начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

По кои членове трябва да ме освободят за да взимам 60%..

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

По кои членове трябва да ме освободят за да взимам 60%..

Мнениеот xnikolanx » 03 Яну 2013, 21:59

Прощавайте за заглавието, но не се събира в определения лимит. Последния работен ден миналия месец когато ни плащат заплати, със заплата шефа ми каза, че съм официално уволнен, но фирмата прави жест и да дойда чак на края на януари да си взема още една януарска заплата, без да работя януарските дни. Казаха и първия работен ден да мина да си оставя Трудовата книжка. Това уловка ли е с януарската заплата и неходенето през януари>? Значи Първия работен ден (2-ри) ходих и си оставих трудовата книжка, което сега отчитам като грешка, но вече е минало. Нищо никъде не съм подписвал и никакъв документ не ми е даван. Днес (3-ти)също не съм ходил на работа.

Значи попитах ги на как искат да ме уволнят и те казаха по взаимно съгласие, но аз знам ,че по взаимно на борсата няма да взема почти нищо(70% някъде от минималната) . А ако бъда съкратен ще взема 6 месеца 60% от тази на която ме осигуряват. Аз естествено искам да ме съкратят, но те не искат, и искат да подпиша по взаимно съгласие на края на този януари когато ще си вземам уж уговорената бонус заплата. Аз разбирасе смятам да не подписвам по никакъв начин по взаимно съгласие, но ме притеснява те да се опитат да ме уволят дисциплинарно задето през този януари мее нямало. Мога да взема болниен да се презастраховам, или няма нужда от такива неща? Мисълта мие какво да правя? Какво ще ме посъветвате за да взема 60% от заплатата на която ме осигуряват? Кажете ми моля по кои членове трябва да бъда съкратен да се пазаря с шефовете. Или уволнен по някакви други причини, но да ми се изплаща пак на борсата 60% от заплата която ме осигуряват, а не от минималната за страната. Днес бях при 1 приятел в НАП и ми обясни, че имало някакъв член от кодекса по труда по който да прекратят договора ми "поради заболяване" , примерно праха не ми понася( работата е в компютърен склад и си има доста прах). Каза, че работодателя трябвало само да напише , че е по невъзможност и здравословни причини.(Така лие или трябва да минавам през някаква комисия?) През Май месец лежах 10 дни в болница поради тежка анемия(липса на В12 с хемоглобин 34!), може ли да се позова някак на нея, като заболяване..нещо такова.. ? И кой/или кои са въпросните членове в кодекса по труда за да стане поради заболяване? Да знам на кой член да настоявам да се спазаря с шефа си :)
Последна промяна xnikolanx на 04 Яну 2013, 01:50, променена общо 1 път
xnikolanx
Младши потребител

Re: По кои членове трябва да ме освободят за да взимам 90%..

Мнениеот TheOldMan » 04 Яну 2013, 00:30

Вие не сте съгласен да напуснете работа. Всички други неща не са ваша грижа. Уредете си болничен за тия 2 дена дет ви е нямало, и след това продължете да ходите на работа. Докато не получите официално предизвестие за уволнение с подробности (дали да продължавате да ходите или не до края на предизвестието) вие сте си на работа. Шефовете да се главоблъскат как да ви уволнят.
Взаимното съгласие е много ощетяващо при последващо висене в бюрото по труда, така че е крайно неизгодно, освен ако нямате някаква сигурност за започване на нова работа в близките 1-2 месеца.
За да ви "навият" да напуснете "доброзорно", трябва да ви предложат нещо наистина заслужаващо внимание - примерно... поне 5 заплати накуп. Защото всъщност вие ще излъжете, ще подпишете документ се невярно съдържание - ще се подпишете под това че сте съгласен да напускате, което не е вярно. Това колкото и незначително да звучи, при 10 000 такива случая изкривява статистиката, позволява правителството да се тупа в гърдите с ниската безработица и свободния трудов пазар... което е опашата лъжа. Работниците просто ги мачкат и си правят с тях каквото си искат. И го правят, щото има шарани, дето се навиват на тази врътка.
Ако не напуснете доброволно, шефа ще трябва да ви плати още една заплата (и съответните осигуровки върху нея), ще трябва да измисли причина да ви уволни безболезнено за него (щото не може просто да ви изхвърли без причина)... абе не е толкова просто.
За обесщетението - ако е доброволно взимате 4 месеца по 7 лв и нещо на работен ден, демек към 150 лева месечно. Ако ви съкратят взимате 60% от заплатата си за срок, зависещ от трудовия стаж (ако не сте били "на борсата" последните 3 години).
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот xnikolanx » 04 Яну 2013, 00:44

