начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

искам да си оставя вратичка за детето

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

искам да си оставя вратичка за детето

Мнениеот dianard » 24 Яну 2013, 00:47

Здравейте , извинявам се че отварям нова тема , но наистина нямам от къде да се информирам.
Нуждая се от координати на адвокат който да има знания и опит относно родителските права и като цяло за ситуациите около дете на родители без брак , но припознато от бащата.
Бащата на дъщеря ми отодавна замина в чужбина и няма никакъв интерес към нея , нямам и никакъв контакт с него , дори не зная дали е жив. Преди да замине ми остави генерално пълномощно да го представлявам навсякъде и по всякакви въпроси. Интересува ме мога ли заради отсъствието му от живота и да подам някакъв иск или молба да и бъде променено името , ще ви кажа и защо го искам , искам да си оставя вратичка за детето , тя няма представа кой е той , какъв е , а скоро ще почне да пита , предпочитам да и казвам че баща и винаги е бил в чужбина и че не знае че я има и че ако знаеше нямаше и секунда да е далеч от нея , отколкото да я изостави. Не искам да му отнемам родителските права.
Благодаря Ви предварително за оказаното съдействие!
dianard
Нов потребител

Re: искам да си оставя вратичка за детето

Мнениеот borovinka » 25 Яну 2013, 12:35

Сори за въпроса, но какво ще постигнете с тези лъжи?
Себе си ли се опитвате да залъжете, или дъщеря си? Или държавата?
Каква според вас е целта на въпросната "вратичка", която искате, че нещо не става ясно по питането ви. Защо въобще е необходимо да се сменят имената на детето? (Отделно това няма как да стане без дело за отнемане на родителските права на бащата).
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот n6391 » 25 Яну 2013, 14:06

А не се ли замисляте, че по този начин ще ограничите правата на детето си? Можете обаче да водите иск за лишаване бащата от родителски права, което не е равнозначно на смяна на бащиното и фамилно име. Помислете добре преди всичко за интереса на детето си, а не относно Вашите затруднения как да давате обяснения. истината, поднесена по подходящ за детето начин е най-доброто, което може да направите в тази ситуация.
n6391
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 25 Яну 2013, 19:50

Доколкото ми е известно лишаването от родителски права няма общо, и не влече, промяна на имената.
Бихте ли ми обяснили как "отнемането" на права би довело до промяна в имената?
Благодаря.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот dianard » 25 Яну 2013, 22:42

Не искам да отнемам родителските му права , ако някога се вразуми е добре дошъл да и бъде родител. Да разбирам, че това да я отгледам в лъжа , изграждайки един фалшив образ , вероятно ви изглежда лудост. Но дъщеря ми е много крехка , едва на 4 годинки е и вече е седнала да ме пита защо Тати не я обича , защо не и звъни защо не е при нея , как да и отговоря , с истината ли , с това че баща и е безотговорен. В градината и имат специално време в което учат децата да казват къде живеят , как се казват. Искам тя да носи моите имена , и сега и по натам в училище. На баща и не му пука когато тръгна да заминава исках още тогава да уледим някой въпроси за детето , той каза че не му пука затова и ми остави генерално пълномощно да го представлявам в съд и навсякъде другаде . НЕ искам да му взимам правата , дори и за издръжка не искам да го съдя , не искам нищо насила от него да взимам или да го карам да дава , просто искам дъщеря ми да израсне с имената на човек който е до нея.
dianard
Нов потребител

Мнениеот n6391 » 25 Яну 2013, 23:19

Какво Вие искате в случая е правно ирелевантно. Щом не сте оспорили припознаването, то детето има баща, който дори и да не полага грижи за него, съществува. Има много начини да обясните на едно дете подобна нелицеприятна ситуация. Не е необходимо заради собствените си емоционални преживявания да го карате да се чувства пренебрегнато. Давайте му цялата си обич и енергия, показвайте му, че то е най-важното за вас. така ще го накарате да преодолее по-лесно факта, че няма баща до себе си. За съжаление случаи като Вашия не са еденични. :(
n6391
Потребител

Мнениеот borovinka » 29 Яну 2013, 14:46

n6391 написа:Какво Вие искате в случая е правно ирелевантно. Щом не сте оспорили припознаването, то детето има баща, който дори и да не полага грижи за него, съществува. ...

+1

За правото казаното по-горе е достатъчно. Детето е с установен произход и от двамата родители, а оттук нататък законът казва как се образуват имената - по бащино и фамилно име на бащата.
Без да водите дело за оспорване на припознаването (а май сте изпуснали сроковете за това), на практика няма как да "смените имената" на дъщеря си сега, защото това би довело до несигурност по отношение гражданския й статус "Произход от бащата", който в момента е установен.

В крайна сметка какво значение има как се казва дъщеря ви? Ако я обичате като майка, което не се съмнявам, че е така, ще я дарите с цялата топлота и обич, от която се нуждае едно дете, така че липсата на втори родител да е по-малко осезаема. Оттам нататък ще намерите и верния подход да й обясните къде е тати и защо го няма, сигурна съм.
Във вашето положение няма съд, който да приеме каквито и да било аргументи, за да промени само имената на детето.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 29 Яну 2013, 14:50

И само още едно допълнение, защото заглавието на темата, която сте пуснали, е доста подвеждащо:
"Да си оставя вратичка за детето" на скромната ми, но сблъсквала се с какви ли не родителски умотворения по отношение на децата особа, това й прозвуча като: "Дай да си й променя имената на моите, за да се води дете с един родител" - и без това последните май вече се ползват с доста повече привилегии в сравнение с дечицата, чиито произход и от мама и от тате е установен. - Помощи, по-лесен прием в детски градини и училища и т.н.
Дано питането ви да не е в тази насока, защото ако е, ще ви кажа само: Засрамете се.

Край на лирическото отклонение.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Семейни казуси