Нарушава ли се закона за защита на личните данни, ако, примерно:
- регистрирала съм се в lex.bg, попълвам информацията, която се изисква за това (евентуално чета правилника)
- използвам форума, публикувам
- в един момент решавам, че не ми е необходим акаунта тук
- но сайтът не предлага "изтриване" - нито на акаунта, нито на публикациите, които съм пуснала.
Мисля, че всеки сайт би трябвало да предоставя възможност за регистрация и премахване на регистрация. Не съм убедена, дали имам право да настоявам за изтриване и на публикациите си.
И все пак, ако някой има желание, нека напише мнението си. Ще се опитам сама да търся в закона текстове. И благодаря предварително!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Личнните данни в интернет: въпрос!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Личнните данни в интернет: въпрос!
Не, защото никой не ви кара да се регистрирате. Не можете да се позовавате на закона за защита на личните данни, ако доброволно сте публикували трите си имена и ЕГН-то в някой всекидневник за малки обяви, нали?
С публикуването на дадено мнение във форума вие сте предоставили словата си безвъзмездно на собствениците на сайта и тези думи вече не са ваши. Ако искат, осбтвениците ще ги изтрият. Ако не искат - няма да ги изтрият.
С публикуването на дадено мнение във форума вие сте предоставили словата си безвъзмездно на собствениците на сайта и тези думи вече не са ваши. Ако искат, осбтвениците ще ги изтрият. Ако не искат - няма да ги изтрият.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Предположих, че в изискванията на закона не влизат въпросните претенции. И все пак, не би ли следвало да има опция за заличаване на акаунта и предоставянето на това да е задължение на администратора?
Чл. 28а. (Нов - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Физическото лице има право по всяко време да поиска от администратора да:
1. заличи, коригира или блокира негови лични данни, обработването на които не отговаря на изискванията на този закон;
Чл. 28а. (Нов - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Физическото лице има право по всяко време да поиска от администратора да:
1. заличи, коригира или блокира негови лични данни, обработването на които не отговаря на изискванията на този закон;
- gorgonata
- Нов потребител
Добре, да видим кое са "лични данни"?
Потребителското име за влизане във форума не е в тая графа - никой не може да каже кой стои зад ника "Горгоната".
Постовете във форума ... те също не са "лични данни", а ако в тях има такива, то потребителя доброволно ги е посочил с ясното съзнание, че те ще са достъпни толкова явно колкото ако бяха написани с блажна боя на дувара на хоремага.
Единствено кооперативните усилия на администраторите на форума и на вашия доставчик на интернет могат да доведат до разкриване на истинската самоличност на пишещия без неговото съгласие. Но и това е "евентуално"... може сина ви да е писал от вашия компютър, може някой да е хакнал безжичния ви рутер, може да имате троянски кон в компютъра през който да минава чужд трафик от ваше име без ваше знание ...
Потребителското име за влизане във форума не е в тая графа - никой не може да каже кой стои зад ника "Горгоната".
Постовете във форума ... те също не са "лични данни", а ако в тях има такива, то потребителя доброволно ги е посочил с ясното съзнание, че те ще са достъпни толкова явно колкото ако бяха написани с блажна боя на дувара на хоремага.
Единствено кооперативните усилия на администраторите на форума и на вашия доставчик на интернет могат да доведат до разкриване на истинската самоличност на пишещия без неговото съгласие. Но и това е "евентуално"... може сина ви да е писал от вашия компютър, може някой да е хакнал безжичния ви рутер, може да имате троянски кон в компютъра през който да минава чужд трафик от ваше име без ваше знание ...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Не мисля че мненията във форума са лични данни. Инъче по принцип няма лошо да се предлага опция изтринане на акаунт, но това не е толкова лесно от програмистка гледна точка и на дали някойя форум платформа предлага това.
- robobobo
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|