфени) докато стигнете датата на последното ви съдебно заседание. Търсите графата с отбелзване на вашето дело - номер, страни. На дясната страница по хоризонтален ред има залепени листчета, които в ситен шрифт възпроизвеждат диспозитива на съдебния акт. След това искате от деловодителката да потърси делото и да ви даде препис от решението по разгледания трудово-правен спор.
Опасявам се, че сте пропуснали безвъзвратно сроковете за обжалване в случай, че решението е неблагоприятно за вас.
Късмет!
-
Melly - Старши потребител
Срокът за обжалване започва да тече от следващия ден от датата на ВРЪЧВАНЕ на Решението от първоинстанционния съд на страните по делото. (чл.259 ал.1 от ГПК)
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа::roll: Срокът за обжалване започва да тече от следващия ден от датата на ВРЪЧВАНЕ на Решението от първоинстанционния съд на страните по делото. (чл.259 ал.1 от ГПК)
Случайно през "умницата"ти да е минавала мисълта, че производството пред РС се е развило по реда на чл.310 ГКП, а?
Става въпрос за трудово-правно дело с последно заседание през м. ноември и с определена дата за издаване на съдебно решение м. декември, но към момента липсва такова.
Щото моят опит сочи, че подавайки ИМ в канцеларията на съда на минутката, още преди да й отбележат вх. №... поставят червен правоъгълен печат "БЪРЗО ПРОИЗВОДСТВО" и въобще не ме питат по този ред ли искам да бъде разгледан спора или по общия исков ред.
От начина по който е поставен въпроса личи, че питащата не е ползвала услугите на адвокат.
-
Melly - Старши потребител
Много се извинявам ако съм подвела някого с въпроса си, разбира се че съм използвала услугите на адвокат, просто в момента не е в БГ, а и исках да видя мнения по въпроса. След като прочетах мненията до момента..поправете ме ако греша..но всички тези проверки в съдебните книжа, би следвало той да си ги прави регулярно...предполагам.. Смятате ли че е нужно да ходя да проверявам и аз? Да разбирам ли, че смятате за невъзможно подобно закъснение на решението? Ако все пак липсва решение до момента, смятате ли че е разумно да се жаля до председателя на съда?
След като зададох всички тези въпроси си мисля, не е ли редно адвоката да ме е осведомил за всички възможности, а не просто да ме призовава да чакам търпеливо...
След като зададох всички тези въпроси си мисля, не е ли редно адвоката да ме е осведомил за всички възможности, а не просто да ме призовава да чакам търпеливо...
- neli_28
- Нов потребител
neli_28 написа:Много се извинявам ако съм подвела някого с въпроса си, разбира се че съм използвала услугите на адвокат, просто в момента не е в БГ, а и исках да видя мнения по въпроса. След като прочетах мненията до момента..поправете ме ако греша..но всички тези проверки в съдебните книжа, би следвало той да си ги прави регулярно...предполагам.. Смятате ли че е нужно да ходя да проверявам и аз? Да разбирам ли, че смятате за невъзможно подобно закъснение на решението? Ако все пак липсва решение до момента, смятате ли че е разумно да се жаля до председателя на съда?
Току що успях да се свържа с адвоката си по скайп и ме информира, че в края на миналата седмица е проверил в РС и все още нямам решение. На въпроса ми не би ли следвало да подадем жалба до председателя на съда във връзка със закъснението ми бе отговорено, че аз съм в правото си да се жаля, но тъй като е в мой ущърб подобна жалба той няма да я подаде..аз ако искам да си я подам! За пръв път се сблъсквам с абсурда "Българска правораздавателна система" и се чудя...колко време трябва да чака човек и не би ли следвало да си търси правата? Скоро ще стане година откакто е подадена исковата молба...така ли се движат нещата в съда? Нормално ли е? Може би тук е момента да спомена, че делото не е никак казусно, т.е. административното наказание е наложено без каквото и да било правно основание (мнението е на различни юристи). Много ви моля да ми дадедете съвет!
- neli_28
- Нов потребител
Доколкото предположението на Мели, че делото се гледа по реда на чл.310 от ГПК (бързо производство) то написаното от нея е вярно - срокът за обжалване тече от датата на постановяване на Решението (чл.315, ал.2 от ГПК).
