начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Анулиране на отказ от наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Анулиране на отказ от наследство

Мнениеот generala77 » 09 Дек 2012, 11:34

Здравейте имам следния въпрос. Преди години с брат ми се отказахме от наследството на майка ми основно за да нямам част от жилище на мое име ( и от глупост). Сега остава въпроса за наследството на майка ми от страна на нейните родителите като има и един брат ( какъв е дяла на вуйчо ми, на баща ми и дали на мен и брат ми се полага нещо). Имали някаква възможност да анулираме отказа от наследство.
Благодаря предварително.
generala77
Нов потребител

Re: Анулиране на отказ от наследство

Мнениеот generala77 » 09 Дек 2012, 20:14

Бих искал да допълня, че не става въпрос за никакви кредити, а и преди това си извадихме удостоверение за наследници. Което до колкото разбрах е приемане на наследството и отменя отказа от него.
Благодаря.
generala77
Нов потребител

Мнениеот rosica_ilieva » 12 Дек 2012, 10:26

Не знам до колко е вяpно и това,защото пpи внасяне на заявление за отказ от наследство искат да се пледстави и удостовеpение за наследници.
rosica_ilieva
Нов потребител

Мнениеот generala77 » 12 Дек 2012, 17:32

И аз не знам, за това ще съм благодарен на всяко компетентно мнение.
generala77
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 13 Дек 2012, 00:28

generala77 написа:Което до колкото разбрах е приемане на наследството и отменя отказа от него.

Това не е вярно - елементарна логика - за да направиш отказ от наследство трябва да удостовериш качеството си на наследник, а това става с удостоверение за наследници, ако такова не е представено към заявлението за отказ от наследство то отказът няма да бъде приет.
Унищожаването на отказа от наследство става по реда на чл. 56 ЗН
Отказът от наследство може да бъде атакуван още и поради причина, че преди това е имало мълчаливо приемане чрез конклудентни действия от страна на отреклия се от наследството - например взел е от наследството даден предмет - пък и колкото да е незначителен на стойност и дори да има само сантиментална такава.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот leonardos » 13 Дек 2012, 00:51

Плащането или НЕплащането на данъци върху даден имот в никакъв случай НЕ те прави собственик или НЕсобственик. Собственост се удостоверява с Нот. Акт и Удост. за наследници. А вписан ли е отказа в срок при откриване на наследството?
leonardos
Потребител

Мнениеот generala77 » 13 Дек 2012, 10:14

Благодаря за мненията.
Чл. 56 от ЗН се отнася за анулиране от страна кредитор, а аз искам да разбра възможно ли е и каква е процедурата сам да си анулирам отказа от наследство.
Отказа е направен преди 4 години при смъртта на майка ми. А аз се боря за наследството на все още живата ми баба.
Благодаря.
generala77
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 13 Дек 2012, 10:28

generala77 написа:аз се боря за наследството на все още живата ми баба

Когато почине бабата тогава ще се открие нейното наследство и тогава ще се броите кой кум, кой сват, кой на булката брат.
За оня свят ред няма - ами ако се поминеш преди нея :?:
С отказа от на наследство отказалият се не губи качеството си на наследник, отказът му само уголемява дяловете на наследниците от същия ред.
Това че си се отказал от наследството на майка си не те лишава от правата върху наследството на бабата, когато то се открие.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот n6391 » 13 Дек 2012, 10:28

А защо е необходимо да се борите за наследството на все още живата си баба/ да е жива и здрава жената дълги години/? Като изключим неморалността на сметките, които си правите :evil: - законът Ви е защитил интересите и няма нужда "да се борите".
n6391
Потребител

Мнениеот generala77 » 13 Дек 2012, 10:37

Благодаря за мненията.
Точно това исках да разбера. А баба ми да е жива и здрава дълги години, но от сега имаме проблеми в тази насока с вуйчо ми и за това исках да проверя как стоят нещата.
Благодаря много на всички.
generala77
Нов потребител

Назад към Семейни казуси