начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

Имат ли право даме уволнят дисциплинарно за недаден болничен

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имат ли право даме уволнят дисциплинарно за недаден болничен

Мнениеот xnikolanx » 05 Яну 2013, 06:47

Моля помагайте! на 2-ри, 3-и и 4-и не съм работил. На 3-ти ходих на преглед и понеже лекарят има право да върне с 1 ден назад ми даде и за 2-ри и 3-ти и 4-и, 5-и и 6-и.. До тук добре, обаче.. Има ли право работодателя ми да ме уволни дисциплинарно защото още не съм му ги представил навреме? До колко време имам право да не му ги представям(болничните)? Кога най-късно трябва да му ги представя? Притеснението ми е да не ме уволни дисциплинарно на основанието, че не съм му представил болничните, а ходих на 2-ри да му дам трудовата си книжка :?

Ако на това основание ме уволни дисциплинарно, мога ли да обжалвам и да спечеля?
xnikolanx
Младши потребител

Re: Имат ли право даме уволнят дисциплинарно за недаден болн

Мнениеот nk7702n » 05 Яну 2013, 15:30

xnikolanx написа:Моля помагайте! на 2-ри, 3-и и 4-и не съм работил. На 3-ти ходих на преглед и понеже лекарят има право да върне с 1 ден назад ми даде и за 2-ри и 3-ти и 4-и, 5-и и 6-и.. До тук добре, обаче.. Има ли право работодателя ми да ме уволни дисциплинарно защото още не съм му ги представил навреме? До колко време имам право да не му ги представям(болничните)? Кога най-късно трябва да му ги представя? Притеснението ми е да не ме уволни дисциплинарно на основанието, че не съм му представил болничните, а ходих на 2-ри да му дам трудовата си книжка :?

Ако на това основание ме уволни дисциплинарно, мога ли да обжалвам и да спечеля?

Доколкото Наредбата допуска издаване на БЛ за минал период и факта, че 5-ти и 6-ти са почивни дни / събота и неделя/, а в НМЕ пише : " (2) Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя/осигурителя до два работни дни от издаването му., нямате никакво основание за притеснения за просрочие относно представянето на издадения БЛ. Защо обаче сте се явил на преглед едва на 3- ти и по този начин сте отсъствал реално повече от два последователни работни дни, Вие си знаете. Дано сте се сетил да се обадите по телефона на работодателя, за да посочите причините за неявяването си на работа .Основанията за дисциплинарно уволнение са посочени изрично в чл. 190 от КТ.
Все пак сме хора, ако действително сте се разболял сериозно и сте уведомил за това по телефона работодателя, едва ли ще имате проблеми в този смисъл.
Последна промяна nk7702n на 06 Яну 2013, 00:29, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 05 Яну 2013, 16:54

xnikolanx написа:Моля помагайте! .............

Все още не сте дал информация обадихте ли се на работодателя относно заболяването си, както и не сте дал подробности относно издаваните Ви БЛ.
Последна промяна nk7702n на 05 Яну 2013, 19:57, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Melly » 05 Яну 2013, 17:11

Чудя се какви ли са тези "напъни" да се теглят "с ченгел" думи от устата на вЪпросителя. :roll:
Отговор на въпроса бе даден от Поли. И до тук! 8)
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот TEREZADESKOVA » 05 Яну 2013, 17:12

