начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

Неустойка в МакДоналдс !!! Моля помогнете !!!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неустойка в МакДоналдс !!! Моля помогнете !!!

Мнениеот denishelpplease » 15 Юни 2012, 21:21

Знам , че може би тази тема не е за тук , но наистина много , ама много съм го закъсал ! В такава ситуация съм ,че започнах работа в McD , но не ми хареса , ужасна е , постоянно унижение от начлниците и какво ли още не .Разбиха ми психиката на 20 години съм работил съм много и различни неща , но никога на съм тръгвал на работа с насълзени очи , пречупиха ме и сега ми казват ,че ако искам да напусна трябва да им платя 600лв . Това законно ли е ? Има ли някой , който е бил в моята ситуация , или някой който разбира от тези неща ? Много ще съм ви благодарен ако успеете да ме измъкнете от тази каша !
denishelpplease
Нов потребител

Re: Неустойка в МакДоналдс !!! Моля помогнете !!!

Мнениеот nk7702n » 15 Юни 2012, 21:59

denishelpplease написа:Знам , че може би тази тема не е за тук , но наистина много , ама много съм го закъсал ! В такава ситуация съм ,че започнах работа в McD , но не ми хареса , ужасна е , постоянно унижение от начлниците и какво ли още не .Разбиха ми психиката на 20 години съм работил съм много и различни неща , но никога на съм тръгвал на работа с насълзени очи , пречупиха ме и сега ми казват ,че ако искам да напусна трябва да им платя 600лв . Това законно ли е ? Има ли някой , който е бил в моята ситуация , или някой който разбира от тези неща ? Много ще съм ви благодарен ако успеете да ме измъкнете от тази каша !

Как така да им платите 600 лева, за какво Ви ги искат тези пари? :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот denishelpplease » 15 Юни 2012, 22:03

Неустойка за това ,че не съм довършил "обучението" си .Немога да си го обясня за първи път чувам такова нещо ,а съм работил едва 10 дни .
denishelpplease
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 15 Юни 2012, 22:07

denishelpplease написа:Неустойка за това ,че не съм довършил "обучението" си .Немога да си го обясня за първи път чувам такова нещо ,а съм работил едва 10 дни .

А писмен договор подписахте ли за това обучение?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот denishelpplease » 15 Юни 2012, 22:12

Да , подписах някакъв договор , не съм сигурен дали в него фигурираше тази клауза , тъй като тя ми бе съобщена в последствие .
denishelpplease
Нов потребител

Мнениеот komshiqta » 30 Юли 2012, 23:08

Привет, като човек минал по твоите стъпки, те разбирам и съчувствам. Подписал си документ, с който ако решат биха могли да те съдят. Но доколкото съм запознат много хора са напускали като теб, но никой не е осъден(поне не беше до преди 4г). Просто не им е изгодно да се занимават. Друго което можеш да направиш е да напишеш жалба до управителя на ресторанта(как са се държали с теб) и тогава ме съмнява да тръгнат да те съдят.
komshiqta
Нов потребител

Мнениеот necrosoul » 05 Дек 2012, 00:59

И аз имам подобен проблем с тази фирма...При мен работата е там,че освен лошото отношение и подигравките по мой адрес от страна на мениджърите има и момент в който аз изтървам изпити заради тях.Не знам колко от хората работили в другите макдоналдси го правят това,но нас ни карат да подменяме срокове на храни,абе ужас просто!Снимал съм си договора ако някой който разбира се навие да го прегледа ще кача снимки.Иначе и аз търся начин да напусна...
necrosoul
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 05 Дек 2012, 01:11

Дайте го тоя договор, без Вашите лични данни. Изтрийте ги и го качете.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот borovinka » 05 Дек 2012, 17:15

Преди 10 години МсД беше добра алтернатива за работа през лятото между сесиите. Сега явно е станала някаква изродия...
Качете договора, за да видим какво сте подписали.

И само един въпрос: Екземпляр от въпросните договори за вас има ли? Връчили ли са ви уведомления по чл. 62 КТ? Едно време много стриктно се следеше за тези неща.
Последна промяна borovinka на 06 Дек 2012, 16:05, променена общо 1 път
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот necrosoul » 06 Дек 2012, 15:29

http://prikachi.com/images.php?images/440/5575440C.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/454/5575454S.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/455/5575455s.jpg

Първите два линка съдържат договора с неустойките третия съдържа една справка която не знам защо ми беше дадена...На нея има две имена на момче и момиче които трябваше да почнат с мен както и егн-тата им!Също така обучението е написано,че продължава 115 часа,а аз имам в мен една матрица на която се подписваха когато ми проведът обучение на някоя станция било в кухня или на сървиз.Матрицата ще снимам и кача по-късно,също така има още 2-3 страници договор,но той е стандартен.Ако някой има някакви мнения по въпроса нека каже.Лично мое мнение е,че това е смешно нищо чудно че всички напускат парите са смешни унижението и работата!
necrosoul
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 06 Дек 2012, 16:08

Пускай си спокойно предизвестието за прекратяване на трудовия договор (не на този) и чакай да ти изтече срока, след което си напускаш. За да търсят нещо от теб, трябва да заведат дело, за да търсят неустойката по договора, който си публикувал, а едва ли ще им се занимава и още по-малко - ще им се плащат държавни такси.
Важно е кога си започнал работа (трудовия ти договор от коя дата е).

