начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

Неизплатени заплати

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неизплатени заплати

Мнениеот cesarco » 11 Дек 2012, 15:01

Здравейте,

Имам следният проблем от 03.08.2009 до 12.07.2011 работих в една фирма. За последните девет месеца обаче не съм получил трудовото си възнаграждение, всички осигуровки са ми внесени. Има обаче нещо друго дефакто управителят на фирмата ме освободи през Ноември 2010г. и след многократно търсене ми даде заповедта на 12.07.2011, като и в ТК ми е зачел тези месеци за трудовият стаж.

Въпросът ми е следният мога ли да си поискам тези възнаграждения за тези девет месеца и как мога да докажа, че съм ходил там. Също така как той ще докаже, че аз не съм ходил на работа толкова време при положение, че ми е дал УП-2, УП-3 и декларация до НОИ, в която декларира, че съм работил там през този период. Има ли смисъл да завеждам дело и да си ги търся тези пари(по ТД съм със заплата от 300 лв, в последствие в ТК ми я увеличава един път на 310лв и после на 321лв).

Предварително благодаря за отговорите!
cesarco
Нов потребител

Re: Неизплатени заплати

Мнениеот kazimirc4 » 12 Дек 2012, 01:04

Здравейте.
Прекратяването на един ТД става документално, на определено правно основание и след връчване на съответния документ/заповед/.Получаването на същата освободеното лице удостоверява с подписа си и датата на получаване. Особено важна е датата!!! Всичко друго е извън законовите разпоредби. Трябва да решите имате ли морално и материално право да претендирате пред този работодател за въпросните възнаграждения.
Това може да означава:
1.Запис в присъствените форми на фирмата като работещо лица,означена продължителност в часове на времето-трудов стаж, липсата на запис за неплатен отпуск.
2.Наличието Ви във ведомостите, липсата на подпис за сеответния период/Ваш или подправен/.
Ако считате, че имате това право и не съществуват документи, които да сочат друго, тогава имате следните възможности:
1.Обръщате се към съответната Инспекция по труда и отправяте искане за проверка на фирмата, като излагате материалните си искания.
2.Или Подавате искова молба към съда за изплащане на дължимите възнаграждения и обезщетения по КТ.
Но все пак работили ли сте във фирмата за претендирания период и знаете ли каква документация съществува там за Вас? Ще Ви посъветвам да се информирате!
С уважение: kazimirc4
kazimirc4
Потребител

Re: Неизплатени заплати

Мнениеот cesarco » 12 Дек 2012, 01:13

Ами датата на заповедта е 12.07.2011г. Това е и датата на получаване на заповедта. А докато работих във фирмата не съм попълвал(подписвал) документ, който да удостоверява присъствието ми. Също така и в ТК този период ми е зачетен като трудов стаж.

За претендирания период не съм работил, защото управителя не ме допускаше.
cesarco
Нов потребител

Назад към Трудово право