Начинът, по който се прекратява трудовото правоотношение, е важен, т. е. не е важно само да се стремите да получите обезщетения за безработица. :roll: Ако Ви уволнят дисциплинарно :cry: (макар и да не е толкова лесно за работодателя, защото си има цяла подробна процедура - наказван ли сте преди това; искане на обяснения, изслушване; имате ли вина, дали сте в законоустановен отпуск по време на връчване на заповедта на уволнеение; имате ли определени заболявания по Наредба № 5 ... и т. н., която трябва да се спази :mrgreen: ) - мислите ли, че лесно ще си намерите работа :oops: (особено по време на криза, като погледнат основанието за прекратяване в трудовата Ви книжка :shock: ) ? Има си тънкости :wink: :wink: Мой съвет е - потърсете адвокат :!: за консултация - платете си (не сме си намерили дипломите на улицата, пари сме харчили, време и нерви ...). Убедена съм, че определено си заслужава да се посъветвате :wink: .
Успех :!:
Пръв сред равни - за правата и правилата в един по-добър свят!
TEREZADESKOVA
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 05 Яну 2013, 17:31

Melly написа:Чудя се какви ли са тези "напъни" да се теглят "с ченгел" думи от устата на вЪпросителя. :roll:
Отговор на въпроса бе даден от Поли. И до тук! 8)

Аз пък се чудя ти на какво се чудиш? А относно отговора, истината е някъде там...С толкова информация.Приятен ден!
Последна промяна nk7702n на 06 Яну 2013, 00:58, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 05 Яну 2013, 17:44

xnikolanx написа:Моля помагайте! на 2-ри, 3-и и 4-и не съм работил. На 3-ти ходих на преглед и понеже лекарят има право да върне с 1 ден назад ми даде и за 2-ри и 3-ти и 4-и, 5-и и 6-и.. До тук добре, обаче.. Има ли право работодателя ми да ме уволни дисциплинарно защото още не съм му ги представил навреме? До колко време имам право да не му ги представям(болничните)? Кога най-късно трябва да му ги представя? Притеснението ми е да не ме уволни дисциплинарно на основанието, че не съм му представил болничните, а ходих на 2-ри да му дам трудовата си книжка :?

Сега разбирам, че си имате предистория по тия въпроси в лекса. Ами, явно Ви е обичайна практика тази с БЛ и със сигурност ще имате нужда от реална консултация от колега адвокат.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Melly » 05 Яну 2013, 17:53

nk7702n написа:

Сега разбирам, че си имате предистория по тия въпроси в лекса. Ами, явно Ви е обичайна практика тази с БЛ и със сигурност ще имате нужда от реална консултация от колега адвокат.

Чек` сега да ти подшушна нещо на уше Наде. Като потребител с ранг "Старши", трЕбе да си овладяла някои техники като например: преди да се впишеш в нечия тема (най-често изявата ти е като задаваш уточняващи въпроси към автора на темата), вземи и прегледай профила му.
Ще се ориентираш бързо, вЕрвай ми. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 05 Яну 2013, 18:02

Melly написа:
nk7702n написа:

Чек` сега да ти подшушна нещо на уше Наде. Като потребител с ранг "Старши", трЕбе да си овладяла някои техники като например: преди да се впишеш в нечия тема (най-често изявата ти е като задаваш уточняващи въпроси към автора на темата), вземи и прегледай профила му.
Ще се ориентираш бързо, вЕрвай ми. :D

Мели, както обикновено, се изказваш неподготвена, виж първия ми пост от тази тема, а после коментирай дали се включвам с въпроси или отговори. :mrgreen:
Няма да се оправиш и през Новата година, май. Ама, карай, остани си със здраве. :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 05 Яну 2013, 18:04

doc03 написа:
xnikolanx написа:През Май месец лежах 10 дни в болница поради тежка анемия(липса на В12 с хемоглобин 34!)

:shock: :roll: :shock: :roll: :o

:mrgreen: :lol: :lol:
Тоя човек с тоя нисък хемоглобин да не е лежал в Родилното? :roll: :mrgreen:
Последна промяна nk7702n на 06 Яну 2013, 00:59, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 05 Яну 2013, 18:24

Пак веселба е станала :lol: ... добре почва Новата година!
ПП - Слънце - ЧНГ! Здраве и успехи!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Melly » 05 Яну 2013, 20:03

nk7702n написа:
doc03 написа:
xnikolanx написа:През Май месец лежах 10 дни в болница поради тежка анемия(липса на В12 с хемоглобин 34!)

