начало

Европрокуратурата прати на съд бизнесмен за опит за измама за 2 млн. евро в Конго Европрокуратурата прати на съд бизнесмен за опит за измама за 2 млн. евро в Конго

Прекратяване на трудовият договор без предизвестие

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудовият договор без предизвестие

Мнениеот mrunkalce » 01 Фев 2013, 20:29

Здравейте имам едно много сериозно запитване преди да предприема по сериозни мерки,(за които всъщност нямам финанси и се моля да има някакъв изход или да ми помогнете с полезен съвет какво да направя).
Значи нещата стоят така започнах работа във заведение за бързо хранене, всички който започнахме там ни бяха пуснати безсрочни договори тъй като всички ние бяхме отбрани и познати помежду си да втъкна набързо и друго, шефът ни си няма и грам на понятие от този бизнес но в момента управителката е решила здраво да го опъва за носа и той да я слуша за всичко взеха да си намират разни причини и ни съкратиха специално мен искаха да ме правят "уж" отчетничка но аз отказах понеже нямаше да съм на същото работно реално време тоест щях да съм на 6часа като на час ми се плаща по 2.50лв. а като касиерка реално аз работя 12часа по 3лв на час което е 36лв отказах и те след няколко дни намериха нови 2 касиерки защото ние бяхме 2 и няма как да се завъртим и да почиваме.
Вечерта на 23 трябваше да съм нощна отивайки за работа ми се обажда шефът и ми казва, че не съм на работа вече и че ме съкращава попитах каква е причината а той ми отговаря поради намаляване обема на работа. Ходих онзи ден във инспекцията по труда обясних на инспектора как стоят нещата, че съм започнала работа на 21 декември 2012 и на 23 януари 2013 ми прекратява договорът без предизвестие който договор е безсрочен и че той съкращава персонал без предизвестие с причина намаляване обема на работа по тази логика имам пълен месец и той е длъжен да ми плати обезщетение. Наплатил ми е изработеното до средата на месеца до 16 след това имам 2 почивни и 4 работни до 23 инспекторът ми каза че този нашият счетоводител май не е в час и той как я е писал тази заповед и защо обезщетението ми е 57,98лв би трябвало да ми наплати обезщетение по чл. 222 ал 1 - 310лв и по чл. 220 - 310лв + изработените същото съм го казала на шефът си а той звъни да пита счетоводителят си и ми казва на мен, че не ми дължи такива обезщетения. Инспекторът ме посъветва, че ако не ми наплати дължимото ми мога да заведа дело с/у него което ще спечеля 100% и че ще му направят една проверка скоро.
След като се връщах от инспекцията по труда се срещнах със шефът си и му казах, че наистина е длъжен да ми наплати тези обезщетения и няма да подпиша тази заповед докато не ми ги изплати а неговият отговор беше, че ще се съветва с адвокат без това имал работа до такъв, по късно ми се обади и ми каза че адвокатът му казал че всичко било наред и че не ми дължал никакви обезщетения попитах го ти правилно ли обясни всичко както е по договори (защото той малко не е в час както споменах по горе с нещата) и той ми отговори че всичко бил обяснил и че тези от хеи меи инспекции по труда нищо не разбирали за това и аз реших да се посъветвам безплатно тъй като не съм много в течение и никога не съм изпадала в такава ситуация.
(Най новото днес той ми се обади и ми предложи да ми изплати половин заплата като обезщетение понеже ако сме се съдели делата траели 6 месеца и ако съм искала да чакам 6 месеца с удоволствие щял да си ми даде обезщетенията)
Извинявам се предварително, че бях толкова подробна и изчерпателно но не знам как по кратко да обясня всичко ще се радвам да получа отговор по скоро за да знам какво да правя за напред :oops: :cry:

Заповед снимка: http://mrunkalce.hit.bg/IMG_01.JPG
Договор снимка: http://mrunkalce.hit.bg/IMG_02.JPG
Последна промяна mrunkalce на 02 Фев 2013, 16:11, променена общо 2 пъти
Човекът притежава въображение, за да компенсира това, което не е, и чувство за хумор, за да се утешава, че е това, което е.
mrunkalce
Нов потребител

Re: Прекратяване на трудовият договор без предизвестие

Мнениеот pesho_devnya » 02 Фев 2013, 01:32

Махнете ги тези снимки или поне си заличете личните данни (на снимките, не на документите)!
Последна промяна pesho_devnya на 02 Фев 2013, 10:49, променена общо 1 път
pesho_devnya
Младши потребител

