начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

промяна име на дете и издръжка-много моля за спешен отговор

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

промяна име на дете и издръжка-много моля за спешен отговор

Мнениеот galqbalq » 22 Яну 2013, 21:00

Здравейте, имам 2 въпроса: 1. След влязло в сила решение с определена издръжка, бащата не плаща, какво да направим?
2. При запознанството, той се е представил с българско име. Известно време след започване на връзката, той я запознава с близките си, и тя разбира, че той е от турски произход и носи турски имена (това не е обаче причина връзката да бъде прекратена). Той я уверява, че иска да смени имената си с български, дори се покръства в църква, но до смяна на имената не се стига. Тя забременява. Казва му, че ако наистина иска да смени имената си, да го направи преди да се е родило детето, защото после ще трябва да се сменят и неговите имена. Той заявява, че има желание наистина да си ги смени, но няма възможност... Личната му карта била изтекла, имал съставени актове за това и защото е повредена, а за да смени имената се оказва, че трябва да е с валидна лична карта, за което първо трябва да си плати актовете и т.н. затворен кръг.
Детето се ражда, той го припознава и е съставен акт за раждане с бащино и фамилно турски имена.
В един момент спира да се грижи за нея и детето, започва да закъснява след работа и да пие. Разделят се след хиляди скандали и заплахи от негова страна. Тя завежда дело за попечителство, издръжка и за определяне на свижданията му с детето (иска детето й да има баща). Той казва, че няма да плаща издръжка. Тормози я, заплашва я, тя подава жалби в полицията и в Джендър. Сега тя иска да смени имената на детето, като то да носи българските имена на бащата. Как да го направи без да иска неговото съгласие? Тъй като той няма да й го даде, за да се заяжда с нея.
galqbalq
Младши потребител

Re: промяна име на дете и издръжка-много моля за спешен отго

Мнениеот galqbalq » 25 Яну 2013, 00:52

Много ви моля, няма ли някой, който да може да отговори на въпроса ми?!
Адвокатката, която водеше делото за попечителство и издръжка, ни каза че неможем да сменим имената на детето, освен ако не водим дело за лишаване на бащата от родителски права, от което съдя, че въобще не ни е разбрала за каква смяна и говорим, макар че сигурно 5 пъти и се повтори, че искаме детето да си носи имената на бащата, но българските... и в никакъв случай не искаме да го лишаваме от права. Но тя си държи на нейното и само повтаря "това няма как да стане, детето неможе да носи имената на майката, при положение, че има баща", това много ни подразни и решихме да се откажем от услугите й. Но преди да потърсим друг адвокат, който да задвижи нещата, трябва да знаем дали имаме право на това, което искаме. Защото не ми се иска някой да ми каже "Да, няма никакъв проблем, дайте сега еди колко си пари, ще заведем дело и ще се оправи всичко..." и накрая да се окаже, че сме нямали право (основание) да искаме такава смяна.
galqbalq
Младши потребител

Мнениеот esthetique » 25 Яну 2013, 18:54

Какво означава, че той има и български имена, но не си ги е променил ? А пък вие питате мъзможно ли е да се сменят имената на детето с българските на баща му? Нещо се обърках.....
esthetique
Младши потребител

Мнениеот galqbalq » 25 Яну 2013, 19:24

бащата е от турски произход и в момента е с турски имена (80те години са му били дадени български имена, а през 90те - са му възстановени турските), майката е от български произход. Не са имали брак, само съвместно съжителство, от което се ражда дете. Бащата го припознава и детето е с бащино и фамилно турски имена. След раздялата родителските права над детето се присъдени на майката. Тъй като преди да се роди детенцето, мъжа многократно е казвал, че иска да си върне българските имена, но не го е направил... донякъде майката на детето е останала излъгана... и сега тя иска да смени имената на детето си с български, тъй като детето се отглежда в българско семейство и някакси не се връзва детето да е с турски имена.
galqbalq
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 25 Яну 2013, 19:29

Няма да стане.
Проблемът не е у адвоката, който ви е консултирал, макар и той да не е бил съвсем прав в твърденията си.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот galqbalq » 25 Яну 2013, 21:39

bird_of_paradise написа:Няма да стане.
Проблемът не е у адвоката, който ви е консултирал, макар и той да не е бил съвсем прав в твърденията си.

А къде е проблема??? Аз ли немога да обясня, или всеки, прочел темата не е могъл да разбере за какво става въпрос... И от 2та отговора, които съм получила досега, разбирам че са постнати само и само да се отговори... Извинете ме за начина, по който се изразих сега, но ме подразни начина, по който ми се отговаря на темата, а това е проблем за нас, и се надявах тук да получа помощ... Работила съм известно време в ГРАО и съм виждала такива съдебни решения за промяна на имена от турски на български (от български на турски става по административен ред с молба до кмета и по чл. 19а се сменят имената, но обратното е само през съд) тъй че сигурна съм, че могат да се сменят имената на детето, въпросът ми е как да стане това без да се налага да искат разрешение от бащата, тъй като той се интересува от детето си, колкото да може по време на свижданията да тормози и заплашва майката, и нали се сещате че при тази ситуация за да е в опозиция, той ще откаже такава смяна... макар че него това не го засяга кой знае колко, защото така или иначе той ще си фигурира в акта за раждане на детето като баща....

Моля ви, отговаряйте сериозно, наистина е важно за нас, благодаря!
galqbalq
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 25 Яну 2013, 22:01

Съвсем сериозно съм отговорила, че не си струва да влагате пари в тази дейност.
Проблем, доколкото го има, идва от това, че искате да промените имената на детето, без да са налице основания за това- посоченото от вас не попада в хипотезите на чл. 19 и чл. 19а, ал.4 от ЗГР.
Според мен имате две алтернативи, но и при двата варианта ви е необходимо съдействие от бащата- промяна на неговите имена с български или осиновяване.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот esthetique » 27 Яну 2013, 05:30

Според мен без съгласието на бащата и съдействието му ще бъде много трудно, но не и невъзможно да се води дело по чл. 19 от ЗГР....Но най-добре се консултирайте с друг адвокат, трябва да се прегледа по-обстойно практиката на съдилищата по този въпрос. Тук е подобен случаят, но бащата, доколкото разбирам, е съгласен с промяната на имената на детето му....http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=49503
esthetique
Младши потребител

Назад към Семейни казуси