:shock: :roll: :shock: :roll: :o

:mrgreen: :lol: :lol:
Тоя човек с тоя нисък хемоглобин да не е лежал в Родилното? :roll: :mrgreen:
П.П. Оф, сори, уважаема Мели, може ли да пиша във въпросителна форма, без да ти искам писмено разрешение? :wink:

Виж сега Наде,
От кобинацията "твои напъни" + неговия "нисък хемоглобин" може да се "пръкне" нещо като НИЩО. То като тръгне веднъж "родовия процес", нали знаеш (личен опит имаш в "живия" живот), спирачка нЕмаааа. :lol: :lol: :lol:

Та и при теб така. Празнодумие... и нищо по същество. :lol: :lol: :lol:
П.П. Не ми отговаряй. Трупаш само кухи точки.
Със здраве! И дано да поумнееш през Новата година. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот xnikolanx » 05 Яну 2013, 22:18

Ами филма е такъв, че предната година на последния декемврийски ден прекия ми ръководител със заплатата ми каза, че официално съм уволнен и ми заложи капан- каза януари да не идвам да работя а накрая на месеца да дойда да си взема януарската заплата. Тфа е с цел да ме уволни дисциплинарно или да ме принуди по взаимно съгласие. Което знаете нее угодно за един служител като мен. Работодателя иска да ме цака. Това официално, че съм уволнен е само "Думи", никви документи не ми е давано и не съм подписвал. На 2-ри ходих да си дам трудовата книжка. На 3-и пак ходих да говоря със прекия ми ръководител да питам по кой член искат да ми прекратят договора и той мънкаше нещо, че не било ясно и не се знаело и тогава усетих, че протакват и искат да ме цакат . На 4-и ходих пак да говоря със ръководителя и счетоводителката на фирмата. Този ден споменах, че съм в болничен, те се направиха ,че не са ме чули. Проблема е, че не им представих болничниая(забравих го). Имам ли шансове ако го представя в понеделник или съм прецакан и всичко е свършено вече :( Притеснявам се, че имат законово право да ме уволнят дисциплинарно. Имат ли или нямат? И ако го направят като обжалвам ще го спечеля ли?

Как да постъпя?
xnikolanx
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 05 Яну 2013, 22:26

Melly написа:[size=85]
nk7702n написа: :shock: :roll: :shock: :roll: :o

.................

Ти досега не си поумняла въпреки възрасттта си, пък на мен акъл даваш! :lol: Опитай се да заздравиш нервната си система и да контролираш негативните емоции, така ще е приятно присъствието ти тук. :wink:
П.П. Ще ти отговарям когато сметна за необходимо, ще задавам въпроси също когато и колкото си поискам . Добре, че аз задавам въпроси за разлика от теб, която в почти всички постове се заяждаш с потребителите, независимо дали са с нисък хемоглобин или са колеги. На твоята възраст със сигурност ще бъда много по- улегнала и мъдра от теб! Със здраве, с пожелание за успехи[/color]! :wink: Не държа да ме харесваш, така че не се напъвай да ми наложиш някакви твои кухи правила!
Последна промяна nk7702n на 06 Яну 2013, 00:41, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Melly » 05 Яну 2013, 22:38

Eх Наде, Наде, .... само да ти напомня, че идва видов ден - 21.01.2013 :idea:
И още нещо ще те открехна - никога не говоря без да съм на 100% проверила детайлите!
Понеже си нахална и не се спираш, както и не млъкваш, казвам ти го на`преки - право куме у очи! Много далеч си от представите ми за професионален опит и лоялност към клиентите! Горко им с теб. :cry:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 05 Яну 2013, 22:53