АЗ не искам да работя във фирмата повече!!! Да явно не е 90% както ми каза приятеля ми в НАП. Както ида е. На 514 ме осигуряват, от тях 60% са към 300лв, имам стаж 3години и 2 месеца(непрекънати), тва значи ,че ще взимам 6 месеца по 300лв всеки? Бъркам ли?

Другият ми въпрос, понеже не мога да взимам болнични до края на месеца. Това, че не съм се явил на работа, могат ли на това основание да ме уволнят дисциплинарно ида се размина с всичко?

Благодаря, Ви!
xnikolanx
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 04 Яну 2013, 01:33

E, щом не искате повече да работите там - подписвайте по взаимно съгласие както ви е предложил шефа. Щом и януарска заплата видава - идеално.
Дисциплинарното уволнение е значително по-лош вариант.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот xnikolanx » 04 Яну 2013, 01:37

Добре за да ми е съвсем ясно, да съм спокоен и да не оплескам нещата, питам за последно(знаете искам да взимам тези 60 %), на кои членове трябва да се подпиша за да се класирам за тези 60%?

Това важи, когато трудовия дотовор е прекратен по инициатива на работодателя, при прекраняване на срочен договор, при съкращаване на щата , на обема работа и т.н
С други думи това кои членове са?
xnikolanx
Младши потребител

Re: По кои членове трябва да ме освободят за да взимам 60%..

Мнениеот xnikolanx » 04 Яну 2013, 06:02

Не спя в блаженно спокойствие, чета, Ви :D
Значи първо благодаря за информацията. Член 328! :P
Сичките точки ли ме устройват за 60% при тоя член илида се пазя от някои?
xnikolanx
Младши потребител

Мнениеот xnikolanx » 04 Яну 2013, 06:13

Значи проблемът е, че е написано на неразбираем език за мен, иначе открих го, но начина по който е написано - нищо не мога да разбера.

Чл. 328. (Нов - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) (1) В двумесечен срок от получаване на искането
заместник-председателят на комисията внася в комисията предложение за даване или за отказ за
даване на разрешение за доброволно прекратяване.
(2) Ако заместник-председателят на комисията е поискал допълнителни сведения или
документи, срокът по ал. 1 може да се продължи с един месец.
(3) В едномесечен срок от внасянето на предложението по ал. 1 комисията се произнася с
мотивирано решение за даване или за отказ за даване на разрешение за доброволно прекратяване
на дружеството.
(4) Комисията отказва да издаде разрешение, когато:
1. липсва някой от изискваните документи или има нередности в тях;
2. не са изпълнени изискванията на този кодекс и на актовете по прилагането му.
(5) Едновременно с разрешението комисията отнема лицензията на дружеството.
(6) В едноседмичен срок от издаването на решението по ал. 3 заместник-председателят на
комисията отнема разрешенията за управление на фондовете.

При всички точки ли се дават 60%? Или при някои не(при кои)?
xnikolanx
Младши потребител

Мнениеот xnikolanx » 04 Яну 2013, 17:05

Чл. 327. (1) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 327, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:

1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;
този случай няма ли да се вземат пак 60 %? И комисия нее нужна,защото заболяването е вече установено.
xnikolanx
Младши потребител

Мнениеот xnikolanx » 05 Яну 2013, 01:48

Моля някой който разбира да ми разясни при член 328 (КТ) , кои точки ми гарантират 60% от средния ми доход? И кои не? И има ли други членове които също биха ми гарантирали 60%? :roll:
xnikolanx
Младши потребител

Мнениеот andy70 » 05 Яну 2013, 18:17

Виж чл.54а и сл. от КСО!
ПП - Кодекс за социалното осигуряване :)
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Назад към Трудово право