начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

Конкурс за работа - помогнете

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Конкурс за работа - помогнете

Мнениеот georgi_ivanov » 04 Окт 2012, 01:07

Здравейте,

съвсем наскоро ми се случи следното нещо:

Бях на поредица от интервюта в конкурс за работа в частна фирма и спечелих всичките етапи. На финалния етап бяхме 2ма души, като ме интервюираха ме питаха за неща, които нямат връзка с работната позиция от опита и квалификацията, които не са в пряка зависимост и за, които се опитваха да се хванат, за да ме разкарат. От всякъде си личи, че конкурсът беше нагласен и ме избутаха на интервюто за няма и 10 мин.

Подозирам, че си имат готов човек и за да узаконят конкурса са ме викнали да ме разкарат напразно и да си сложат техния човек. Мисля, че узаконяването на конкурса е с цел някой да не ги подведе под отговорност,ако си назначат човек без проведен конкурс, защото не се ли явят други кандидати, за да се направи правилния подбор е съмнително и могат да ги разсипят от актове и проверки за подобни дейности. За да си вържат гащите правят фиктивни конкурси и викат хора, колкото за протокола с цел да се каже, че е имало подбор и да бъде замазано реалното положение.

Всеизвестна е шуробаднащината в нашата изостанала държава и затова в крайна сметка ще става все по-изостанала, заради тези помии, но има ли реални законови възможности от чисто юридически характер, с които може да се противодейства, да се установи доколко е било законосъобразен и целесъобразен подбора. Ако е държавна фирма по-може да се търси отговорност, но това е частна фирма и незнам доколко може да се действа или нещата са написани само на хартия от законодателя (както е в 90 % от случаите) и не се прилагат на практика или има начин да се противодейства на това и да се подадат съответно жалби до където е необходимо? Има ли как да спрем тази порочна практика в страната и да се елиминира това да платят подкуп на този примерно, който отиде да ги провери, защото може да корумпират и служителите на проверяващите органи. Все пак живеем в България и тук това е ежедневие.

Моля, помагайте да оправяме държавата и да намалим тези порочни практики. Трябват ми конкретни механизми, с които мога да противодействам. До къде да пиша жалби и как да образувам производство? Как да обезпеча в юридически аспект некорумпираността на проверяващите служители, защото е много голяма вероятността да се корумпират просто, защото това е порочна практика в страната?
georgi_ivanov
Младши потребител

Re: Конкурс за работа - помогнете

Мнениеот TheOldMan » 05 Окт 2012, 12:44

Кандидатствате за работа в ЧАСТНА фирма. Пак казвам - частна. Тази фирма има собственик, фирмата му е бащиния и той там може да прави каквото си пожелае. Може да прави конкурси по 5 пъти на ден, пък след това да си избере най-задния от редицата в класирането просто .... просто щото му е харесал обувките. Ако иска може да си назначи човек и без конкурс. Може и да уволни някой пак така... щото не му харесва (това последното е мъничко по-сложно де...).
Срещу какво ще се борите? Искате да давате "ръководни насоки" за кадровата политика в чужда фирма? А да изберете коя да е любовница на шефа не искате ли? Да изберете булка за сина на шефа? Цвят и модел за фирмените коли?
Като не ви харесва как се прави подбора - кандидатствайте в друга фирма, толкова е просто.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Трудово право