Действай смело, ако си решил да напускаш, и не се бой. За повече подробноси, ако искаш пиши ми на лични.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот bruskach » 07 Дек 2012, 09:23

И аз съм в подобона ситуация и искам да напусна. 2 седмици съм вече на работа и не ми е проблем работата в кухня и на каса , но това миене НЕ МОГА ДА ГО ПОНЕСА ! Има ли вариант да си изкарам медицинско за неработоспособност и да си напусна веднага ?
bruskach
Нов потребител

Мнениеот marinov » 07 Дек 2012, 10:28

Прекомерна е тая неустойка според мене и и всеки нормален съд при възражение би я намалил до 100-200 лв. най много. Просто не виждам как ще се докажат вреди за 600 лв. А тая клауза с ваденето на извънсъдебно изпълнително основание си е пълна глупост :D . Пускай предизвестие
marinov
Потребител

Мнениеот necrosoul » 07 Дек 2012, 17:37

Е да де,но те изкарват тези 600 лева заради това обучение което пише,че е хем 115 часа,хем 6 месеца...Сега кое е вярното аз лично виждам един парадокс в цялата тази ситуация!Може би е 600 месеца защото ти трябва жълта значка за да си минеш обучението на драйв което влиза в тази програма с часовете или както те и викат "Матрица".Но аз съм си минал почти всички остава ми само обучение на "Събиране на драйв" това е...Но въпроса е,че има заплашване,днес един от мениджърите ме нарече идиот което е просто върха на сладоледа!Аз не съм отишъл там за да ме наричат идиот управителя чу това,но ме смъмри мене защото не съм работил достатъчно бързо.В Мака искат да се свърши бързо работата и през пръсти!Случва се редовно някой биг мак да остане с по-малко салата или някое Big Tasty с едно парченце кашкавал,но това не са грешки!Това се прави защото от даденият продукт има малко количество и вместо да ощетяваме ресторанта карат НАС чираците да ощетяваме хората...клиентите...тези които са,цитирам мениджър"Три пъти по-важни от мен".
necrosoul
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 12 Дек 2012, 01:30

Здравейте.
Бих Ви предложил да прекратите ТД на основание чл.327,ал.1,т.3 от КТ ако:
-сте започнали работа преди датата, вписана в ТД;
- работното време е повече от уговореното в ТД;
-работите работа, която не вписана в длъжностната характеристика/имате ли връчена такава?/
-работите при заплата, по-ниска от установената в осигурителните прагове за 2012 г и договорена с ТД;
- в ТД е вписана продължителност на работното време 8 часа, а то е повече и при различен режим от установения във фирмата;
-не ползвате законовата почивка -особено събота и неделя без да е издадена заповед за извънреден труд от работодателя;
- ако работодателят не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт;
/помислете върху това!!!/
Така върху едно тяхно искане ще противопоставите свое, което е по-силно.
с уважение kazimirc4
kazimirc4
Потребител

Мнениеот necrosoul » 12 Дек 2012, 12:35

Благодаря за бързият отговор,но работата е там,че не знам колко е минималното заплащане което е установено от осигурителните прагове...В тази фирма те осигуряват на толкова за колкото си искарал.Определено оставаме и по 10 часови смени имам някой колеги дето се гордеят със своите 16-18 часови.В договора пишеше нещо,че работодателя е задължен да ни осигурява 8 часов работен ден,но най-редовно си ме пускат 3-4 часа пред да ми е свършила смяната поради липса на работа.Въпросът ми е,имам ли право да откажа да си тръгна ако ме освобождават по рано от работа?
necrosoul
Нов потребител

Мнениеот necrosoul » 12 Дек 2012, 12:35

Благодаря за бързият отговор,но работата е там,че не знам колко е минималното заплащане което е установено от осигурителните прагове...В тази фирма те осигуряват на толкова за колкото си искарал.Определено оставаме и по 10 часови смени имам някой колеги дето се гордеят със своите 16-18 часови.В договора пишеше нещо,че работодателя е задължен да ни осигурява 8 часов работен ден,но най-редовно си ме пускат 3-4 часа пред да ми е свършила смяната поради липса на работа.Въпросът ми е,имам ли право да откажа да си тръгна ако ме освобождават по рано от работа?
necrosoul
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 13 Дек 2012, 00:03

Минимални осигурителни прагове в Хотелиерство; Ресторантьорство;
-квалифицирани работници - 510 лв
-за които не се иска специална квалификация - 380 лв
Пише ли в ТД - 8 часов работен ден и няма ли графици за различно от това работно време, ТД е нарушен и може да напуснете веднага - буквално за 2 часа.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот bruskach » 13 Дек 2012, 13:55

Да кача копие от договора ако може по него да дадете , някой съвет ?
bruskach
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Дек 2012, 21:12

В сравнение със съветската казарма, обучението в един "Макдоналдс" е все пак поносимо.

Не мисля, че трудовите навици са нещо вредно, особено в едно напрегнато време.
Условията може да са неприятни, но нервите трябва да се каляват поради понятни причини.

Иначе това си е трудово правен спор, откъдето и да го погледнеш, но има подписи.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Трудово право