Здравейте . Това ми е първата тема в този форум . Работих в едно предприятие от 01.04.2012 до 12.08.2012 след това смених работодателя си , като приключих взаимоотношенията си с стария по чл.325 взаимно съгласие . Изплати ми Р.З. с закъснение около 2 месеца и дойде време за платената ми отпуска в отдела на Личния състав почнаха да ме мотаят (нямаш право на отпуска и т.н. нямаш 8 месеца стаж) да допълня това ми е първа месторабота. Аз съм при друг работодател трябва да ми платите обезщетение за периода от 4м и 12д или в рамките на 7 дни отпуск те казаха добре но управителя трябва да разреши. Близо вече 6 месеца и днес отидох и пак същия номер нямаш 8 месеца никаква отпуска (пак почнах старата песен в закона така пише и тази служителка почна да ме нагрубява:
-Ти претендираш за човек с Висше образование не знаеш законите и ми каза , че пари няма да видя)
Въпроса ми е- прав ли съм , че имам право на обезщетение за отпуска ? (както си тълкувам аз закона съм в право)
И ако е така по какъв начин мога да си получа парите ?(Чрез инспекцията по труда или чрез съда )
НЕ МИ Е ЗА ПАРИТЕ ИСКАМ ДА ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ !!!!!!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 17:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Относно отпуска
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Относно отпуска
Благодаря предварително ...
- cholakow
- Нов потребител
Имате право на обезщетение по реда на чл.224, ал.1 КТ.
Ефективният начин да си вземете тези пари е чрез съда. Сам си преценете дали си заслужава...
Лично аз бих пробвал и чрез Инспекцията по труда.
Чл. 155.(Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., в сила от 01.01.1993 г. ) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) Всеки работник или служител има право на платен годишен отпуск.
(2) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) При постъпване на работа за първи път работникът или служителят може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко 8 месеца трудов стаж.
(3) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение преди придобиване на 8 месеца трудов стаж работникът или служителят има право на обезщетение за неползван платен годишен отпуск, изчислено по реда на чл. 224, ал. 1 .
(4) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 2, бр. 52 от 2004 г.) Размерът на основния платен годишен отпуск е не по-малко от 20 работни дни.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 3, изм., бр. 52 от 2004 г.) Някои категории работници и служители в зависимост от особения характер на работата имат право на удължен платен годишен отпуск, в който е включен отпускът по ал. 4. Категориите работници и служители и минималният размер на този отпуск се определят от Министерския съвет.
Чл. 224.(Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., в сила от 01.01.1993 г. ; изм., бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.; изм. - ДВ, бр. 91 от 2010 г., с РЕШЕНИЕ № 12 от 11.11.2010 г. на КС на РБ ) (1) (Изм. изцяло - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 01.01.2012 г.; Частично обявена за противоконституционна в частта "за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176" - ДВ, бр. 91 от 2010 г., с РЕШЕНИЕ № 12 от 11.11.2010 г. на КС на РБ; особеното влизане в сила от измененията от бр. 58 от 2010 г. отм., бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176, правото за който не е погасено по давност.
(2) Обезщетението по предходната алинея се изчислява по реда на чл. 177 към деня на прекратяването на трудовото правоотношение.
(3) Платеният отпуск за обучение на учащи се и на докторанти без откъсване от производството и за приемен изпит в учебно заведение, когато не бъде използуван, не се обезщетява парично.
Ефективният начин да си вземете тези пари е чрез съда. Сам си преценете дали си заслужава...
Лично аз бих пробвал и чрез Инспекцията по труда.
Чл. 155.(Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., в сила от 01.01.1993 г. ) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) Всеки работник или служител има право на платен годишен отпуск.
(2) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) При постъпване на работа за първи път работникът или служителят може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко 8 месеца трудов стаж.
(3) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение преди придобиване на 8 месеца трудов стаж работникът или служителят има право на обезщетение за неползван платен годишен отпуск, изчислено по реда на чл. 224, ал. 1 .
(4) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 2, бр. 52 от 2004 г.) Размерът на основния платен годишен отпуск е не по-малко от 20 работни дни.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 3, изм., бр. 52 от 2004 г.) Някои категории работници и служители в зависимост от особения характер на работата имат право на удължен платен годишен отпуск, в който е включен отпускът по ал. 4. Категориите работници и служители и минималният размер на този отпуск се определят от Министерския съвет.
Чл. 224.(Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., в сила от 01.01.1993 г. ; изм., бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.; изм. - ДВ, бр. 91 от 2010 г., с РЕШЕНИЕ № 12 от 11.11.2010 г. на КС на РБ ) (1) (Изм. изцяло - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 01.01.2012 г.; Частично обявена за противоконституционна в частта "за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176" - ДВ, бр. 91 от 2010 г., с РЕШЕНИЕ № 12 от 11.11.2010 г. на КС на РБ; особеното влизане в сила от измененията от бр. 58 от 2010 г. отм., бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176, правото за който не е погасено по давност.
(2) Обезщетението по предходната алинея се изчислява по реда на чл. 177 към деня на прекратяването на трудовото правоотношение.
(3) Платеният отпуск за обучение на учащи се и на докторанти без откъсване от производството и за приемен изпит в учебно заведение, когато не бъде използуван, не се обезщетява парично.
- pesho_devnya
- Младши потребител
Защо не поговорите с бившия си работодател, като ясно и категорично му заявите, че ще го съдите? Това може да свърши работа, тъй като разноските, които ще бъде осъден да заплати, ще превишат значително размера на обезщетението, което Ви дължи...
- pesho_devnya
- Младши потребител
pesho_devnya написа:Защо не поговорите с бившия си работодател, като ясно и категорично му заявите, че ще го съдите? Това може да свърши работа, тъй като разноските, които ще бъде осъден да заплати, ще превишат значително размера на обезщетението, което Ви дължи...
Това нещо го правя около 5 пъти за и ме обиждат на интелектуални заложби !!! За 6 месеца това правя и няма резултат . Когато напусках имах 5 дневен спор с тях ,много главоболия ми причиниха за да не си получат заслуженото (тогава им обяснявах за чл.327 т.9"може едностранно" при постъпване на държавна работа и пак не можахме да се разберем ,но ги принудех по чл.325 прости хора селянииии )
Искам да знам на 100 % ли съм със закона ? Инспекцията по труда нямали да разгледа казуса ми ?
МРАЗЯ ФИРМИ КОИТО ПРИЛАГАТ ЗАКОНА САМО В ТЯХНА ПОЛЗА !!!!!
- cholakow
- Нов потребител
Разбира се, че сте прав.
Подайте жалба до ИТ, а ако не се получат нещата - иск до Районния съд.
- pesho_devnya
- Младши потребител
pesho_devnya написа:Разбира се, че сте прав.
Благодаря ще пиша за развръзката ..........
- cholakow
- Нов потребител
От кой град си и колко ти е била последната заплата ?
- dobromirkd
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|