Мнениеот pesho_devnya » 02 Фев 2013, 01:42

Инспекторът Ви е обяснил правилно. Какво друго Ви интересува?
При освобождаването от работа Ви дължат обезщетение по чл.220 КТ за недаденото предизвестие в размер на 1 брутна заплата, а след това и обезщетение по реда на чл.222 КТ - брутното трудово възнаграждение за времето, през което сте останали без работа, но не повече от 1 месец, както и за разликата, ако започнете на по-ниско заплатена такава. За това обезщетение се отива при работодателя с трудовата книжка.
Начинът да си търсите тези обезщетения е предявяване на иск до районния съд. Искът се гледа по реда на бързото производство.
Делата по КТ са безплатни за работника или служителя, но трябва да платите хонорар на адвоката. Съдът ще осъди работодателя да Ви възстанови тази сума.
За съжаление, не мога да Ви дам някакъв конкретен съвет, освен че можете да заведете това дело в един по-благоприятен за Вас момент - до 3 години от уволнението.
Успех!
pesho_devnya
Младши потребител

Мнениеот mrunkalce » 02 Фев 2013, 16:13

pesho_devnya написа:Инспекторът Ви е обяснил правилно. Какво друго Ви интересува?
При освобождаването от работа Ви дължат обезщетение по чл.220 КТ за недаденото предизвестие в размер на 1 брутна заплата, а след това и обезщетение по реда на чл.222 КТ - брутното трудово възнаграждение за времето, през което сте останали без работа, но не повече от 1 месец, както и за разликата, ако започнете на по-ниско заплатена такава. За това обезщетение се отива при работодателя с трудовата книжка.
Начинът да си търсите тези обезщетения е предявяване на иск до районния съд. Искът се гледа по реда на бързото производство.
Делата по КТ са безплатни за работника или служителя, но трябва да платите хонорар на адвоката. Съдът ще осъди работодателя да Ви възстанови тази сума.
За съжаление, не мога да Ви дам някакъв конкретен съвет, освен че можете да заведете това дело в един по-благоприятен за Вас момент - до 3 години от уволнението.
Успех!

Благодаря за отговора мен просто ме притеснява, че в момента нямам финансовата възможност да плащам на адковати за това най много се притеснявам...и значи по тази логика нямаш ли пари за адвокат си губиш обезщетенията и заработката ...? :cry:
Човекът притежава въображение, за да компенсира това, което не е, и чувство за хумор, за да се утешава, че е това, което е.
mrunkalce
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 02 Фев 2013, 16:51

Може да предявите в съда и иск за отмяна за уволнението като незаконно.
Ако нямате възможност да ангажирате адвокат отидете до адвокатската колегия.Там ще Ви обяснят какви документи да представите , за да Ви бъде определен "служебен" адвокат, който да Ви консултира и да напише ИМ.След това колегата знае какво да прави.
Може и Вие директно да напишете ИМ и да подадете с нея молба ,с която да поискате от съда да Ви допусне правна помощ.

http://www.rs-plovdiv.com/bpp.pdf
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот pesho_devnya » 02 Фев 2013, 18:20

Има голяма вероятност уволнението Ви да е незаконно, но Вие сама си преценете дали си заслужава да се връщате при същия работодател - той винаги ще намери начин да Ви изгони от работа. Исковете за отмяна на незаконно уволнение се предявяват в срок до 2 месеца от уволнението.
Според мен, не отговаряте на условията за предоставяне на безплатна правна помощ, но все пак идете до Адвокатската колегия във Вашия град.
Последна промяна pesho_devnya на 02 Фев 2013, 19:57, променена общо 1 път
pesho_devnya
Младши потребител

Мнениеот Pause » 02 Фев 2013, 19:30

Може също да оспорите уволнението пред работодателя с надлежно депозирана от вас жалба и след като в 3 дневен срок не ви изпълни желанията ,да пристъпите към съдебната защита.Като в този случай претендирате и законна лихва.Уволнението ви се смята за законно до доказване на противното по съдебен ред.
Дали ,също ще се върнете на работа ,е ваша воля съда не ви е работодател.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот dobromirkd » 02 Фев 2013, 23:21

Десислава, знам как мога да ти помогна в твоя случай. Ако искаш пиши ми на e-mail: .........заличен имейл и ще ти обясня по-подробно :)
dobromirkd
Потребител

Мнениеот mrunkalce » 04 Фев 2013, 13:03

dobromirkd написа:Десислава, знам как мога да ти помогна в твоя случай. Ако искаш пиши ми на e-mail: заличен имейл и ще ти обясня по-подробно :)

:arrow:
mrunkalce
Нов потребител

Назад към Трудово право