начало

Европрокуратурата прати на съд бизнесмен за опит за измама за 2 млн. евро в Конго Европрокуратурата прати на съд бизнесмен за опит за измама за 2 млн. евро в Конго

Работодател иска да подложи работници на детектор на лъжата.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Работодател иска да подложи работници на детектор на лъжата.

Мнениеот natali_shokova » 31 Яну 2013, 10:59

Здравейте,

Искам да попитам има ли право работодател чрез издадена заповед да задължи определен брой работници да се подложат на детектор на лъжата, във връзка със съмнения за кражба.
Благодария предварително на отговорилите.
natali_shokova
Нов потребител

Re: Работодател иска да подложи работници на детектор на лъж

Мнениеот n6391 » 31 Яну 2013, 11:15

:shock: :?:
n6391
Потребител

Мнениеот pesho_devnya » 31 Яну 2013, 11:20

Благодаря Ви, че ме разсмяхте! Вашият работодател да не е Джаро?!
pesho_devnya
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 31 Яну 2013, 11:22

Надявам се, че питането ви не е сериозно!
Какъв детектор на лъжата (който се казва полиграф), какви мистерии и конспирации ви се въртят?!

Как така ще ви кара да се подлагате на такова нещо? :shock: :shock: Ми той утре може да реши и поради съмнения във вашата праведност, да ви подложи на изпитание като през средновековието - потапяне в каца с вода. :twisted: Ако потопеният е лъжец и нечестивец - ще умре, ако пък е праведен, бог ще го спаси. Ако е праведен, но вземе, че умре, бог ще го приеме в рая. Win-win situation, просто!
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот natali_shokova » 31 Яну 2013, 11:27

Съвсем сериозно е питането, защото вчера всеки един се е подписал на заповедтта, че е запознат с нея. И ако не издържи изпита плаща направените разноските по проверката.
natali_shokova
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 31 Яну 2013, 11:31

Всякакви имбецили има. Най-вероятно някакъв позакъсал с кинтите парче психар си е купил някоя руска машинка и е убедил имбецила колко ще е ефективна тая работа, пък имбецила да му плати за тия детектирания на лъжи. Забавно е, впрочем. Навремето един милионер така реши да си провери хората - за лоялност, начи, та и аз отидох веднъж да видя кво е. Заповед писмена нямаше. Беше в едно стайче на многоетажна офис-сграда, кажи-речи из покрайнините на София. След което с кеф се махнах от малкото задачи, които вършех, той и без друго милионерът си беше стисня. И още е :mrgreen: Понеже вече съм бил на таквоз детектиране, повече мисля и да не ходя, ако ще да ни го вменят като профилактичен преглед. Помислете да си уволните работодателя-имбецил, ако можете да си го позволите. Но, ако искате, идете, тъкмо ще видите как е :D
П.П. А за разноските можете да му пожелаете да си ощастливи възходящата от първа степен :mrgreen:
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот natali_shokova » 31 Яну 2013, 12:00

Има ли законново право да подлага работниците на такъв полиграф? Как може да се противодейства???
natali_shokova
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 31 Яну 2013, 12:22

Вижте, чорбаджиятя винаги може да вгорчи живота на всеки, който е отказал тази щуротия. Все ще намери как. Противодействието е - чао, шефе... Или да спретнете стачка, ако можете. Или да кажете - аз няма да отида. Или - посочи ми ти, шефе, кой закон ме задължава да го направя.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 31 Яну 2013, 13:22

Ковачев е прав. Ако този, който не го слуша горния етаж, е решил да ви вгорчи живота и да ви подлага на разни унижения със съмнителен ефект и смисъл, единственото решение е да му се опълчите самостоятелно или в сдружение с останалите ви колеги.
Пуснете му една жалба в ИТ, ако ви се занимава, опишете какво ви кара да правите, приложете и копие от заповедта, с която ви кара да се явите на полиграф.

За разкатаване на въпросната проверка можем да ви дадем доста аргументи, започващи от това, че въпросните полиграфи са със съмнителни качества при доказването, не могат да се ползват като доказателствено средство, отделно от това употребата им наистина не е уредена в закона. Отделно "гяволии" да го разкатавате и да му вгорчите живота и вие може да се измислят доста, но не е за писане из форума.

Кажете му на шефО, че искате да ви покаже законовата норма, въз основа на която ви кара да се подложите на това. (Може да не е закон, може да е вътрешен правилник на организацията, наредба и т.н.).
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 31 Яну 2013, 13:24

natali_shokova написа:Съвсем сериозно е питането, защото вчера всеки един се е подписал на заповедтта, че е запознат с нея. И ако не издържи изпита плаща направените разноските по проверката.

А като се подписахте, копия, така..., за вас, имаше ли? М? Едва ли.
Гледайте да се сдобиете с такова, ако си нямате, пък тогава започва веселата част.

Edit:

Хубаво ми пишете на лични, natali_shokova, но не сте активирала получаването на такива във вашия профил, така че няма как да ви отговоря на ЛС.

Най-общо ще ви кажа, че както изследването с полиграф не е доказателство, така и снимките с мобилен телефон не са. Общо взето и двете страни се стрелят с гумени куршуми, "пък ако мине".

Успех и не се давайте да ви мачкат.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Трудово право