Здравейте,
въпросът ми е следния: ако не подпиша споразумение за промяна на трудовия ми договор, какво следва? Имам ли право на съкращение? Или ще последва заповед за уволнението ми? Не откривам никъде в Кодекса на труда информация за това какъв е реда при това положение.
Благодаря предварително
- Дата и час: 26 Ное 2024, 16:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изменение на трудовото правоотношение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Изменение на трудовото правоотношение
pateto7 написа:Здравейте,
въпросът ми е следния: ако не подпиша споразумение за промяна на трудовия ми договор, какво следва? Имам ли право на съкращение? Или ще последва заповед за уволнението ми? Не откривам никъде в Кодекса на труда информация за това какъв е реда при това положение.
Благодаря предварително
Няма и как да откриете такава информация,тъй като няма.Редът е,че остава действието на стария Ви трудов договор.
Има някои особени случаи на изменение,касаещи длъжността,ново място на работа,наложени от обективни причини при работодателя.В подобни хипотези несъгласието ви с новите обстоятелства може да доведе до възникване на основание за прекратяане на ТД/има една хипотеза такава,при преместване местоработата в друго населено място/.
Не знам за какво изменение става реч,но вероятно или ви се предлага друга работа или по-неизгодни някакви условия.
Не може вашето несъгласие да се използува за уволнение .Трябва да ви освободят по общия ред, предвиден за прекратяване на договора,ако някой има намерение да ви гони.
- svettoslav
- Активен потребител
Здравейте,
първо благодаря за отговора Какво обаче означава "по общия ред"? По взаимно съгласие ли е това или по друг ред и дължи ли се предизвестие от тяхна страна (договорът ми е безсрочен)?
И след като това не е точно регламентирано в Кодекса по труда, да разбирам ли, че работодателя може да намери повод да разтълкува отказа ми да подпиша като неспазване на някакви мои задължения, неподчинение и прочие?
първо благодаря за отговора Какво обаче означава "по общия ред"? По взаимно съгласие ли е това или по друг ред и дължи ли се предизвестие от тяхна страна (договорът ми е безсрочен)?
И след като това не е точно регламентирано в Кодекса по труда, да разбирам ли, че работодателя може да намери повод да разтълкува отказа ми да подпиша като неспазване на някакви мои задължения, неподчинение и прочие?
- pateto7
- Нов потребител
pateto7 написа:И след като това не е точно регламентирано в Кодекса по труда, да разбирам ли, че работодателя може да намери повод да разтълкува отказа ми да подпиша като неспазване на някакви мои задължения, неподчинение и прочие?
Няма как да се разтълкува така. Сега,ако някой реши така да си го тълкува-проблема си е негов.Колко му е да ви уволнят дисциплинарно,щом " не слушате". Но уволнението е незаконно и подлежи на отмяна.
Що се отнася до "по общия ред",разбирайте го както си е и сега редът,нищо по-различно.Многобройни са основанията за прекратяване на тр.договор.Не е толкова лесно на работодател, току-така да уволни законно някого.
Що се отнася до "взаимното съгласие" ,наличието му е достатъчно да сте безработен субект още от същия ден.
- svettoslav
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|