начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Спор за родителски права

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Спор за родителски права

Мнениеот atia_atia » 12 Фев 2013, 11:45

Здравейте,
Моля за съвет по един малко заплетен казус:
Със съпруга ми сме разведени от 2007 год., имаме син на 8 год. и родителските права са ми присъдени на мен. В момента бившият ми съпруг води дело за родителски права, защото счита, че е по-способния родител. На първо заседание делото беше отложено. Това, което ме притеснява обаче е, че на делото бившият ми съпруг доведе като свой свидетел класната ръководителка на сина ми. Моят въпрос е: Не е ли спора за родителските права частен спор между него и мен и има ли право класната и в нейно лице училището да взема страна и отношение по този въпрос, без това да е искано от съда, а като свидетел на едната страна. И ако притесненията ми са основателни към кого да се обърна (освен към адвоката ми), защото според мен това е недопустимо.

Благодаря!
atia_atia
Нов потребител

Re: Спор за родителски права

Мнениеот punisher » 12 Фев 2013, 11:56

А какво Ви каза адвокатът ви по този
atia_atia написа:малко заплетен казус
?
punisher
Потребител

Мнениеот atia_atia » 12 Фев 2013, 12:10

Адвокатката ми каза,че не се е сблъсквала с такъв казус. Затова пиша тук.
atia_atia
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 12 Фев 2013, 12:17

Спорът на кого да се възложи упражняването на родителските права се решава като се преценят през призмата на интереса на детето възпитателските качества на родителите, полаганите до момента на спора грижи и отношение към децата, желание на родителите, привързаност на децата към родителите,пол и възраст, възможност за помощ от трети лица-близки на родителите, социално обкръжение, материални възможности, мнение на детето(ако е достигнало определена възраст) и т.н.
Класната няма да даде показания кой е "по-способния родител", а сведения за факти и обстоятелства най-общо за осветляване на някои от горните критерии, който ще се преценяват от съда въз основа на закона.Дали са достоверни или не и как ще се тълкуват фактите е въпрос на конкретна преценка.Всяка страна по гражданскоправен спор има право да иска да се призове или да доведе свидетел, който да даде показания за относими към спора доказателства с изключение, когато страната иска установяване на обстоятелства, за които закона забранява да се доказват със свидетелски показания съгласно чл.164 ал.1 ГПК.
В случая не се отнася до хипотеза обхваната от горната норма.
Свидетелските показания за допустими.
Свидетелят е длъжен да казва само истината под страх от наказателна отговорност.Свидетелят дава сведения само за факти.Не се вземат в предвид оценки, който свидетелят сам е направил въз основа на тези факти.Оценката се прави от съда като прецени поотделно и в съвкупност всички събрани по делото доказателства.
Например факт е -Детето има слаб успех , а оценка е на какво се дължи това.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот punisher » 12 Фев 2013, 12:37

atia_atia написа:Адвокатката ми каза,че не се е сблъсквала с такъв казус. Затова пиша тук.

Като не се е сблъсквала с такъв казус ,да прочете.Колегата REVOLUTION ви е отговорил доста обширно,така че можете да посъветвате адвоката си.И най-добре е като че ли да помислите да наемете друг адвокат. :D
punisher
Потребител

Назад към Семейни казуси