Melly написа:Eх Наде, Наде, .... само да ти напомня, че идва видов ден - 21.01.2013 :idea:
И още нещо ще те открехна - никога не говоря без да съм на 100% проверила детайлите!
Понеже си нахална и не се спираш, както и не млъкваш, казвам ти го на`преки - право куме у очи! Много далеч си от представите ми за професионален опит и лоялност към клиентите! Горко им с теб. :cry:

Знаеш ли, Мели, нахалството ти наистина стигна твърде далече. Нищо, че не си улучила датата на насрочването, с детайлите също не си запозната, но пък иначе си много лоялна и дискретна, като те прочетат тук клиентите, ще ти се доверят веднага.Ти си носиш отговорността, аз лично имам чиста съвест, за теб- не знам.Ако съдя по твоите изяви тук, със сигурност не събуждаш у мен желание да се запозная с теб в реалния живот - нито от професионална, нито от лична гледна точка! Жалко, че оспами тази тема, беше се развила добре преди твоето появяване. Все пак, дано да продължаваш да се ядосваш от моите професионални изяви и успехи! Със здраве!
Последна промяна nk7702n на 06 Яну 2013, 01:49, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот xnikolanx » 05 Яну 2013, 22:54

Моля ви хора, не се разконцентрирайте с офтопици, обърнете внимание на проблема ми :(
Относно Лежането ми в болница наистина беше тежка анемия с хемоглобин 34 и еритроцити 0,7. Като постъпих бях толкова зле, че губех зрение и бях в инвалидна количка защото неможех да вървя и щях да припадна. Едва дишах! Имам документи със изследванията и ,че съм лежал в Александровка Болницата 10-ина дни. Според повечето доктори причината беше, че съм веган(вегетарианец) от 6години, ноза щастие един от лекарите които ме изследваха също беше вегетарианец и установи, че не това е причината. Както и да е, няма да ви занимавам с неща които не ви интересуват. Тази анемия която имах води ли се хронино заболяване и дали по някакъв начин би ми помогнала ако искат да ме уволнят дисциплинарно, при едно евентуално обжалване после? Нямам никакви дисциплинарни нарушения за целия ми трудов стаж от около 4 години.
xnikolanx
Младши потребител

Мнениеот Melly » 05 Яну 2013, 23:05

nk7702n написа:.............
Все пак, дано да продължаваш да се ядосваш от моите професионални изяви и успехи! Със здраве!

Ти на поражението успех ли му казваш? :roll:
Моли се да не ти се случи някой ден да се падна от другата страна на твоята банка. Тогава ще ти стане ясно "Кон боб яде ли?" :lol: :lol: :lol:
Последна промяна Melly на 05 Яну 2013, 23:11, променена общо 1 път
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 05 Яну 2013, 23:11

Нищо не разбирам от трудово право. Минавам само от тук и се питам кой раздава "офицерските"звания в този форум. К'во значи "старши потребител" "потребител" "активен потребител" 'що няма "младши потребител"
И понеже темата е в обхвата на трудовото право бих искал да попитам какъв е реда за пенсионирането на "старши потребител".
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 05 Яну 2013, 23:14

Melly написа:
nk7702n написа:.............
Все пак, дано да продължаваш да се ядосваш от моите професионални изяви и успехи! Със здраве!

Ти на поражението успех ли му казваш? :roll:
Моли се да не ти се случи някой ден да се падна от другата страна на твоята банка. Тогава ще ти стане ясно "Кон боб яде ли?" :lol: :lol: :lol:

За пореден път се убеждавам, че злобата няма почивен ден! Дори и датата си объркала, ама нищо, щом нямаш друга работа, продължавай да ми следиш насрочените дела и да се молиш да ги загубя. Българинът от край време се е ръководил от принципа" Не на мен да ми е добре, а на Вуте да е зле". Жалко за теб, имах малко по - добро мнение.
Последна промяна nk7702n на 06 Яну 2013, 00:23, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Следваща

Назад към Трудово право