Според мен обаче не става въпрос за "бързо производство", а за дело по общия исков ред, при който за обжалването се прилага цитирания чл.259, ал.1 от ГПК.
Тъй като все още няма постановено решение, имате право на "Молба за определяне срок при бавност" по чл.255 от ГПК. Молбата се подава чрез същия съд до горестоящия съд, който определя срок в който долустоящия съд следва да извърши съответното действие, в случая - да постанови решение.
Според мен обаче не става въпрос за "бързо производство", а за дело по общия исков ред, при който за обжалването се прилага цитирания чл.259, ал.1 от ГПК.
Тъй като все още няма постановено решение, имате право на "Молба за определяне срок при бавност" по чл.255 от ГПК. Молбата се подава чрез същия съд до горестоящия съд, който определя срок в който долустоящия съд следва да извърши съответното действие, в случая - да постанови решение.
- neutralen
- Активен потребител
Eх, Нели, Нели, и аз бързам, без да чета подробно и виждам:
И си викам: абе не е ли нещо по ЗАНН? Пък то било трудово-правно. Извинете за невниманието
Впрочем, аз съм чакал подобно решение, е, по стария ГПК, девет месеца след последното заседание, така че нищо не може да ме учуди. Ама ако Ви писне, все пак можете да помислите да напишете нещичко за бавност. Една колежка така пусна молба (бавеха едно призоваване), като резултатът беше съобщение: "действието е извършено, страната да заяви дали поддържа молбата за бавност"
neli_28 написа:...Може би тук е момента да спомена, че делото не е никак казусно, т.е. административното наказание е наложено без каквото и да било правно основание (мнението е на различни юристи)
И си викам: абе не е ли нещо по ЗАНН? Пък то било трудово-правно. Извинете за невниманието
Впрочем, аз съм чакал подобно решение, е, по стария ГПК, девет месеца след последното заседание, така че нищо не може да ме учуди. Ама ако Ви писне, все пак можете да помислите да напишете нещичко за бавност. Една колежка така пусна молба (бавеха едно призоваване), като резултатът беше съобщение: "действието е извършено, страната да заяви дали поддържа молбата за бавност"
Последна промяна ykovachev на 18 Фев 2013, 18:31, променена общо 1 път
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
Да си призная, никога не бях се сещал, че делата могат да не бъдат никак казусни...
Моля, този пост да не се тълкува по никакъв начин като подигравка с питащата, която борави с чужда терминология, и която по никакъв начин не е длъжна да владее. Просто ми хареса определението.
Моля, този пост да не се тълкува по никакъв начин като подигравка с питащата, която борави с чужда терминология, и която по никакъв начин не е длъжна да владее. Просто ми хареса определението.
- ch3oh
- Активен потребител
Съжалявам ако съм прозвучала смешно с израза "никак казусно дело", но идеята ми беше, че не е имало свидетели и т.н., т.е. делото е било само с 1 заседание, а чакам вече почти година. Разбира се, че не съм наясно с терминологията - очевидно не съм юрист Благодаря за всички отговори до момента! А смятате ли, че подаването на молба по чл. 255 от ГПК би оказало влиание на решението на съдията, т.е. да го приеме като наглост от моя страна? Вие бихте ли подали такава молба или бихте чакали? Делото ми е "за признаване на уволнението за незаконно и неговата отмяна, за възстановяване на предишната работа, за обезщетение за времето, през което работникът е останал без работа поради уволнението", т.е. цитираните в чл. 310, ал. 1, т. 1от ГПК искове, така че би следвало да е по т.н. "бърза процедура", но не съм наясно дали всички такива дела се разглеждат по тази процедура..и в момента си мисля ако наистина делото ми е по чл. 310 по ГПК..кое по-точно е "бързото" в тази "бърза процедура"..
- neli_28
- Нов потребител
Може, да проверите и в електронният регистър на съда по Чл.235 ал.5 ГПК.
-
Pause - Активен потребител
Незнам дали е нормално,но аз вече 2 месец чакам решение.От любов към спорта, всеки ден ходя до съда,но уви няма.Незнам какво е това бързо производство,година и девет месеца се точи това мое дело,а при последното заседание на 19.12.2012 съдията каза:"Чакайте решение на 15.01.2013 след 16.30".Каквото и да значи това.
- lorecita
- Младши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|