начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

Забавяне на пари

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Забавяне на пари

Мнениеот asdf4321 » 21 Дек 2012, 22:42

Здравейте!Един приятел ми посочи този сайт с надеждата на намеря това което търся.
Историята е следната:

В договорът ми пише, че работя на 290 лв. на 8 часа, а в действителност работя на на 7 и взимам 600 лв.(не че съм недоволен!)Но откакто съм постъпил в това заведение парите винаги са се бавели,но в по малки срокове.Днес 21.12.2012 аз все още не съм взел изплащането си за Октомври месец.В договорът също пише (Периодичността на изплащане на основното и допълнителните възнаграждения е месечно.) незнам дали това има значение,но реших да го отбележа.Парите се изплащат от назначени управители,които ръководят и екипа.
Има ли нещо което мога да направя по легален начин за да си получа парите?
Благодаря!

С уважение:Цветан Димитров
asdf4321
Нов потребител

Re: Забавяне на пари

Мнениеот ivan_lawyer » 21 Дек 2012, 23:06

Има начин да си вземете заплатата, но премислете това дали ще доведе до последствия.

Грозно е да Ви правят номера, но вероятно наистина нямат наличност, сигурно са закъсали.

Трябва да Ви платят, защото не е правилно, но едно дело или един сигнал означава да воювате.

Ще се изтощите взаимно и ще направите така, че да се задълбаете в жалби, а трябва с прости думи.

Ако не искат да Ви платят си потърсете дискретно и бързо нова работа, за да имате спокойствие и пари.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 22 Дек 2012, 17:19

NQ
Последна промяна neutralen на 26 Дек 2012, 18:01, променена общо 2 пъти
neutralen
Активен потребител

Мнениеот asdf4321 » 22 Дек 2012, 21:54

Краят на света щеше да спаси много хора дължащи пари,но и да ги погуби.Всичко е нож с 2 остриета.Управителката ми отговори "Така ли ще започнем денят,Цецо?Идваш от името на всички ли?Нямаме пари,когато ги съберем ще ги изплатим за Октромври.Ти да не искаш всичките наведнъж?"
Дадоха на всички по 100 лева да посрещнем празниците,останалото "когато можем".Сладко а? :)
Май нова работа ще бъде най-добрият изход от този капан.По член 327 ал.2.!
asdf4321
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 23 Дек 2012, 15:42

:shock:
Последна промяна neutralen на 26 Дек 2012, 18:43, променена общо 2 пъти
neutralen
Активен потребител

Мнениеот asdf4321 » 25 Дек 2012, 23:38

Как става това напускане без предупреждение?Фирмата в която работя практикува умишлено забавяне на плащането с 1 месец за да не може всеки да тръгва когато поиска.В този случай май е по-добре да си пусна предиизвестието.Някакво мнение по въпроса ще ми бъде наистина от полза!
Благодаря предварително!
asdf4321
Нов потребител

Мнениеот pesho_devnya » 26 Дек 2012, 01:52

Когато работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение, имате право да напуснете без предизвестие, съгласно чл.327,ал.1,т.2 КТ. В този случай работодателят Ви дължи обезщетение по чл.221,ал.1 КТ за срока на предизвестието, който при безсрочен трудов договор е 30 дни, а при срочен - 3 месеца, освен ако не е уговорен друг срок. Работодателят едва ли ще Ви даде доброволно тези пари, така че ще се наложи да го съдите. Той пък ще Ви плати по 290 лева както заработените заплати, така и обезщетението...
Такъв развой на събитията едва ли Ви усройва, затова моят съвет е първо да си намерите работа, където плащат редовно, а след това да напускате.
pesho_devnya
Младши потребител

Назад към Трудово право