начало

Европрокуратурата прати на съд бизнесмен за опит за измама за 2 млн. евро в Конго Европрокуратурата прати на съд бизнесмен за опит за измама за 2 млн. евро в Конго

Проблем с извънреден труд ПОМОЩ!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с извънреден труд ПОМОЩ!

Мнениеот bobi1212 » 09 Фев 2013, 23:14

Здравейте,

Случаят ми е следният: работех в една фирма в която работех и съботи и недели както и в празнични дни. На безсрочен трудов договор, който е базиран върху кодекса на труда специално за извънреден труд и т.н.

проблема е, че работодателя категорично отказва да ми изплати положените извънредни дни възлизащи приблизително на 30 дни за периода 2011-2012г. За спорните дни в счетоводството съм се отчитал с командировъчни попълнени надлежно с опис на извършени дейности по различните места на работа и описани конкретните дати от - до, както и с фактури за хотел и гориво. Всичко както си му е реда.

Чудя се какво да правя ? ГИТ ако им пратя ще имам ли успех и до колко или изобщо имам ли шансове ? Как и какви ?
bobi1212
Нов потребител

Re: Проблем с извънреден труд ПОМОЩ!

Мнениеот sunnyset » 10 Фев 2013, 20:33

bobi1212 написа:проблема е, че работодателя категорично отказва да ми изплати положените извънредни дни възлизащи приблизително на 30 дни за периода 2011-2012г. За спорните дни в счетоводството съм се отчитал с командировъчни попълнени надлежно с опис на извършени дейности по различните места на работа и описани конкретните дати от - до, както и с фактури за хотел и гориво. Всичко както си му е реда.

Преди всичко е необходимо да изясните нещата за себе си. Разбирам /от това, което сте написали/, че става въпрос за командировки. Освен документите, с които сте се отчели пред работодателя за проведената командировка, трябва да имате и съответна заповед за същата. В нея ясно се посочва датата на отпътуване, времетраене на самата командировка, задачи за изпълнение и дата на връщане - чл. 9 от Наредбата за командировките в страната /НКС/.
Значение има и това на каква позиция сте работили, заради разпоредбата на чл. 6 НКС.
В чл. 2 НКС е регламентирано, че в командировката се включват, както дните за изпълнение на самата задача, дните за пътуване, така и почивните и празничните дни. С други думи няма забрана служебното пътуване да включва почивни дни.
А ето и няколко отговора на МТСП, качени на тяхната интернет страница относно извънредния труд и командировките:
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=47309
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=44881
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=41662
sunnyset
Потребител

Мнениеот bobi1212 » 10 Фев 2013, 23:24

Здравейте,

Заповед по надлежният ред не ми е издавана пък и не съм виждал никога за всичкото това време. Схемата беше следната: или устно или по телефона получавах нареждане след което отивах където трябва. След това си попълвах командировъчното и го предавах. След линковете по горе мисля, че не спадам към групите на които не им се счита като командировка пътуването поради факта, че в трудовият ми договор съм на 5 работна седмица по 8ч. и упоменат адреса на фирмата като месторабота.

При тези обстоятелства ГИТ би ли ми свършила работа или ще трябва и съдебно да търся правата си ? Има ли възможност при която бившият ми работодател да маниполира по някакъв начин документацията и да не мога да получа дължимото ?
bobi1212
Нов потребител

Мнениеот sunnyset » 11 Фев 2013, 00:12

Дори и да сте получавали устно нареждане за командировка, отново трябва да е налична документация за тази командировка, а не само отчетни документи. В този смисъл е и разпоредбата на чл. 8 НКС. Освен, ако не попадате в изключенията по чл. 8, ал. 3 и ал. 4 НКС. С това ви отговарям и на другия въпрос, относно това дали работодателят ви е изряден откъм документи.
Не знам от къде си направихте извода, че посочените отговори на МТСП не се отнасят за вас. Аз не мисля така.
Дело срещу вашият работодател може да заведете, и за неизплатени командировъчни, и за неизплатен извънреден труд в предвидените за това срокове и в зависимост от обстоятелствата. Преди да заведете каквото и да е дело, обърнете се към адвокат, който да се запознае с фактите и документите, с които разполагате.
sunnyset
Потребител

Мнениеот bobi1212 » 11 Фев 2013, 13:38

Здравейте,

Помогнахте ми да си изясня някои неща за което горещо ви благодаря!

Поздрави и успех !
bobi1212
Нов потребител

Назад към Трудово право