Здравейте,
Моля за Ваша консултация относно трудово-правен казус, който би могъл да се развие в правен иск.
Работя от пет години в частно производство на безсрочен трудов договор. Наскоро преките ми ръководители устно ми заявиха, че са решили да прекратим трудовите си правоотношения и ми връчиха молба за напускане, която съдържа волеизявления уж от мое име, с които заявявам, че искам тяхното съгласие да напусна по чл. 325, ал. 1 КТ. Отказах да подпиша молбата.
Въпросите ми към Вас са: По какви начини биха могли да прекратят с мен трудовия ми договор като нямат съгласието ми за това? Кой е най-изгодният за мен вариант за прекратяване?
Удачно ли е да си взема болничен лист за известно време, през което да ги оставя да помислят върху положението, тъй като се страхувам да не бъда възпрепястван да си изпълнявам служебните задължения, ако се явя на работното си място? Може ли да бъде това в мой ущърб?
Смятам да наема адвокат и да заведа дело срещу работодателя си, ако се опита неправомерно да ме уволни.
Благодаря Ви предварително за отговора! Желая Ви лек ден!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 17:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Трудово-правен казус
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Трудово-правен казус
Никой ли няма да отговори ?:(
- yossef
- Нов потребител
Re: Трудово-правен казус
yossef написа:...
Работя от пет години в частно производство на безсрочен трудов договор. Наскоро преките ми ръководители устно ми заявиха, че са решили да прекратим трудовите си правоотношения и ми връчиха молба за напускане, която съдържа волеизявления уж от мое име, с които заявявам, че искам тяхното съгласие да напусна по чл. 325, ал. 1 КТ. Отказах да подпиша молбата. Значи, няма как те да ви "връчат" нещо, което по принцип трябва да изхожда от вас по ваше желание. Хубаво, че не сте подписали.
Въпросите ми към Вас са: По какви начини биха могли да прекратят с мен трудовия ми договор като нямат съгласието ми за това? Като прекратят трудовия ви договор по инициатива на работодателя срещу обезщетение или като ви уволнят на някое от основанията по Кодекса на труда.Кой е най-изгодният за мен вариант за прекратяване? Най-изгоден за вас е вариантът, при който ви освобождават по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение, което не може да бъде по-малко от 4-кратния размер на последното получено брутно ТВ. (Чл. 331 от КТ)
Удачно ли е да си взема болничен лист за известно време, през което да ги оставя да помислят върху положението Не е особено удачно, ходете си на работа, топката не е във вашето поле. Те да си мислят как да ви уволняват, ако искат да го сторят., тъй като се страхувам да не бъда възпрепястван да си изпълнявам служебните задължения и за това носят отговорност, в случай, че се стигне до съдебна отмяна на евентуално уволнение, ако се явя на работното си място? Може ли да бъде това в мой ущърб? Може да е във ваш ущърб ако неправомерно не се явявате на работа - тогава ще ви уволнят дисциплинарно. Ходете си, не шмекерувайте с болнични, нищо не подписвайте и чакайте да видите какво ще стане. В момента, както споменах, нямате полезен ход.
Смятам да наема адвокат и да заведа дело срещу работодателя си, ако се опита неправомерно да ме уволни. Ако се опита и го направи, действайте. Ако само се опита - опитът в тези случаи "не е наказуем".
Благодаря Ви предварително за отговора! Желая Ви лек ден!
Успех и от мен!
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|