начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

Обезщетение по чл.224, 2 години и половина след прекратяване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетение по чл.224, 2 години и половина след прекратяване

Мнениеот dimitar_ak » 31 Яну 2012, 09:46

Здравейте!

Имам проблем с неизплатено обезщетение по чл.224 за неизползван платен отпуск. Не знам редно ли е да давам данни за фирмата, която съм работил и затова предварително моля модератора да ме извини ако наруша някое правило на форума.

През Май 2006-а година постъпих на работа в Брейн Сторминг ЕАД (булстат 131185014) . На 30.6.2009г. получих заповед за прекратяване на трудовия ми договор по взаимно съгласие и още на следващия ден бях назначен в нова фирма Брейн Сторм Консулт ЕООД. В заповедта за прекратяване е упоменато, че ми се дължи обезщетение за 32 дни неизползван отпуск и сумата е 662.40лв. Тези пари не бяха изплатени и на въпроса ми защо, беше отговорено "ами те ще ти се прехвърлят за ползване в новата фирма". Да ама не. На 12.1.2012г. напуснах Брейн Сторм Консулт ЕООД и се оказа, че тези 32 дни просто се губят.
Въпросите ми са:
1. Мога ли да изискам това обезщетение при положение, че от от 30.6.2009 до сега са минали повече от 2 години?
2. От кого да поискам заплащането при положение, че Брейн Сторминг ЕАД смени името си на Ди Ес Ди Груп - 2009 ЕАД (Булстат 131185014) и е с нов собственик на капитала? Информацията е от търговския регистър.
3. Как се процедира в такива случаи? Нотариална покана или направо адвокат?
Последна промяна dimitar_ak на 24 Фев 2012, 12:35, променена общо 3 пъти
dimitar_ak
Нов потребител

Re: Обезщетение по чл.224 2 години и половина след прекратяв

Мнениеот m_ibriamov » 31 Яну 2012, 12:02

Здравейте, Димитър,

Моето предположение и Вашето очакване са, че искате кратък, точен и ясен отговор на така поставените от Вас въпроси.
Без да ангажирам и други мнения на колеги, ще Ви отговоря по начин отговарящ на Вашето очакване:

1. По първи въпрос:
Да, можете да претендирата за така изчисленото в заповедта за прекратяване обезщетение по чл.224, ал.2 КТ, тъй като съгласно чл.358, ал.1, т.3 от КТ исковете по трудови спорове неотнасящи се до хипотезите на т.т. 1 и 2 (в които не попада Вашият случай) от същата разпоредба, могат да се предявят в тригодишен срок от деня, в който сте имали право да Ви се заплати това обезщетение.

2. По втория въпрос:
Без правно значение във Вашия случай е промяната във фирменото наименование на работодателя и промяната в собствеността в капитала на същия, тъй като идентификационния код (т.е. ЕИК-то) е същият, а и правният субект не е различен, а същия. Евентуалната Ви претенция, ще е насочена към същия правен субект, имащ ново наименование.

3.По третия въпрос:
Насочете се към колега адвокат. Сумата, която ще му заплатите като хонорар, при евентуално спечелване на делото, ще бъде присъдена в тежест на работодателя, т.е. той ще трябва да Ви плати и тази сума, която се изразходили за адвокатски хонорар.
Успех!.
Хубав ден.
"Такава е вече силата на неподкупността, че я ценим дори у врага."
М.Т. Цицерон
Аватар
m_ibriamov
Нов потребител

Re: Обезщетение по чл.224, 2 години и половина след прекратя

Мнениеот dimitar_ak » 31 Яну 2012, 12:10

Много Ви благодаря за точния и изчерпателен отговор.
dimitar_ak
Нов потребител

Мнениеот dimitar_ak » 26 Окт 2012, 14:17

Здравейте отново!

Повдигам пак темата заради нова неяснота. Исковата молба по този казус беше внесена в съда на 2 Март 2012г. и до този момент няма никакво движение. Нормално ли е това?
dimitar_ak
Нов потребител

Мнениеот dimitar_ak » 06 Ное 2012, 12:20

Първото заседание е насрочено за 4 Декември 2012г. Всичко е наред.
dimitar_ak
Нов потребител

Назад към Трудово право