Здравейте!
Мой познат работи на бензиностанция. Малко преди нова година идва клиент с куче, което излиза от колата го ухапва по ръката. Съответно му дават болничен 15 дни. Той си го използва и след това се връща на работа. За съжаление шефа не е доволен от това че е ползвал полагащи му се болничен. Още първия ден след болничния го кара да подпише молба за напускане, което той отказва да направи. Съответно собственика му казва след един месец да се счита за уволнен. Но не му е пуснал предизвестие с мотиви за освобождаване. Въпроса ми е има ли основание за това и как може да се защити и да си запази работата или поне да получи някакво обезщетение. Надявам се да съм бил сравнително ясен за какво става дума. Благодаря за помощта на всички.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 17:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Помощ за неправомерно уволнение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Помощ за неправомерно уволнение
Макар че форума е юридически аз малко ще се отклоня:
Докато всеки в тая държавица не се научи да си отстоява правата, ще продължават да ни мачкат.
Нормаривния начин за уволнение е с едномесечно предизвестие, писмено, подписано от увлонявания и от уволняващия. След месец се връчва заповед за уволнение. Ако някое от тези неща не е изпълнено, уволнението е незаконно.
Уволнения трябва да е запознат поради що е уволнен, поне формалния повод, т.е. член и алинея от кодекса на труда.
И още офтопик - нека да си знаем цената. "Държач на маркуч на бензиностанция" далеч не е идеала за професионална реализация на който и да било, така че вашия приятел да си взима чукалата и да си търси друга работа - едва ли ще загуби нещо.
Докато всеки в тая държавица не се научи да си отстоява правата, ще продължават да ни мачкат.
Нормаривния начин за уволнение е с едномесечно предизвестие, писмено, подписано от увлонявания и от уволняващия. След месец се връчва заповед за уволнение. Ако някое от тези неща не е изпълнено, уволнението е незаконно.
Уволнения трябва да е запознат поради що е уволнен, поне формалния повод, т.е. член и алинея от кодекса на труда.
И още офтопик - нека да си знаем цената. "Държач на маркуч на бензиностанция" далеч не е идеала за професионална реализация на който и да било, така че вашия приятел да си взима чукалата и да си търси друга работа - едва ли ще загуби нещо.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Ами понякога не е лесно да си вземеш "чукалата" и да се махнеш. Когато живееш в малко населено място, когато банката ти диша във врата, когато жена ти е без работа, когато дъщеря ти е абитурент след 3 месеца. Така че - нека сме конктерни. А и точно това търсим тук - защита на правата. Знам че уволнението е незаконосъобразно. Въпроса ми е какво да се направи, за да го предотвратим или поне "бабаита" да си плати за дяволъка.
- stan75
- Нов потребител
А кое е това "малко населено място" и коя е фирмата работодател ?
- dobromirkd
- Потребител
Малкото населено място е село Рилци, Благоевградско. А работодателят е OMV Рилци.
- stan75
- Нов потребител
Ако твоят познат си всъщност ти, пиши ми на e-mail:заличен имейл и ще ти обясня как да постъпиш .
- dobromirkd
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|